Acest articol apartine categoriei: Piata de cafea din Romania si a fost scris in 11 July 2016

Sunt intrebat in mod frecvent, de ce costa atat de mult cafeaua in locatiile “de hipsteri”. Pentru ca da, din pacate, asa sunt (inca) percepute acele cafenele ce ofera cafea proaspat prajita. Si e oarecum frustrant sa imi tot retin anumite cuvinte cand conversatia incepe in acest fel. In ianuarie, am mai scris un articol despre “De ce costa atat de mult cafeaua?”. Si cum nici atunci nu am raspuns direct, nici acum nu o sa o fac.
Dupa ce s-a terminat World of Coffee din Dublin, am dat o fuga pana in Berlin (poate o sa si scriu despre asta la un moment dat). In nicio cafenea nu am dat mai putin de 2 euro pe un single/double shot. In multe cafenele din Bucuresti, acelasi double shot se vinde cu 9-10 lei. Deci, cum s-ar spune, preturi de Berlin. Iar din spate se aude: “da frateeee dar noi nu avem salariile nemtilor”. Adevarat, nu avem. Doar ca cei ce isi prajesc cafeaua singuri in Romania, cumpara la aceleasi preturi cafeaua verde ca si cei din Germania. De fapt, de cele mai multe ori o cumpara mai scump, pentru ca volumele sunt mai mici. Iar apoi mai platesc si transportul pana in tara. Si cu toate astea, pretul este pe acelasi palier. Culmea, nu doar localnicii se plang de preturile din Bucuresti, ci si cei ce vin din tarile in care platesc pe aceeasi cafea, aceeasi suma. Doar ca venind intr-o tara ca Romania, doresc sa plateasca mai putin. Si nu se intampla asta, si sunt foarte contrariati. Pentru ca, atunci cand se duc in centru vechi, se pot face praf consumand alcool cu minim jumatate din suma ce ar fi dat-o intr-un club din Temple Bar. Si perceptia asta ca Romania este o tara in care ajungi doar ca sunt chestii ieftine, nu ajuta pe nimeni. Si ca noi, cei ce lucram in industria asta, trebuie sa ne facem treaba atat de bine incat “carcotasii” sa nu mai poata sa spuna nimic despre cat costa un espresso in Bucuresti. Din pacate, sunt alte locuri, nu cu cafea proaspat prajita, dar care au un “nume” unde un espresso dublu poate sa coste si 12 lei. Iar pe aia nu ii ‘dojeneste’ nimeni, pentru ca e misto sa iti dai check-in la ei in locatie si oricum nu te impiedica nimeni sa iti pui cat zahar doresti.
Si ca sa vedeti cum sta “treaba” cu cafeaua din Romania, aflati ca la ultimul Cup of Excellence din Guatemala, cafeaua de pe primul loc s-a vandut cu aproximativ 90 de dolari pe kilogram. Fara analize, taxe de export, transport, alt transport sau alte cheltuieli. Si stiti ce este mai trist decat faptul ca suntem acuzati ca avem preturi mari la espresso in cafenelele de specialitate din Bucuresti? Ca acea cafea, de la Cup of Excellence, a fost cumparata de o companie din Bulgaria. Exact, o companie din Bulgaria, a platit minim 40.000 de dolari pentru a avea cea mai buna cafea din Guatemala. In timp ce noi, trebuie sa dam explicatii pentru egalitatea de preturi dintre Berlin si Bucuresti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *