Acest articol apartine categoriei: Echipamente si a fost scris in 16 August 2022

Incercari de a produce un dripper de cafea in Romania, au tot fost de-a lungul anilor. De la niste modele interesante cu ocazia Creators Cup Bucharest 2018, la Stellar Dripper-ul celor de la LogoCups si a altor chestii mai mult sau mai putin handmade facute de diversi, putem spune ca “am incercat”. Din pacate, niciuna din acestea nu era/este prea bine gandita si/sau realizata. Din fericire, avem o alternativa. Ma rog, noi astia care preferam flat bed-urile in detrimentul conicelor.

Intra in scena, Unique dripper. Gandit si produs de catre Andrei Clenciu de la Perfect Simplu Coffee Shop impreuna cu cei de la ceramical.ro pare ca poate sa fie echipamentul potrivit. Daca ati baut cafeaua la una din cele doua cafenele ale lui Andrei, este imposibil sa nu fi observat cestile in care se servesc bauturile. Mult diferite fata de ce se regaseste in alte cafenele, materialul, forma si textura iti raman in minte. Cam asa se intampla si cu dripperul asta. Produs din material ceramic, imbracat in portelan, stropit (uneori) cu diferite culori – pentru ca momentan nu exista un ‘model de serie’, imi da o stare de bine de fiecare data cand prepar cafea cu el.
Si am tot facut in ultimele 6 luni suficiente extractii incat sa ma indrept spre el atunci cand am chef de o cafea buna. Desi are o forma relativ clasica, putand sa fie oarecum confundat cu celebrul dripper de lemn Yasukio (care este conic de fapt), baza e un pic diferita – fata de Kalita sau alt tip asemanator. Si nu este perfect (hahaha).

Prima chestie ar fi ca filtrul de kalita 155, nu se aseaza pe fundul brewer-ului. Desi exista un suport intre cele doua seturi de cate doua gauri, dupa cum puteti observa din fotografii, filtrul sta un pic mai sus, undeva pe ultima protuberanta rotunda. Este posibil ca in timpul extractiei, sub greutatea cafelei si a apei, hartia sa se extinda pana jos si atunci sa ‘lucreze’ si acea zona. Nu prea am putut verifica asta, oricat de incet am scos filtrul dupa preparare, nu mi-am putut da seama daca incovoierea este egla cu distanta initiala dintre nervura si hartie.
Apoi este partea inferioara. Care este plata. Veti spune foarte bine!. Da, doar ca daca combini brewerul cu un server cu gura mica, ai toate sansele ca in interiorul sau, sa nu ai suficient airflow. De ce ne-ar trebui airflow intr-un server? Pentru a putea avea o curgere constanta pe cele (in acest caz) 4 gauri si a nu se combina sau imprasita pe toata baza dripperului cafeaua rezultata in urma extractiei (chiar daca exista acel cerc ce inchide gaurile). Un capat de tara? Evident ca nu, mai ales ca in acest caz, se poate folosi un stand de extractie sau un server mai generos in gura (dar cu dezavantajele de rigoare). Sau, ca si in cazul primului ‘defect’, il putem folosi fix asa cum este, fara sa ne mai batem capul sa gasim solutii sau imbunatatiri, mai ales ca avem si un avantaj din toata chestia asta: o temperatura mai ridicata a cafelei preparate, pentru ca pierderea de caldura este minima. Asta pentru cine prefera cafeaua fierbinte, binenteles.

Sunt de multa vreme in cautarea unui brewer care sa poata prepara o cantitate mica de cafea (pana in 18 grame), care sa fie usor de folosit si curatat si de ce nu, de transportat. Unique nu este chiar usor, are 270 de grame si nici nu pare ca poate fi carat intr-un rucsac de multe ori. Cu toate acestea, in momentul utilizarii, nu am avut niciun stres ca e prea greu sau usor casant. Evident, nu l-am scapat pe jos, ca atunci era alta poveste. Si am facut zeci de cafele cu acest brewer si nu cred ca ma opresc curand. Mai ales ca atunci cand ai cafeaua si reteta corecta, nu ai ce sa ii reprosezi.

Inchei cu o extractie clasica, facuta in urma altor teste (despre care voi scrie cu alta ocazie) si am vrut sa fiu constant intre retete sa le pot compara pe cat posibil.
Felicitari Andrei si succes cu acest brewer!
PS: acest articol trebuia publicat acum 2 luni. Dar pentru ca o perioada nu am putut publica review-uri tehnice, a tot fost amanat. Cumva la fix, pentru ca Andrei Clenciu mai trebuie felicitat inca o data, pentru ca in weekendul trecut a devenit campionul Slovaciei la aeropress, urmand sa ii reprezinte la World Aeropress Championship 2022 din Vancouver.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *