tucano_coffee_1Basarabia e (in) Romania! Inainte de a ma acuza ca incep cu subiecte politice, cititi mai departe. Nici nu mai stiu cum am aflat de cafeneaua Tucano din Chisinau, dar daca m-as fi dus in capitala Moldovei, asta era primul loc pe care l-as fi vizitat. Prin pozele postate pe Facebook de la diverse evenimente desfasurate in locatiile ce au tot crescut ca numar, iti dadeai seama ca ceva bine se intampla acolo. Atat de bine incat au deschis o cafenea si in Dubai. Iar acum Tucano Coffee deschide prima cafenea din Romania, in Bucuresti, langa ASE pe Calea Dorobanti numarul 18.
Din pacate, desi mini palatul ce gazduieste cafeneaua este o constructie somptuoasa, celelalte afaceri desfasurate acolo (restaurantul LaBlanca sau restaurantul AlWady) nu au avut perioade lungi de functionare. Sunt sigur ca alegerea acestei cladiri nu a fost intamplatoare iar cei implicati in proiect si-au facut niste calcule riguroase. Cat se vor dovedi a fi si corecte cu o piata ca cea din Bucuresti, ramane de vazut.
Sloganul cafenelelor Tucano este Love, Peace, Coffee si explicatia termenilor ar fi (citat de pe site-ul oficial Tucano Coffee):

Love – reprezintă iubirea pe care o avem față de oaspeții noștri. Noi încercăm să dăruim fiecărui oaspete dipoziția bună și să-i încărcăm cu energie pozitivă
Peace – reprezintă atmosfera noastră. Decorul constituit din elemente exotice ale țărilor producatoare de cafea, diferitele stiluri de muzică, cărțile, filmele vechi, toate acestea în ansamblu creează atmosfera de libertate și inspirație.
Coffee – noi folosim doar 100% Specialty Arabica, prăjim de sine stătători boabele de cafea cu ajutorul Tucano Roasting Factory, suntem memebrii SCAE (Specialty Coffee Association of Europe), iar băuturile din cafea sunt preparate de cei mai buni barista.”

tucano_coffee_3Sa le luam pe rand: inca de la intrare am fost intampinati cu amabilitate si prietenie de toti angajatii prezenti in cafenea. Si erau destui prezenti chiar daca de abia joi 10 aprilie 2014, incepand cu ora 18’00, Tucano Coffee are deschiderea oficiala, momentan fiind intr-un soft opening, iar la mesele din interior nu erau multe persoane. Imi pare rau ca nu am retinut numele celei ce ne-a explicat conceptul cafenelelor Tucano, meniul si restul informatiilor cerute, dar daca citeste acest text, un sincer “multumesc!”. Muzica e in relativa surdina, dar parca nu era cu influente exotice, ceea ce pe mine m-a bucurat.
Preparatele ce au la baza espresso, sunt realizate folosind un espressor La Marzocco FB/80 si o rasnita on demand Mazzer (cred ca era modelul Robur) plus inca o rasnita ce nu am reusit sa o vad (probabil tot un Mazzer). Cafelele preparate la brew, Chemex si V60, sunt rasnite cu un Ditting (sau ceva asemanator, era un pic mai ascuns fata de unghiul meu de privire). O chestie interesanta este procedura de comanda, destul de greu de implementat in Bucuresti, dar sa speram ca nu imposibil: comanda se face direct la bar, se plateste pe loc, iar clientul primeste o semn in forma de inima cu un numar, numar dupa care se va ghida barista cand o sa aduca la masa comanda. Un neajuns il vad in momentele aglomerate, cand, datorita faptului ca oaspetii se pot aseza la orice masa doresc, identificarea numerelor va fi dificila. Daca afara o sa existe terasa, fara bar exterior, sau macar zona de comanda, pentru clientii acelei zone (Dorobanti daca ati uitat), o sa fie un pic “peste mana” sa intre inauntru, sa urce scarile, sa comande si sa se intoarca la masa. Dar probabil ca sunt niste rutine ce au fost verificate in celelalte locatii si dupa un pic de rodaj, totul o sa mearga bine.
tucano_coffee_4Am baut un espresso si un flat white. Modul de servire nu a fost similar pentru cele 2 bauturi. Daca espresso-ul a ‘venit’ pe o bucata circulara de lemn gravata Tucano Coffee, de pe care lingurita a cazut in secunda 2 de la punerea pe masa, flat white-ul a fost servit pe farfurie. Desi nu am cerut zahar, el a fost adus direct la masa, la ambele produse. Nu sunt de acord cu servirea espresso-ului in pahare de sticla, materialul nefiind unul adecvat pentru un astfel de preparat. Initial am crezut ca, poate pentru ca nu au avut multi clienti, barista masoara de test shot-urile, dar la final chiar in pahare am fost serviti. Am baut un blend ce continea Etiopia si Costa Rica (?!?) si se mai putea alege si o mono origine.
tucano_coffee_2Ar mai fi o chestie ce nu are ce cauta intr-un coffee shop cu cafea de specialitate: Cannabis Coffee. Bun, folosim pudra de seminte de canepa plus cardamon pentru a crea o aroma deosebita, dar folosirea denumirii de cannabis este ceva ce induce in eroare tipul ACELA de client. Da stim, poti sa bei vodka cu cannabis, poti sa cumperi seminte de cannabis de la multitudinea de magazine online, poti foarte usor sa faci rost de ‘iarba’ adevarata cu un pic de istetime sau prieteni binevoitori. Dar sa faci marketing pe un astfel de produs (cannabis) iar in descrierea meniului sa enumeri beneficiile semintelor de canepa, e clar inducere in eroare a clientului. Stiu ca poate parea exagerat, dar sunt sigur ca sunt destui cei care vor consuma bautura aceea doar ca sa “ii ia” putin. Iar daca chiar s-ar intampla acest lucru, ar fi cam grav pentru ca din cate stiu eu, momentan, ierburile astea sunt inca ilegale in Romania.
La final ii felicit pe cei de la Tucano Coffee din Moldova ca au decis sa investeasca si in Romania si ca sunt un exemplu clar ca sunt (si) romani intreprinzatori ce pot dezvolta afaceri de succes, nu doar lanturi internationale.
PS: pentru ca se vorbea de ce-a de-a doua locatie in Bucuresti, in celalalt Dorobanti, adica pe bulevardul Decebal, tocmai ce s-a eliberat spatiul detinut de unul din cele mai vechi localuri din zona, restaurantul Decebal 🙂

One thought on “Tucano Coffee Romania”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *