Acest articol apartine categoriei: Piata de cafea din Romania si a fost scris in 25 May 2020

Incepem cu o definitie:

bagatelizare sf [At: RALEA, E. O. 248 / Pl: ~zări / E: bagateliza] 1-3 Diminuare a importanței unui lucru, a unui fapt, a unei idei Si: bagatelizat1 (1-3), minimalizare


De cativa ani incoace, avem o crestere fulminanta in zona de specialty coffee. Sute de coffee shop-uri deschise, sute de oameni deveniti barista (unii cu rezultate excelente in concursurile internationale), recunoasterea Bucurestiului si a Clujului ca obiective de neratat pentru cei pasionati de aceasta bautura precum si prajitorii de cafea ce cumpara produsul verde din (macar) aceleasi locuri in care cei de “afara” isi fac aprovizionarea. Baza de clienti a cafenelelor si prajitoriilor se mareste in fiecare zi, tot mai multi consumatori intelegand diferentele intre ce beau inainte si cam ce pot avea acum in ceasca.

De aceea, am ramas consternat cand am vazut reclama la Doncafe Supremo. Si nu e doar un mic video pe instagram. Prima pagina a doncafemarket.ro este plina de o imagine pe care nu as fi dorit sa o vad vreodata. Un exponent al specialty coffee-ului national si international sa accepte sa devina imaginea unui brand de cafea de consum si sa fie alaturat unor produse ce nu pot sta pe niciun raft al cafenelelor mentionate mai sus. Pentru ca oricat de mult ne-am dori sa credem ca in pachetul ala creat si semnat de unul din cei mai cunoscuti oameni ‘de cafea’ din Romania, sunt boabe bune (macinate) de cafea arabica, pretul afisat ne dovedeste contrariul. Un pachet de Doncafe Supremo costa mai putin decat unul de Doncafe Selected, in conditiile in care in cel de-al doilea e suficienta robusta incat sa nu vrei sa bei ce e in punga aia si calitatea cafelelor componente este extrem de scazuta. Cum sa ‘semnezi’ asa ceva? Cum sa accepti sa fi vandut la pachet cu o cafea de consum, pe care o gasesti si la supermarket dar si la cel mai sarac magazin satesc? CUM ??!?!?! DE CE ?!?!?!?!

Un val de noi antreprenori s-a putut observa in ultimii 1-2 ani. Veniti din IT, din publicitate, din alte industrii creative, au adus cu ei dorinta aia de a face altceva, de a face “ceva ce imi place”. Au mai atras clienti de la cafeaua de supermarket, au educat si creat comunitati. Ca aproape regula, mai ales in cazul celor ce pornesc (si) o prajitorie de cafea si incearca sa castige clienti, au preturi mici, spre extrem de mici. Si aici sunt doua optiuni: stiu sau nu stiu ce vand. Sa spunem ca NU ar sti ce vand, se iau dupa ce scrie pe o lista de preturi a unui importator. Si acolo, daca scrie ca are 81 de puncte si e specialty, asa o vand. Si isi cladesc strategia online si offline pe un pret teribil de mic, dar il marketeaza ca fiind un produs de nisa, cu disponibilitate limitata. Dar daca NU stiti, nu va puneti niste intrebari cum o alta cafea din portofoliu ajunge sa fie de 3 ori mai scumpa? O fi din cauza ca are minim 1 an de cand a fost culeasa, fata de cei 2 in cazul primei? Mai este specialty o cafea ce acum 2 ani a avut 81 de puncte si a stat cine stie pe unde si in ce conditii in tot acest timp? Doar ca eu cred ca STITI astea. Pentru ca altfel, ce incredere sa aiba clientul ca voi chiar alegeti ce e mai bun pentru ei? Dar alegeti sa inchideti ochii, sa continuati o minciuna, sa acoperiti evidenta si sa sperati ca va veti face in scurt timp o baza de clienti care sa accepte totusi ca la un moment dat vor trebui sa plateasca mai mult, pe (sper) o cafea mult mai buna si mai corecta. Sa te lauzi ca prajesti cafea arabica, doar la comanda si artizanal si sa ai preturi mai mici decat aproape cel mai ieftin sortiment din gama Doncafe Fresh, e stupid. Ne sabotam singuri.

Si toate astea se intampla pentru ca avem o comunitate foarte divizata in ceea ce priveste cafeaua de specialitate. Fiecare cu “a lui”, fiecare pentru el, prea putine actiuni comune facute de societati (teoretic) concurente. Si singura entitate ce ar fi putut sa faca totusi ceva, SCA – asociatia de cafea de specialitate din Romania este INEXISTENTA. In toate lunile astea de cand amenintarea virusului a planat asupra industriei, nu a putut difuza decat doua (2) anunturi: unul in care eram indemnati sa ascultam de decretul in care ni se cerea sa inchidem cafenelele si celalalt in care vroiau sa fie taguiti in postarile pe social media pentru a da repost. Atat! Acei oameni care spuneau ca vor rupe norii daca vor fi alesi, ca vor schimba fundamental fata unei asociatii batrane si uzate, au fost complet inexistenti. Nu am primit niciun mail de oferire de suport, nicio comunicare de ajutor pentru antreprenori sau pentru baristi, nici macar niste live-uri saptamanale facute pentru promovarea comunitatii. NIMIC !!! NIMIC !!! NIMIC !!!
Si atunci de ce sa ne mai miram ca “ne pleaca valorile” la Doncafe sau ca altii incearca sa cucereasca piata avand preturi mai mici decat acelasi Doncafe?
E trist …

One thought on “Bagatelizarea Specialty Coffee”

  1. Sad but very true…din păcate în scurt timp și pe automatul de cafea de pe șantier va scrie mare specialty coffee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *