In ultimii ani mi-au trecut prin mana o multime de servere de cafea. Cu bune si rele nu pot sa spun ca intr-un fel sau altul nu si-au facut treaba. Cautand comparatii intre ele am realizat ca nu exista. De obicei oamenii sunt tentati sa compare doua brewere (V60 vs aeropress de exemplu) si uita de recipientul in care ajunge cafeaua. Cu acest articol incerc sa umplu acest gol si sa va ofer cateva detalii despre ce exista in momentul actual pe piata (si cumpara din Romania) si cum se comporta in exploatare.
Ce si cum am testat: singurul criteriu a fost cel al capacitatii. Nu am dorit servere mai mari de 400ml. Nu mi-a placut niciodata cum arata o extractie de aeropress de exemplu, intr-o carafa dubla de 600ml, indiferent ca l-am servit acasa sau intr-o cafenea de specialitate. Si nu e vorba de dilema cu paharul pe jumatate plin pentru ca aici vorbim de o treime plin, deci e clar. Cu ajutorul celor de la Artisan Coffee, Barshaker si Madison Coffee am reusit sa adun cam tot ce se gaseste pe piata, pentru fiecare produs gasiti link catre pagina de unde poate fi cumparat. Pentru extractie am folosit un dripper Kalita 185. Desi neimportant pentru test, am folosit 15 grame de cafea cu 250 grame de apa; bloom si 2 turnari. Testul de temperatura incepe practic la finalul extractiei dupa ce ridic brewerul de pe server, moment in care toate serverele erau in 73-74 de grade celsius. Am oprit cronometrul in momentul in care temperatura afisata a scazut sub 60 de grade. Am incercat apoi sa vad daca sunt compatibile cu aeropress-ul. Mai mult, am incercat si cu addon-ul Prismo pentru aeropress (care are un diametru un pic mai mare). Un ultim test a fost ‘invartirea’ unei cantitati de 200ml de lichid sa vad cum se comporta la forte centrifuge.
Atentie (mai ales pentru cei ce intra de pe dispozitive mobile)! Articolul este destul de mare si are inserate mici video-uri care se incarca mai greu, aveti un pic de rabdare.
BITOSSI 500ml
Server folosit ca reper in acest test, brand ce nu se identifica neaparat in nisa cafelei de specialitate. Avantaje/Dezavantaje:
HARIO Coffee Server Range V60 360ml XGS36TB
Acesta este cu adevarat un clasic. Forma ‘in valuri’ poate fi recunoscuta extrem de usor, stii ca este un produs de calitate fara a vedea neaparat logo-ul. Avantaje/Dezavantaje:
HARIO RANGE SERVER V60-02
Manerul si capacul din plastic au dus la obtinerea unei variante mai ieftine a serverului precedent. Avantaje/Dezavantaje:
KINTO – S02 COFFEE SERVER 300ML
Un server minimalist ce ocupa foarte putin loc in dulap. Avantaje/Dezavantaje:
KINTO SCS-04-CS coffee server 300ml
Cumva asemanator cu precedentul server, dar avand peretii curbati. Il aduce tot Madison Coffee dar nu este momentan pe site. Avantaje/Dezavantaje:
HARIO Coffee Server V60 400ml olive
Cel mai ‘lucrat’ server din comparatie. Combinatie foarte buna intre sticla, lemn si metal. Avantaje/Dezavantaje:
HARIO Heatproof Decanter 400ml HPDN2T
Nu este chiar un server ‘obisnuit’ dar se pliaza pe cerinta de a avea un volum redus. Avantaje/Dezavantaje:
AVX V60 – P2 – 400ML
Un brand mai putin cunoscut ce produce echipamente destul de asemanatoare cu cele deja consacrate. Avantaje/Dezavantaje:
Cam astea sunt serverele ‘mici’ ce le puteti cumpara (in acest moment) din Romania. Suficient de multe incat sa aveti de unde alege, dar in acelasi timp, suficient de diferite pentru a face alegerea destul de grea. Din pacate timpul limitat nu imi permite evaluarea lor pe o perioada indelungata si cu o utilizare intensa – in special Aeropress, poate astfel ar mai fi aparut diverse surprize. Cred ca am adus suficiente puncte pozitive/negative fiecarui echipament iar impreuna cu filmul de la finalul acestui articol, in viitor, sa va fie mai usor sa alegeti cel mai bun server de cafea.
2 thoughts on “Cel mai bun server de cafea”