Acest articol apartine categoriei: Stiri si a fost scris in 20 November 2021

La inceputul anului 2013 incepeau sa apara primele cafenele de specialitate din Romania. De atunci s-au deschis sute, daca nu chiar mii de astfel de localuri. Adevarat, s-au si inchis cateva, dar nu asta e subiectul de astazi. In Bucuresti avem mai multe cafenele decat Berlin-ul raportate la numarul de locuitori (in realitate suntem peste multe alte capitale ale Europei) iar la nivel national avem lantul 5togo care bate lejer multe corporatii din tari in care apa calda curge constant pe teava. Iar in toate locurile astea, cineva trebuie sa lucreze pentru a asigura clientilor ‘cafelutza’. Doar ca, in acte, respectivii erau trecuti ca barmani. Pentru ca era singura meserie care se potrivea cat de cat si pentru care inspectorii de la ITM nu strambau din nas. A fost nevoie de aproape 9 ani ca, in sfarsit, cei din coffee-shop-uri sa fie angajati si recunoscuti oficial ca BARISTA. Pe langa chestiile administrative, pe plan psihic, este incredibil de importanta aceasta recunoastere. Poate si unii dintre clientii mai dificili, isi vor reconsidera comportamentul cand vor afla ca cel ce ii serveste cafeaua are o meserie recunoscuta si apreciata.
Si nu e doar meseria de barista introdusa. O multime de alte meserii caracteristice domeniului vor fi recunoscute (si oficial): degustator de cafea, director import export cafea, expert in prajirea cafelei, operator prelucrare cafea sau operator macinare cafea, sunt alte meserii executate si pana acum de oamenii din industria noastra dar sub titulaturi ‘false’.
A trebuit sa vina o (alta) asociatie, Artisan Coffee Community, care cu ajutorul oamenilor din domeniu, sa puna cap la cap datele, cerintele si necesitatile pietii si apoi sa faca push pe guvernanti ca sa fie aplicate. Sa nu va asteptati ca de maine sa se schimbe contractele de munca, ordinele emise de Ministerul Muncii trebuie aprobate si de Institutul de Statistica si apoi inca niste chestii administrative, dar e ca si rezolvata ‘treaba’. Inca nu imi este clar care e procedura de implementare/autorizare a noilor meserii, dar de acum inainte, va fi vina noastra daca nu vom face lucrurile rapid pentru a intra in normalitate.
Oricum ar fi, fara a minimiza celelalte meserii din domeniu, ziua de 19 noiembrie ar trebui declarata Ziua Nationala Barista, pentru a putea celebra anual o victorie a comunitatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *