Acest articol apartine categoriei: World Coffee si a fost scris in 27 June 2023

Sincer, nu aveam mari asteptari de la evenimentul asta. A fost pus intr-o perioada foarte aglomerata a orasului (plin sezon estival), cu disponibilitati scazute de cazare si transport. Apoi a fost amplasamentul, foarte departe de centrul orasului (practic langa aeroport), ceea ce facea deplasarea anevoioasa si de durata. Si senzatia ca, spre deosebire de evenimente trecute, orasul a fost ales doar din punct de vedere financiar, nu pentru a promova neaparat zona locala. Detalii…..
Si totusi, mi-a placut suficient de mult. Probabil si pentru ca am baut cafele de la acceptabil in sus (nu cum s-a intamplat la precedentul HOST sau la Milano/Paris Coffee Festival). Expozanti numerosi, unii cu niste standuri foarte opulente, altii cu chestii simpliste, dar toti hotarati sa te tina de vorba si sa iti ofere din produsele lor, cu zambetul pe buze.
Si se simte atat de mult lipsa unui eveniment similar in Romania …. in momentul in care mereu, in orice colt al pavilioanelor, se auzea limba romana. Si cand cei de la standuri iti spuneau ca sunt surprinsi de cati romani sunt prezenti. Si cand am avut standuri ale unor companii romanesti in toate zonele de expozitie. In curand se va rezolva si asta, dar pacat de atata timp pierdut pana acum.
Si ajung la competitii. Aici nu a mai fost bine. Mai ales la World Barista Championship. In prima zi, mi-am spus ca nefiind zi publica, e normal sa nu fie lume in tribune. A doua zi am dat “vina” pe dorinta vizitatorilor de a vedea ce prezinta companiile la standuri. Bai frate, dar sa nu te duci sa vezi semifinalele sau finalele, unde sunt cei mai buni din cei mai buni din acel an….e nasol. Habar nu am ce s-a intamplat, la cum a fost construita scena si tribunele, se asteptau la muuuuuult mai multi spectatori. Dar care nu au venit. Poate unii nu stiau ca acolo sunt concursuri (in pavilioane era aproape inexistenta informatia ca s-ar desfasura asa ceva) – la celelalte scene fiind un pic mai multa agitatie pentru ca erau partial deschise. Sau pur si simplu nu ii interesa subiectul.
Cred ca distantele de parcurs pana la locul evenimentului, coroborat cu pretul biletelor, face ca interesul oamenilor normali sau a baristilor din locatii sa fie extrem de redus. Si raman sa viziteze doar cei care au interese in aceste nise. Si e pacat. Pentru spectacol in sine dar si pentru participanti. Ca una e sa ajungi in finala si sa ai o superenergie generata de o mie de oameni care sunt alaturi de tine si alta sa bata vantul pe acolo. Nu ma credeti pe cuvant, uitati-va la rutine pe pagina oficiala a WCC.
Avem totusi si o veste buna din zona aceasta, Cezara Cartes, avand o prezentare foarte frumoasa si cu mult suflet, a terminat pe locul 2 in competitia de Ibrik. Din pacate, la celelalte concursuri, nu am reusit sa obtinem rezultate notabile (WBC-locul 35, WBrC-locul 24, WCTC-locul 28). Intotdeauna spunem ca se poate si mai bine, dar parca ceva nu se leaga intre campionatele nationale si cele internationale si nu reusim sa trecem, macar, de calificari. Poate la anul…..
…… la World of Coffee Asia Budan 2024 ce va fi locul de desfasurare a urmatorului World Barista Championship. Pare plauzibila o participare acolo.
In final: daca vreti sa experimentati o mica parte din World of Coffee Atena 2023, sunteti asteptati de Artisan Coffee in data de 29 iunie la o prezentare a unuia din cei mai cunoscuti oameni din aceasta industrie, Sasa Sestic. Vorbeste despre cafea, prajitoare de cafea si device-uri de preparat cafeaua. Suficient, nu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *