Acest articol apartine categoriei: World Coffee si a fost scris in 5 November 2021

Cine are vreo tangenta cu lumea cafelei (nu neaparat de specialitate), a auzit de HOST. Si sunt sanse mari ca macar o data sa fi vizitat Milano-ul in acea perioada. Cumva, avantajul acestei mega-expozitii este ca are loc o data la 2 ani. Pandemia nu i-a afectat direct ca pe altii (prin anularea completa a evenimentelor) ci doar tangential in aceasta perioada, din cauza restrictiilor de calatorie. Cu toate acestea, peste 2700 de companii si peste 150.000 de vizitatori si-au gasit timp sa vina sa ia parte la acest eveniment. Si a fost cu adevarat un eveniment, tinand cont de conditiile de desfasurare: certificat verde sau test PCR la intrare si masca obligatorie in toata zona expozitionala (inclusiv in aer liber).
Pavilioanele in schimb nu au fost “pline” ca in alti ani. Nu stiu daca de la restrictii sau lipsa unor expozanti, dar distantele intre standuri parca au fost mai mari. Dar cel mai mare impact l-a avut China. Prin lipsa. Acum 2 ani, indiferent ce se regasea in fiecare hala, existau standuri ale unor ‘companii’ din China care vindeau aceleasi lucruri. Erau in zona de cafea? Expuneau rasnite si espressoare. Erau la patiserie? Aveau cuptoare. Cam orice aveau baietii din mijlocul pavilionului, aveau si ei in cel mai indepartat loc al aceluiasi pavilion. In imaginea alaturata aveti un astfel de ‘stand’. Ei bine, acum nu mai existau. Si probabil asta a insemnat un grad de ocupare de minim 15% pierdut.
Nu au fost singurii insa. Statele Unite (ca tara) a fost slab reprezentata. Nici toti ‘italienii nu au fost prezenti. Insa, si unii si altii, au avut reprezentanti in persona care au tinut legatura cu clientii pe toata durata evenimentului. Si a mai fost o chestie ‘urata’: intr-un sfert de pavilion dedicat cafelei a fost o expozitie de masinarii dedicate prelucrarii de carne. Asta a fost nasol de tot. Nu mirosea a carne dar discrepanta era majora.
Si au fost si competitiile de cafea: World Barista Championship, World Brewers Cup si World Cup Tasters. Nu mai reiau subiectul participarii Romaniei, m-am mirat in acest articol suficient. Insa sa stiti, ca au fost destui cei care au fost siderati ca noi nu suntem acolo, dar in schimb sunt tari ca Filipine, Ajerbadjan sau Chile. Nu am urmarit foarte multi, maxim 10 participanti, dar cand stai pe locurile alea din public iti readuci aminte cum era cand exista si o miza clara in acel concurs. Extrem de trist.
Din fericire, am avut cativa reprezentanti ce au incercat sa promoveze (si) Romania prin mijloace proprii: Meron, Nomonym si Mabo la standul La Marzocco; Origo la brew bar-ul SCA; BOB la standul Slayer si ditamai standul Kinu. Dar unde am fost enorm de multi am fost la numarul de vizitatori. Cel putin in primele doua zile, aveam uneori impresia ca este o expozitie in Romania, atat de multi conationali am intalnit. Si asta e foarte bine pentru imaginea overall a industriei.
Nu voi mai adauga fotografii de acolo, poate voi folosi unele pentru articole viitoare dedicate unor echipamente, va las cu (probabil) singura chestie mai interesanta lansata acolo: extractia cu noul sistem Purebrew Coffee Filter a espressorului Black Eagle Maverick a celor de la Victoria Arduino.

One thought on “HOST 2021”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *