Acest articol apartine categoriei: Piata de cafea din Romania si a fost scris in 3 February 2017

 

La inceput de Decembrie 2016 am inceput sa scriu un articol despre piata de cafea proaspat prajita/cafea de specialitate din Bucuresti. Apoi, o serie de locuri noi s-au deschis si am considerat ca nu ar fi drept sa nu le includ si pe ele in analiza. Si a venit noul an si mi-am spus ca doar o singura ‘privire’, asupra capitalei, poate nu este suficienta. Si am apelat la oameni ce activeaza in orasele Brasov, Constanta, Cluj-napoca si Iasi sa intregeasca imaginea (macar) cafelei proaspat prajita din Romania in 2016. Acestea sunt textele scrise de fiecare, in ordine absolut aleatoare.
 

Cafea proaspat prajita in Cluj in 2016 – Marius Nica | Olivo Coffee Roasters

In Cluj (si cred ca si in alte orase din provincie) pentru a functiona finaciar, shopurile trebuie plasate in centrul orasului, unde sunt conditionate de chirii foarte mari si locatii cu flux de consumatori targetati. Doar aceste zone centrale ofera un rulaj de clienti necesari pentru a supravietui financiar, de unde si oferta foarte limitata de spatii comerciale. De aceea multi dintre proprietarii de localuri care servesc cafea, aleg sa serveasca si alte produse care nu sunt chiar complementare cafelei, dar care aduc plus de incasari. Acest lucru face ca focusul pe calitatea cafelei sa fie diminuat. Eu cred cu tarie ca lucrurile se vor schimba, dar asta mai dureaza si se poate schimba doar intr-un climat economic favorabil. In Cluj incep sa apara cladiri de birouri care reprezinta oportunitate de dezvoltare si acest lucru cred eu ca va ajuta la deschiderea mai multor shopuri si la raspandirea vorbei.

In ultimele 12 luni s-au deschis in Cluj mai multe cafenele, printre care 3 locatii 5 To Go, un Starbucks intr-un mall, Tucano in zona centrala si alte concepte noi de cafenea, insa doar 2 dintre ele pun accent pe cafeaua de specialitate – Roots si Narcoffee. Din fericire nu exista vreo cafenea inchisa

Exista si alte localuri care vand cafea proaspat prajita, insa doar unul este coffee shop – Koffer – iar restul sunt restaurante – de exemplu, lantul Marty Restaurants, Bujole, Toulouse, Boema. In Cluj exista o prajitorie cu traditie, care are 2 locatii, si distribuie cafeaua la nivel local in multe alte cafenele.

Cand zic “ Shop” ma refer la locatii orientate spre calitatea cafelei, acestea sunt in numar de 6 ( Let’s Coffee, Victor fresh to go, Roots, Yume coffee roastery, Olivo You Go, Narcoffee roasters )dpmdv, si calitatea lor e buna.

In shopuri personalul este de calitate; pasionati, seriosi, train-uiti. Fluctuatia de personal in aceste shopuri este mica. Baristi apreciaza locul de munca, nu doar datorita faptului ca veniturile sunt mai mari cu 30-40% fata de salariul mediu actual in Romania. Alternativele de joburi relevante in domeniul de barista in momentul de fata sunt doar in Bucuresti sau alte orase din afara tarii.

In 2017 cred ca se vor deschide shopuri orientate spre produs si experienta oaspetelui de coffee shop, nu spre coffee shopuri care sa faca doar vanzare de cafea.

De apreciat faptul ca in prezent dar cu siguranta si in vitor, consumatorul incepe sa fie mai pretentios, educat in ceea ce priveste calitatea produsului primit. Este dispus sa plateasca un pret “corect”, pentru o experienta si o mai buna calitate a produsului primit. Vor face diferenta localurile care anticipeaza nevoile clientilor fata de cele care reactioneaza la schimbare.
In Cluj e nevoie de localuri care ofera experienta de coffee shop (experienta, socializare, produs de calitate) iar proprietarii de shopuri ar trebui sa promoveze mai mult cafeaua de calitate prin eforturi colective, (evenimente, degustari etc. ).

Articolul Cafea proaspat prajita in Cluj Napoca 2016 se doreste a fi un prim pas in prezentarea coffee shop-urilor, cafenelelor sau altor locatii din Cluj Napoca ce folosesc cafea proaspat prajita sau cafea de specialitate. De aceea, daca mai aveti si alte sugestii, sau completari, va rog sa le lasati in comentarii.

Acest articol face parte din retrospectiva anului 2016. Celelalte articole disponibile sunt:
Cafea proaspat prajita in Iasi 2016
Cafea proaspat prajita in Constanta 2016
Cafea proaspat prajita in Brasov 2016
Cafea proaspat prajita in Bucuresti 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published.