Anul trecut prin aprilie, Acaia, producatorul celor mai cunoscute cantare smart din lume, a prezentat un accesoriu care promitea rezolvarea unor probleme ce apareau in prepararea cafelelor, acasa sau in shop-uri specializate. L-au numit Acaia Portafilter Dosing Cup. Din pacare pentru ei, nu au fost nici primii pe zona asta si nici cei mai inspirati pe partea de design. Pe piata, la momentul respectiv, existau Tiamo Dosing Cup si Artisan Smith Dosing Cup. Ulterior, solutiile au crescut, mai multi producatori au lansat diverse forme si dimensiuni pentru, in esenta, acelasi lucru: un container metalic cu un anumit volum, ce permitea rasnirea direct in el daca se foloseau rasnite fara recipient de colectare a macinaturii. Evident, targetul a fost catre utilizatorii de Mahlkonig EK43 si (poate) Sette 270.
Din punct de vedere al constructiei este o chestie super solida. Se poate observa foarte usor din pozele atasate cat de bine este sudat gulerul opritor de corpul paharului. Avantajul major fata de alte recipiente metalice ce se pot cumpara din alte surse, este ca se potriveste perfect pe sitele VST (si IMS sau asemanatoare) de 58,4 mm. Mai mult, ‘compatibilitatea’ cu EK43 este realizata printr-o intrerupere a gulerului pe o distanta de aproximativ 2 cm, loc suficient pentru a putea fi introdus in zona de sustinere a rasnitei. Eu nu stau sa potrivesc neaparat gulerul in acea zona, il atasez cum ‘imi vine la mana’. In teorie are o capacitate de 100 de grame de cafea. Eu il folosesc cu 18-22 de grame de cafea, cat pentru un double shot, dar nu as recomanda o cantitate mai mare de 60 de grame daca il folositi impreuna cu o rasnita EK43 pentru ca se pierde din capacitate in momentul atasarii la rasnita.
Un alt avantaj, cel putin in teoria celor de la marketing, este ca pe interior, stratul de inox este tratat cu un strat suplimentar antistatic. In practica, se observa si in poze, exista niste urme de macinatura care nu cad de acolo decat daca sunt sterse cu o carpa. Nu e o cantitate mare, nu are imapct asupra extractiei, insa vizual deranjeaza. Are o greutate de aproximativ 150 de grame, suficient incat sa se simta bine in mana.
Si daca nu sunt chestii negative de impact major, de ce s-au apucat si au facut o noua varianta? Oficial, asa cum mi-au spus acum cateva saptamani la World of Coffee in Berlin, a doua varianta este compatibila cu mai multe rasnite si este construita mai bine, pastrand insa acelasi strat protector. Din nou, marketing. Pentru ca l-au facut mai mic in inaltime (80 vs 92 mm) capacitatea a scazut de la 100 la 85 de grame. Apoi, zona de sub guler nu mai este dreapta ca la prima varianta de unde rezulta ca in combinatie cu un EK43 va sta intr-o pozitie oblica. Iar compatibilitatea cu “mai multe rasnite” nu se justifica, nu am auzit pe nimeni sa spuna ca nu il va cumpara pentru ca nu ii incape in zona de curgere a macinaturii. Mai mult, pentru cei ce folosesc Victoria Arduino/Nuova Simonelli Mythos 1 cu dozare indirecta (prin dosing cups sau blind shaker), era la inaltimea perfecta. Eu de luni bune il folosesc in acest mod si totul e perfect, asa cum puteti vedea in video-ul de mai jos.
Parerea mea este ca desi Tiamo si Artisan Smith nu pareau ca sunt companii care sa zica ceva ca le-a fost copiat design-ul, mai ales in cazul Tiamo care are o istorie in a clona produse, cumva cred ca li s-a atras atentia ca au cam exagert cu ‘inovatia’ si ca ar fi bine sa o rezolve cumva. De unde si noua versiune a dosing cup-ului.
Din pacate, in Romania nu se gaseste prima varianta, daca luati legatura cu cei de la Artisan Coffee poate pot furniza varianta 2. Pretul se invarte in jurul sumei de 200 de lei. Cu putin noroc, dar cu mult mai multi bani cheltuiti, pe vreunul din site-urile externe mai sunt sanse sa achizitionati prima iteratie a Acaia Portafilter Dosing Cup. Nu este un accesoriu indispensabil, insa in momentul in care exista in setup-ul de preparare (espresso sau brew – nu conteaza), nu prea iti vine sa folosesti altceva. Si pentru ca l-am vazut folosit in multe rutine de concurs, pare ca ajuta si la obtinerea unor rezultate mai bune in ceasca. Dar asta va trebui fiecare sa testeze. Succes!