Acest articol apartine categoriei: Piata de cafea din Romania si a fost scris in 27 January 2018

Anul trecut (din intamplare, fix acum un an) am inceput o serie de articole ce urmareau sa prezinte piata cafelei proaspat prajite in 5 orase din Romania, cele mai dezvoltate pe acest segment. Pentru a avea o imagine completa asupra “unde eram” si “unde am ajuns”, va invit sa le (re)cititi: Bucuresti, Iasi, Constanta, Cluj-Napoca, Brasov (se vor deschide in ferestre separate la click) si sa trageti singuri concluziile.

Mi-ar fi placut ca lista sa se mareasca cu mult mai multe orase, dar din motive diverse, acest lucru nu s-a intamplat. Cu o exceptie: Timisoara. Si fiind la prima ‘prezentare’ ar fi fost pacat sa incepem cu alt oras.

Cafea proaspat prajita in Timisoara in 2017 – Cristian Onofrei | Facebook & Instagram

Timisoara este un oras ce se vrea pionier pentru Romania. Si din multe puncte de vedere si reuseste. Din punct de vedere al cafelei, cred ca suntem intr-o pozitie aparte si nu intr-un sens bun. Sunt foarte multe cafenele in oras insa cultura cafelei de calitate atat in cadrul cafenelelor cat si a locuitorilor este curios de in urma. Daca Bucurestiul, Clujul si Iasiul se lupta pentru locul fruntas in tara, Timisoara abia acum incepe sa apara in clasament. Ca sa va faceti o idee despre ce vorbesc, in clipa in care s-a deschis una din cele mai mari cafenele din oras, personalul nu auzise de flat white daramite sa mai prepare unul. Sau in alta cafenea de renume din oras, in clipa in care comanzi explicit un espresso esti intrebat daca il vrei lung sau scurt, cu sau fara lapte…

Vreau sa mentionez ca urmatoarea analiza a localurilor din Timisoara este strict din perspectiva si experienta mea. Ca sa fac lucrurile un pic mai clare pentru cititori, ma ocup de latte art de 3 ani si incepand cu anul trecut sunt barista certificat SCA (Specialty Coffee Association). Voi incerca sa prezint lucrurile asa cum le vad eu, cu bune si cu rele.

Timisoara a avut un zvac cand vine vorba de cafea de specialitate. Acum 3-4 ani The Coffee Project oferea timisorenilor prima experienta cand vine vorba de cafeaua de specialitate. Am fost unul dintre cei care au baut prima cafea de specialitate acolo. Din diverse motive, cafeneaua a incetat sa existe.

Spre bucuria mea si a timisorenilor, lucrurile au inceput, cu pasi mici dar concreti, sa se schimbe in orasul nostru. Prima cafenea pe care am inceput sa o frecventez serios este yOyO Cafe. Baristasi lor au pregatirea necesara, sunt pasionati si extrag cafeaua pe un espressor cu profilare de presiune.
Ovride Specialty Coffee este o cafenea centrala ce isi doreste sa ofere cafea de specialitate corect preparata. Deschiderea patronilor de a experimenta cu diverse prajitorii, de a povesti clientilor despre cafea precum si dorinta de perfectionare recomanda acest local.
Moara cu Cafea este o cafenea recent deschisa. Ce mi-a atras atentia este amabilitatea personalului. Se vede ca baristasi nu au experienta insa este un local cu potential daca acestia sunt dornici sa se perfectioneze.
Garage Cafe este un alt local ce isi doreste sa ofere cafea buna. Ce este caracteristic acestui local este latte art-ul foarte bun si faptul ca isi prajesc singuri cafeaua. Personalul este amabil iar cafeneaua are potential de crestere.
Alte localuri ce ofera cafea de specialitate din informatiile mele sunt: Brewtiful, Aethernativ si Leonidas. Despre ele nu pot sa ma pronunt fiindca nu le-am frecventat suficent cat sa-mi fac o parere clara. Este posibil sa mai fie si altele fiindca cafea de specialitate tinde sa devina un cuvant la moda.
Este de apreciat deschiderea patronilor catre aceasta nisa insa mai este mult de lucru. Nu este suficent sa ai cafea proaspat prajita de catre o prajitorie cu experienta. Trebuie sa ai un espressor decent, cel putin doua rasnite de calitate si personal calificat. Din pacate la capitolele echipament si barista, Timisoara are mult de recuperat fata de Bucuresti, Cluj sau Iasi. O sa mai treaca ceva apa pe Bega pana cand o sa putem organiza un latte art throwdown in orasul nostru.
Pe partea de prajitorii, Timisoara are Sun Coffee Roastery si Garage. Nu am suficente cunostinte pe partea de prajit cafea ca sa pot sa ofera o opinie clara insa faptul ca nu prea multe cafenele folosesc cafeaua prajita de ei ar putea fi un indicator al nivelului pe care il au in acest moment. [Update: Prajitoria Sun Coffee Roastery colaboreaza cu cafeneaua Moara cu Cafea, cu cafeneaua Reciproc, am colaborat mai bine de un an si cu cafeneaua Aethernativ. Impreuna cu cafeneaua Aethernativ am organizat mai multe degustari, traininguri, intalniri sa incurajam lumea sa incerce cafea de specialitate. Asta pe partea de Timisoara. Sun Coffee Roastery colaboreaza cu cafenele din Bucuresti, Suceava, Oradea, etc.]
In concluzie, atunci cand vine vorba de cafea de calitate, Timisoara este pe un drum bun insa are foarte mult de lucru pana sa ajunga acolo unde ar putea. Si cred ca totul pleaca de la cultura si educatia pe partea de cafea. Timisoara este un oras open minded si cred ca este nevoie de oameni pasionati care sa ii invete pe timisoreni ce este o cafea proaspat prajita si corect extrasa.
Urmeaza sa vedem cine va reusi aceasta misiune.

Articolul Cafea proaspat prajita in Timisoara 2017 se doreste a fi un prim pas in prezentarea coffee shop-urilor, cafenelelor sau altor locatii din Timisoara ce folosesc cafea proaspat prajita sau cafea de specialitate. De aceea, daca mai aveti si alte sugestii, sau completari, va rog sa le lasati in comentarii.

Acest articol face parte din retrospectiva anului 2017. Celelalte articole disponibile sunt:
Cafea proaspat prajita in Constanta 2017
Cafea proaspat prajita in Cluj Napoca 2017
Cafea Proaspat prajita in Iasi 2017
Cafea proaspat prajita in Brasov 2017
Cafea proaspat prajita in Bucuresti 2017
Cafea proaspat prajita in Timisoara 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *