Acest articol apartine categoriei: Echipamente si a fost scris in 6 June 2021

In arsenalul pentru cafea al oricarui pasionat (de brew mai ales) se va regasi, pe langa rasnita si cantar, un kettle. Pana acum cativa ani, nu existau pe piata din Romania multe variante. Cele mai intalnite erau cele de la Hario, iar pe canale neoficiale iti puteai comanda din China fel de fel de modele mai mult sau mai putin asemanatoare. Apoi Brewista si Bonavita si-au facut aparitia. Aveau avantajul ca le puteai stabili o temperatura clara, vizibila pe un ecran destul de rudimentar si ca aveau optiunea de a pastra acea temperatura o perioada de timp. Plus un gat mai alungit si/sau mai subtire. Dezavantajul lor, din punctul meu de vedere, era volumul: de obicei peste 1 litru. Apoi faptul ca ocupau un spatiu destul de mare pe un blat normal de bucatarie, le faceau un pic incomode.
Si la un moment dat, cei de la Fellow, au venit cu varianta electrica (EKG) a deja celebrului Stagg Kettle. Arata intr-adevar foarte bine, ergonomie crescuta, gat suficient de subtire si lung care permite o turnare controlata. Plus un easter egg: un joc integrat in ecranul lcd. Pe nostalgicii Nokia 3310 i-a cucerit cu feature-ul asta. Doar ca acest echipament vine cu un pret ridicat, in jur de 800 de lei, deloc atragator pentru marea masa a posibililor cumparatori.
La inceputul anului 2019 am avut spre testare cantarele Felicita Arc, Felicita Incline si Felicita Parallel. Imi dau seama acum, ca articolul despre ele nu l-am mai publicat. Sper sa pot rezolva asta in urmatoarea perioada. Iar cei de la Felicita, prin intermediul Barshaker, mi-au furnizat un kettle electric ce doreste a fi o alternativa reala la echipamentele deja prezente pe piata: Felicita Square Kettle.
Dupa cum va spuneam si in acest articol, sunt in cautarea unui set-up coompact si eficient, care poate fi mutat fara mari batai de cap. De unde si dorinta de a gasi un kettle electric mic, dar cu toate feat-urile posibile. In momentul in care portia de cafea este de 12gr/200gr sau 15gr/250gr, un kettle de peste 800ml este overkill. Practic, nici Fellow, nici Brewista si nici Bonavita nu au in acest moment solutii pentru volume mai mici. Si cand Felicita a lansat acest kettle de 600ml, mi-am spus ca in sfarsit se vede lumina de la capatul tunelului.

Dimensiuni si materiale:

Baza kettle-ului are dimensiuni rezonabile: 19cmx16cm, cu o grosime de 4cm (sau 3cm daca facem abstractie de buton). Lucrurile se schimba in momentul in care adugam si kettle-ul propriu zis, din marginea manerului si pana la varf avand nu mai putin de 28 de cm cu o inaltime de 20cm. Nu este extrem de mult, dar totusi mai mult decat ma asteptam de la un kettle mic.
In ceea ce priveste plasticul folosit la constructie, are o parte buna si alta nu prea. Este mat, moale si predispus la urme in urma unor lovituri usoare. Pe de alta parte, nu retine amprente si este foarte usor de curatat in eventualitatea in care sunt totusi pete pe suprafata sa.

Capacitate si putere:

Desi este promovat ca avand 600ml, acest kettle, dupa cum il tradeaza si dimensiunile, este mai mare. Mai precis, pana la semnul MAX din interior, sunt 750ml de apa. Cum rezistenta este de 1200W, avem un raport de 1,6ml/W. Este mult/putin? Daca il comparam cu un Fellow EKG care foloseste tot 1200W pentru 900ml, pare ca este superior. In videoclipul urmator vedeti cam cat dureaza incalzirea a 600ml de apa pana la 96 grade si cat zgomot face pentru a realiza acest target.

Ergonomie si functionalitati:

Imi place feeling-ul pe care mi-l ofera acest kettle. Acel bump al manerului este foarte folositor si pentru prinderea sigura a echipamentului dar si pentru a in ajuta in turnare. Gatul este inspirat de la Stagg EKG dar cu un diametru mai mare, astfel incat debitul este mai ridicat. Tot in videoclipul de mai sus, regasiti si o turnare in valuri pentru a exemplifica nivelul minim si maxim al debitului. Pe cei ce prepara cantitati mai mari sau folosesc alte echipamente de distributie, flow-ul poate fi multumitor. Eu il consider o idee cam ridicat, dar daca esti experimentat, nu va fi nicio problema in controlarea debitului la valorile dorite. Temperatura se seteaza rotind singurul buton fizic al aparatului. Celelalte doua butoane sunt capacitive si au rolul de power on/off si hold. Din punct de vedere al acuratetii, estimez o variatie de minim 2 grade, mai ales la finalul perioadei de incalzire, unde exista o latenta si temperatura indicata va creste peste valoarea setata. E o bila alba ca cei de la Felicita au ales sa afiseze aceasta temperatura, mai ales ca am inteles ca alti producatori nu fac acelasi lucru.

Concluzie:

Pentru un brew simplu, cantitatea de apa incalzita va fi oricum sub 600ml. Facand astfel un pic prea mare acest device. Dar si timpul de incalzire scade sub 3 minute. Suficient pentru a putea cantari si macina cafeaua, a pregati restul echipamentelor si a fi sigur ca temperatura initiala de extractie este apropiata de ceea ce doresti. Fata de un kettle fara posibilitatea de incalzire, este clar un pas inainte. Trebuie insa sa il validati si in functie de tipul echipamentelor folosite si de cantitatea de cafea preparata. Pretul de aproximativ 550 lei il duce oricum intr-o zona accesibila si atractiva pentru cei ce sunt in cautarea unei solutii all in one.
Pentru final, va recomand un alt clip in care puteti observa unghiul si distanta minima de turnare a mai multor kettle-uri, inclusv acest Felicita Square Kettle 600ml

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *