Acest articol apartine categoriei: World Coffee si a fost scris in 5 July 2022

La cateva zile dupa terminarea World of Coffee Milan 2022, am primit un email cu rugamintea de a completa un formular de feedback. Am fost ‘cuminte’ si l-am trimis desi stiu din experienta ca ori nimeni nu citeste ce scriu respondentii la observatii ori nu se baga in seama. Dar una din intrebari a fost “de cati ani veniti la acest eveniment?”. Si, cand am calculat 2022-2012, parca o melancolie m-a cuprins. Sigur, 10 ani pot parea putini, insa in nisa asta a cafelei de specialitate sunt suficienti de multi incat sa nu ma mai entuziasmez la luminitele afisate la astfel de show-uri. Dar poate cine stie, anul asta, cineva va citi ce mai scrie unu/altul in feedback si le mai rezolva pana la editia din Grecia.
O singura chestie vreau sa o scriu si aici: e INADMISIBIL sa oferi castigatorilor unor competitii niste trofee (pe langa faptul ca au fost urate-dar nu ma mir, pentru ca ati gasit punga celor de la Hasbean ca avand cel mai bun design) GRESITE !!! Nu, nu poti ca la un astfel de eveniment sa dai mai departe niste placi de sticla care pe o parte au textul ‘locul 3’, pe cealalta ‘locul 4’ iar peste ele sa lipesti un sticker cu locul 1. E incredibil cat de incapabili au fost cei ce trebuiau sa se ocupe de trofeele astea. Si chiar daca si-au dat seama un pic mai tarziu de greseala, sa nu te zbati sa gasesti in tot orasul ala un atelier care sa iti faca 4 trofee decente pe care sa nu le fie rusine castigatorilor sa le afiseze ? Sa le dai mai departe si sa te speli pe maini ca ‘good job?’ si apoi sa ma intrebi cum mi s-a parut in lounge?
Cu aceasta ocazie trebuie felicitati campionii Romaniei ce ne-au reprezentat la aceste competitii: Cristi Oltean (Latte Art-locul 16), Cezar Radu (Coffee in good spirits-locul 22), Damian Narita (Cup tasting-locul 21), Oniga Razvan (Roasting-locul 14) si Paul Ungureanu (Ibrik-locul 2). Da, evident ca ne-am fi dorit mai mult, dar totusi o alta clasare pe podium la o competitie mondiala nu e ceva cu care multe tari se pot lauda.
Si ar mai trebui felicitate si companiile din Romania ce au fost prezente intr-un numar mare pe toata suprafata evenimentului, prin standuri proprii sau cu pop-up-uri in cadrul partenerilor, plus toti vizitatorii ce au venit din tara, pentru pentru imaginea buna ce au creat-o in cele 3 zile de eveniment. De multe ori, in discutii cu ‘straini’ mi se spuneau ca au observat cat de bine e reprezentata Romania la acest eveniment. Ceea ce este o mare realizare.
Si ar mai fi o chestie: cam cu o luna inaintea inceperii World of Coffee, au inceput sa apara in social media fel de fel de postari (ale organizatorilor, brandurilor sau a oamnilor simpli) cum ca ‘ne revedem dupa o lunga pauza generata de pandemie’. Sau ‘ce bine ca putem sa vedem iar competii’. Sau ‘in sfarsit ne putem aduna la evenimente de amploare’. Si am ramas un pic blocatWTF ?!?!?!. Am visat ca am fost acum 8 luni, culmea tot in Milan, la World barista Championship si World Brewers Cup? Sau ca au fost 2 mega hale pline de expozanti din domeniul cafelei? Si ca ne-am intalnit unii cu altii, am baut cafea si negroni si ne-am bucurat de interactiune? Bai nu! Toate astea s-au intamplat la HOST 2021. Asa ca habar nu am ce a fost cu campania asta de ‘revenire’ si de ce a trebuit sa fie pusa in practica. In rest, asteptam comunicatul oficial cu cati bani va dona World Coffee Events catre comunitatea de cafea din Ucraina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.