Acest articol apartine categoriei: Echipamente si a fost scris in 28 April 2021

Majoritatea cafetierelor din magazinele noastre folosesc filtre in forma de U alungit. Din pacate hartia este extrem de proasta calitativ si intotdeauna va exista un gust de celuloza in cafeaua preparata.In Romania, drippere-le stand alone din plastic sau ceramica cu format flat bed, sunt destul de rare. In alte tari, unii le fabrica sub brand propriu si au un succes enorm.
Primul echipament cu forma asta l-am cumparat acum foarte multi ani dintr-un magazin Daiso. Nu l-am folosit de prea multe ori, nu imi placea deloc sa simt hartia aia maronie ca parte a bauturii finale, plus ca este varianta de 2-4 portii si nu ma impac cu o cantitate asa mare de cafea de baut dintr-o data. Apoi am descoperit alte metode si nu mi-am mai batut capul cu asta. La un moment dat, am avut ocazia sa pot cumpara un dripper original de la Kalita, un clasic practic, Kalita 101D impreuna cu filtrele necesare FP 101.

Diferente mari de constructie intre cele doua nu prea exista. Se remarca cele 3 gauri mai mici de la baza si un plastic o idee mai solid si un pic mai bine finisat. Plus adaugarea numelui pe lateral, ca sa nu uitam producatorul. Intr-una din imaginile de mai jos puteti observa 12,5 grame de cafea macinate pentru a fi preparate. Cu un pic de atentie, veti putea folosi pana la 15 grame, mai ales daca aveti o rasnita cat de cat capabila.


Se ‘aseaza’ foarte bine si pe paharele sau canile cu diametru mic, cum este acest Kruve EQ Glass, dar si pe servere clasice cu deschiderea de pana la 8 cm. In videoclipul de la finalul acestui articol aveti si o extractie normala folosind acest echipament impreuna si cu valorile TDS (pentru cei carora le plac detaliile astea). Difera cu ceva observand strict numerele fata de un Kalita Wave? Nu prea. De aceea cred ca producatorul nu a mai facut (sau inca nu) si varianta de Kalita Wave Plastic in varianta 155, desi exista o cerere si pentru aceasta varianta.
Cel mai mare impediment, cel putin in Romania, este lipsa filtrelor de hartie. Oricum exista o penurie grava de filtre wave (155 si 185) pe plaiurile noastre, nu cred ca multe filtre FP101 au ajuns prin bucatariile locale. De filtru se leaga si singura chestie negativa a acestui brewer, mai precis el nu se pliaza suficient de bine pe laturi si exista o suprafata care sta un pic mai ridicata decat restul. Nu se atenueaza decat partial in momentul in care este adaugata cafeaua si apoi inceputa extractia, deci poate printre voi sunt unii mai sensibili la aceste detalii.
In concluzie, daca aveti ocazia sa cumparati acest echipament – iar eu va recomand sa o faceti, aveti grija sa va cumparati si filtre intr-o cantitate suficienta incat sa nu aveti probleme cel putin un an. Poate unele fabricate de alti producatori, desi nu as putea recomanda vreo alternativa in acest moment.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *