Acest articol apartine categoriei: Echipamente si a fost scris in 19 October 2020
Exista o sectiune a consumului de cafea pe care anumiti producatori incearca sa o dezvolte si sa ii aduca constant imbunatatiri. Pana la un moment dat, solutiile de preparare a cafelei ‘in padure’ erau simple: cana, cafea macinata, apa fiarta. Cupping style. Dar apoi a aparut in mainstream Aeropress-ul. Simplitatea in utilizare, rezistenta la socuri, claritatea lichidului si usurinta in curatare, l-au facut sa devina preferatul majoritatii. Evident ca altii preferau alte brewere de plastic tip V60 sau Clever dar niciunul nu era atat de compact ca un aeropress. Dar oare putem inventa si altceva? Cei de la Wacaco s-au gandit un pic si au spus un DA hotarat. Au mai existat modele de “espressoare mobile”. Imi aduc amite ca primele modele foloseau capsule de aer comprimat pentru a genera presiunea. Apoi au urmat unele care foloseau o pompa foarte asemanatoare cu mini pompele de bicileta. Pana cand tehnologia a avansat si acum putem genera o presiune (teoretica) de 18 bari cu ajutorul unei pompite ce face parte din corpul aparatului. Incep cu o chestie negativa: imi dau seama ca multi clienti nu sunt atenti la detalii, dar inteleg ca ce prezinti pe cutie sau in manual sunt chestii asumate. Adica nu sunt “sugestii de prezentare”. Mai precis, daca ai specificat ca genereaza 18 bari, chiar sa o faca. Sau daca prezinti ca recipientul are 100ml, acea capacitate sa fie asigurata. Doar ca poza de pe cutie prezinta o situatie imposibila: pistonul este in pozitia inchis dar din aparat curge un foarte frumos lichid. Ca sa nu mai spun ca nu poate fi folosit cu o singura mana, cel putin nu in pozitia aceea. Mai sunt alte afirmatii si ‘stelute’ pe care nu le comentez. Ce mi-a placut este ca vine cu o cutie de protectie ce este formatata pe corpul aparatului, rezultand o economie substantiala a spatiului ocupat si care da sanzatia ca poate suporta socuri destul de serioase. Constructia este solida, plasticul folosit este de calitate, se simte foarte bine in utilizare si nu pare ca in timp, aceste calitati se pot schimba. In pachet este si un recipient in care puteti extrage cafeaua, o perie mica pentru curatare dar si o lingura de dozare care se foloseste si ca tamper.
Hai sa il privim mai in detaliu sa intelegem cum functioneaza: poza alaturata este un pic ‘gresita’ in sensul ca partea superioara, cea verde, este de fapt ceasca inclusa in pachet. Sub acea ceasca se afla recipientul in care se pune apa fierbinte (plasticul acela de culoare gri). Urmeaza corpul propriu zis unde in partea superioara este prevazut cu doua valve (voi atasa poze cu detalii la sfarsitul articolului), un piston retractabil (care din cand ramane blocat atunci cand este apasat complet) ce va produce presiunea necesara functionarii, iar in partea inferioara regasim filtrul in care se pune cafeaua si zona de extractie. Acea parte este compusa dintr-un screen similar cu ce se regaseste in espressoare ‘normale’ dar si o valva care este ajutata de un arc pentru a produce o presiune uniforma si a genera multa “crema”. In pozele de detaliu veti observa acel ansamblu care poate fi scos pentru a obtine un espresso ‘corect’, fara ajutor mecanic. In acel moment, probabil va trebui sa folositi cafea macinata mai fin si veti pierde un pic la partea de “crema”. Oricum, sistemul este destul de destept, in momentul in care se genereaza o presiune mult mai mare decat cea necesara extractiei (in manual scrie ca peste 18 bari), se deschide valva de protectie si nu exista pericol in utilizare.
Evident ca intrebarea tuturor este: face cafea buna?
Depinde.
Depinde de cafeaua folosita, de locul unde se prepara, de asteptarile initiale si de dorinta de a face (sau nu) efort.
Daca se foloseste cafea ‘obisnuita’ din supermarket, macinata cu luni in urma, singurul ajutor – acea valva de presiune, nu va face ca lichidul din ceasca sa fie la un nivel ridicat. Ideal ar fi sa folosim cafea proaspat prajita si macinata inainte de preparare. Si lucrurile se schimba in bine. Nu e o extractie perfecta, nu este ceva ce poate fi repetat constant, insa rezultatele pot fi baute fara probleme.
La partea cu locul de preparare este o problema. Am facut cafea cu acest aparat si in confortul propriei bucatarii dar si ‘la tara’. In ambele cazuri am avut acces la un aragaz care a putut furniza rapid si eficient apa calda. Temperaturile au fost de aproximativ 25-30 de grade in atmosfera. Problema nu este cat de repede se incalzeste apa necesara prepararii unui espresso (in teorie maxim 80ml), ci cat de repede acea temperatura se pierde. Si se pierde rapid pentru ca apa trebuie transferata din incalzitor in recipientul/rezervor, apoi trece prin tot sistemul de supape, filtre si la final, cafea. In ceasca, desi ok de baut, temperatura espresso-ului nu era foarte ridicata. Daca tot acest ritual se intampla ‘in padure’ mi-e teama ca temperaturile nu vor fi suficient mari pentru o extractie corecta.
Efortul depus pentru obtinerea unei cesti de cafea este diferit de la persoana la persoana. Unora li se pare prea mult sa puna 2 linguri si niste apa fierbinte peste cafeaua dintr-un french press, altii isi iau tot setup-ul cu ei atunci cand pleaca undeva, doar ca sa isi prepare un V60. Primii sunt prea comozi si nu ar schimba nimic in modul de preparare curent. Ceilalti ar putea sa fie in targetul Nanopresso dar cu explicatii clare ale avantajelor. Singurul valabil pentru mine ar fi ca face aproape un espresso. Si daca esti pe munte si vrei o asemenea bautura, echipamentul asta e exact ce trebuie. Doar ca daca tot vreau sa beau un espresso, atunci macar sa fie dublu. Si lucrurile se complica. Pentru ca pentru o extractie dubla e nevoie de filtrul dublu. Care filtru poate fi folosit doar cu o extensie ce se monteaza pe echipament. Toate acestea se gasesc intr-un pachet ce se cumpara separat, Nanopresso Barista Kit. Inclusiv un tamper dedicat plus cana/rezervor mai mare. Din pacate, geanta protectoare nu mai poate fi folosita in acest caz pentru ca inaltimea completa se mareste si nu mai intra in acelasi spatiu. Si se pierde un pic din portabilitatea dublata de protectie ce exista in varianta de baza.
Dar stati! Pentru ca inginerii de la Wacaco au decis ca pot merge pe trendul ascendent al consumului de cafea preparata din capsule. Asa a aparut adaptorul ce permite folosirea oricarei capsule ce este destinata sistemelor Nespresso*. Evident, necesita un alt inel adaptor si un holder pentru capsula propriu zisa, toate regasindu-se in alt pachet ce poate fi achizitionat separat. Si de abia aici pot spune ca lucrurile devin interesante. Pentru ca oricat de atractiv mi s-ar fi parut pana in acest moment (mai ales cand am folosit cafea proaspat prajita si macinata cu o rasnita capabila) tot procesul de curatare de dupa preparare mi s-a parut ca nu justifica relativa usurinta de a prepara un espresso in varf de munte. Mai ales daca nu este doar unul singur. Sa cureti filtrul ala mic pentru cafea, sa te asiguri ca nu a ramas nimic in gaurile lui, sa cureti si zona filtrului metalic – in conditiile in care poate nu ai acces la o sursa de apa, sunt chestii care nu te imbie sa folosesti Nanopresso in iesirile din natura. Dar cu o simpla capsula, ce este extrasa complet si curat din aparat, totul se rezolva foarte elegant. Gustul? Evident ca tine foarte mult de capsula folosita, dar sunt destule variante (si altele stau sa apara) in diverse zone de pret incat sa acopere orice necesitate.
Doresc sa le multumesc celor de la Artisan Coffee pentru posibilitatea de a testa Wacaco Nanopresso | Barista Kit | Nespresso* NS Adapter. Ma gandesc ca asteptati si o concluzie la finalul acestui articol. O sa ma gandesc doar la mine si la nevoile mele de consum in momentul in care plec de acasa pentru o perioada si doresc si cafea buna in locul in care ma duc. Ale voastre poate sunt diferite asa ca mai cititi o data articolul pentru a va clarifica. Singura varianta interesanta ar fi cea care contine adaptorul de capsule. Dar nu intotdeauna am capsule ok in casa. De obicei sunt slabe calitativ pentru ca testez toate optiunile din piata si piata noastra, momentan, nu este foarte ofertanta. Asa ca ar trebui sa imi bat prea mult capul cu comanda unor capsule decente pentru a le avea in momentul plecarii si tot farmecul device-ului parca se pierde. Deci oricat de portabil si usor de utilizat ar fi, pe moment, nu va inlocui variantele ‘clasice’ gen V60 sau aeropress.
PS: * vine de la faptul ca producatorii ce folosesc sistemul Nespresso nu au si dreptul de a folosi in marketing-ul propriilor produse cuvantul Nespresso. De unde si denumirea de NS Adapter si nu Nespresso Adapter. Legal stuff. Evident, cu totii stim ca NS vine de la Nespresso si nu de la Nuova Simonelli, deci nu se pot intampla confuzii.
Folosesc Minipresso de mult timp (ani), asa ca imi permit sa nu fiu de acord cu multe din pacatele care le atribuiti acestui echipament. Le pun pe seama unei utilizari insuficient de indelungate.
Cel mai evident, acela cu temperaturile, se rezolva prin preincalzire, ca la orice aparat care nu dispune de boiler propriu. Flair ar fi exemplul cel mai elocvent.
Referitor la capacitate, va recomand sa evaluati un Staresso Mirage, dupa mine acesta este stadiul suprem la care a ajuns aceasta clasa de dispozitive. Sita reala, de 16 grame, standard, extractibila si inlocuibila cu una produsa de alte firma, evantual cu o sita conica de single, rezervor generos de 180 ml, care permite obtinerea chiar si a unui americano, nu numai double, plus stabilitate termica mai mare. Plus curatare mai usoara 🙂 Si in general, o experienta de utilizare mult superioara unui Minipresso.
Ma asteptam ca daca sunt atat de multe dezacorduri sa le putem discuta. Dar daca a fost adus in discutie doar unul, vorbim despre asta: aparatul este unul portabil, care se doreste a fi folosit in iesiri in natura. Adica si vreme urata, vant, poate ploaie. Imi spui ca cineva o sa care mai multa apa si o sa se chinuie sa preincalzeasca aparatul cand problema cea mare este sa tina aprinsa flacara la lampa? Evident ca acasa, il poti preincalzi cat doresti, dar nu alegi un asemenea aparat sa il folosesti in bucatarie. Si acesta, prin kitul barista, permite folosirea unui rezervor mai mare si a unei cantitati duble de cafea. Dar, asa cum spuneam si in articol, nu mai poate fi folosit case-ul de protectie. Nu m-ar deranja sa testez acel Staresso Mirage, dar momentan un s-a ivit ocazia.
Folosesc Minipresso de mult timp (ani), asa ca imi permit sa nu fiu de acord cu multe din pacatele care le atribuiti acestui echipament. Le pun pe seama unei utilizari insuficient de indelungate.
Cel mai evident, acela cu temperaturile, se rezolva prin preincalzire, ca la orice aparat care nu dispune de boiler propriu. Flair ar fi exemplul cel mai elocvent.
Referitor la capacitate, va recomand sa evaluati un Staresso Mirage, dupa mine acesta este stadiul suprem la care a ajuns aceasta clasa de dispozitive. Sita reala, de 16 grame, standard, extractibila si inlocuibila cu una produsa de alte firma, evantual cu o sita conica de single, rezervor generos de 180 ml, care permite obtinerea chiar si a unui americano, nu numai double, plus stabilitate termica mai mare. Plus curatare mai usoara 🙂 Si in general, o experienta de utilizare mult superioara unui Minipresso.
Ma asteptam ca daca sunt atat de multe dezacorduri sa le putem discuta. Dar daca a fost adus in discutie doar unul, vorbim despre asta: aparatul este unul portabil, care se doreste a fi folosit in iesiri in natura. Adica si vreme urata, vant, poate ploaie. Imi spui ca cineva o sa care mai multa apa si o sa se chinuie sa preincalzeasca aparatul cand problema cea mare este sa tina aprinsa flacara la lampa? Evident ca acasa, il poti preincalzi cat doresti, dar nu alegi un asemenea aparat sa il folosesti in bucatarie.
Si acesta, prin kitul barista, permite folosirea unui rezervor mai mare si a unei cantitati duble de cafea. Dar, asa cum spuneam si in articol, nu mai poate fi folosit case-ul de protectie.
Nu m-ar deranja sa testez acel Staresso Mirage, dar momentan un s-a ivit ocazia.