Acest articol apartine categoriei: Piata de cafea din Romania si a fost scris in 12 January 2018

De cateva zile, primesc mesaje de la diverse persoane cunoscute (si nu numai), cu privire la rezultatele unui sondaj realizat de cei de la feeder.ro ce incerca sa gaseasca locurile favorite unde poti bea cea mai buna cafea din Bucuresti*(revin la steluta mai tarziu).
Initial am dorit sa scriu despre articolul cu anuntarea sondajului. Initial mi s-a parut o reclama semi-ascunsa pentru una din cafenele, dar mi-am zis ca pana la urma, orice aducere in atentia publica a acestor locuri este benefica si sa nu ma mai iau de lucruri neinteresante (de exemplu, la ce competitie mondiala Adam Amberboy Kiss a fost in primii 3). Am votat si apoi am asteptat rezultatele. Si nu am fost deloc mirat.

Da, dupa cum am spus-o si celor cu care m-am conversat in ‘privat’, sunt normale rezultatele. Pentru ca nu a fost neaparat un ‘concurs’. Ci o chestie de social media. Si cati oameni din lista de persoane ce au dat like paginii de facebook a respectivei locatii, a binevoit sa intre pe link-ul de vot si chiar sa voteze. Si cei de la feeder.ro nu au nicio vina la faza asta. Pentru ca ei nu au fost relevanti in promovarea acestui sondaj, se vede din statisticile de accesare: 3,739 Pageviews, 1.06% of total views // Average time 00:03:45 // Entrances 2,617. Va aduc aminte ca au votat 1600 de oameni iar reactiile la postarile de pe facebook ale sondajului au fost aproape inexistente. Totul a venit de la implicarea cafenelelor in promovarea votului. Iar multe poate nici nu au stiut de treaba asta pentru ca nu au fost tag-uite in postarea de facebook (click pe poza alaturata zoom). Practic, il putem numi concurs de atentie a celor ce se ocupa de partea de PR a fiecarei locatii.
Si revin la * de mai sus. Primul articol avea titlul: “What’s your favorite place to enjoy the perfect coffee in Bucharest?” iar rezultatele au fost grupate sup titlul:”TOP 10 Best Places to Enjoy Coffee ☕️ in Bucharest“. Observati diferenta?
Si mai am una: e de porc (ca sa ma exprim delicat) sa faci un sondaj public dar sa soliciti locatiilor bani pentru a putea aparea in lista de vot. Iar daca nu platesc, nu apar? Si atunci ce incredere sa mai am in rezultatele finale? Si nu e doar 5togo lipsa. Nici Starbucks nu apare. Nici Gloria Jeans nu a prins lista ‘scurta’. Nici Second Cup. Va atrag atentia ca titlul initial era de cafenele favorite, ma indoiesc ca miile de clienti al cafenelelor nelistate se duc sa consume cafea din obligatie si nu ca le place. Si nu sunt doar “astia mari”. Mai sunt locuri mici, ale unor oameni superpasionati si unde poti bea cafea formidabila. Si nici ei nu sunt pe minunata de lista.
Deci da, sa nu ne suparam pe feeder.ro. Nu sunt nici primii si nici ultimii care procedeaza in acest fel. In afara de a nu le mai face trafic si de a promova articole demascatoare a neregulilor, nu prea avem ce face. Dar putem sustine toate cafenelele din bucata asta de pamant si care poate la un moment dat vor reactiona la astfel de intamplari.

Leave a Reply

Your email address will not be published.