Acest articol apartine categoriei: Echipamente si a fost scris in 15 January 2021

Scuzati titlul lung in engleza dar nu am gasit ceva mai scurt (si echivalent) in romana.
De pe vremea primei versiuni a rasnitei Mini Mill de la Hario, toti utilizatorii s-au plans (printre altele) ca nu isi pot da seama ce setare de macinare au la rasnita. Daca in acel caz scuza era simpla: un produs foarte ieftin deci nici pretentiile nu puteau fi extrem de ridicate, in momentul in care cei de la Comandante au lansat C40 Nitro si avea aceeasi problema, scuzele nu prea au fost gasite.
S-au facut filmulete in care ni se explica ca daca tinem rasnita intr-o anumita pozitie si invartim o tura completa vom avea 12 click-uri si apoi continuam sa rotim (inainte-inapoi) pana ajungem la setarea dorita. Aceasta metoda nu rezolvau dilema pe care o aveai dupa cateva zile de nefolosinta si doreai sa iti faci un V60 dupa ce anterior ai extras un aeropress: cate click-uri am acum?!?! Incercati sa va dati seama cate click-uri sunt in filmuletul de mai jos:

O vreme, am folosit un carnet in care imi notam retetele si metodele folosite, inclusiv rasnita folosita si setarea corespunzatoare. Sau cand stiam sigur ca nu am mai completat ‘dosarul’, duceam rasnita la zero si o luam de la capat. M-am gandit la tot felul de solutii, care mai de care mai ciudate, ultima (care parea ca va fi ‘aleasa’) consta in folosirea de switch-uri electrice. Un noroc chior a facut sa vad o poza cu un produs destinat celor ce sunt pasionati de crosetat si care ajuta in numararea randurilor impletite pana in acel moment. A fost un moment AHA!!! veritabil. O scurta cautare pe google si gasesc cateva site-uri ce comercializeaza acest produs.
Pentru a putea fi adaugat pe manerul rasnitei, trebuie sa faceti un pic de munca manuala, dar va asigur ca merita.
Primul pas este sa luati un cutit sau un cutter si sa scoateti usor partile laterale (cele ce contin numerele). Sa aveti grija sa nu apasati prea tare, plasticul acela este destul de casant si veti risca sa ciobiti o parte din piesa.
Partea din mijloc este mai dura si ar trebui sa folositi un patent sau cleste pentru a prinde piesa si a diminua riscul accidentarii. Apoi cu ajutorul cutitului o veti taia, pe lungime, in doua. Eu am ales sa fac taietura fix pe partea opusa cu ‘ecranul’ device-ului. Scoateti apoi manerul rasnitei si introduceti in sens invers prima piesa.
Deoarece unghiul tijei metalice a manerului nu permite montarea completa a numaratorului, veti introduce partea de mijloc direct in locul unde o veti dori pozitionata (de aceea a trebuit taiata). Terminati cu cealalta laterala. Nu va ramane decat sa recombinati cele trei piese si veti avea un counter manual simplu si stabil ce va ramane montat mereu pe rasnita.
Este extrem de simplu de utilizat, e suficient sa rotiti cele doua laterale pentru a egala valoarea numarului de click-uri si cam gata! Cand modificati gradul de macinare, modificati si valoarea pe counter si o veti avea ‘salvata’ pana cand va hotarati sa o schimbati din nou.
O chestie simpla, atat de simpla, dar baietii astia de la Comandante se pare ca nu s-au gandit la ea. Daca tot ai feedback ca e “un feature” ce enerveaza atat de multi utilizatori, de ce nu faci ceva sa schimbi asta? Mai ales ca ai scos pe piata un ax ce dubleaza numarul de click-uri si unde daca vrei sa treci de la o metoda la alta, nu mai e suficient sa dai 3 click-uri inainte sau inapoi. Plus ca ar fi putut sa fie inca o sursa de venit pentru companie, as fi dat fara probleme 10-15 euro pe o chestie ‘originala’. Asa…am rezolvat-o cu 10 lei.
Succes si click-uri cat mai multe!

One thought on “Comandante C40 Grinder clicks counter”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *