P
PORTAFILTRUL Este o parte a espressorului ce nu are parte de multa popularitate. Toata lumea e entuziasmata de volumul boilerelor, de puterea steamerului, de cantarele incorporate sau de lateralele de lemn sau sticla ce au fost produse pe comanda. Si desi sunt importante si acelea, in utilizare, contactul tactil il ai cu portafiltrul. Si orice imperfectiune, in timp, iti va afecta rutina sau (mai rau) sanatatea. Din fericire, desi nu la fel de promovate ca un led ce pompos este definit ca “barista light”, producatorii au ajuns sa imbunatateasca si aceste componente. Unii au acoperit zona interioara cu polimeri din plastic, altii cu teflon. Unii le-au facut din otel inoxidabil, altii le-au aplicat tratamente la nivel ‘nano’. Ma rog, fiecare cu ideea si inventiile proprii.
In teorie, producatorii s-au gandit ca ar fi bine ca atunci cand portafiltrul pentru espresso dublu este asezat pe masa, sa fie perfect orizontal pentru a usura munca celui ce tampeaza si a-l ajuta in a tampa drept. Si La Marzocco si Victoria Arduino au asemenea modele. Din pacate, foarte putini barista tampeaza tinand complet pe bar portafiltrul. Este o pozitie foarte incomoda si deloc ergonomica. Majoritatea tampeaza folosind marginea barului. Synesso are un mic unghi spre exterior pentru a usura efectuarea procedurii deoarece sunt persoane ce tampeaza ‘de sus’ si altele ‘din lateral’.
Italienii de la La Marzocco au gasit solutia pentru cei tampeaza perpendicular si au creat un portafiltru cu o “buza” orizontala ce asigura pe langa perpendicularitatea pe blatul de lucru si o stabilitate crescuta. Dezavantajul, cel putin in primele luni de la lansare, a fost ca nu era compatibill cu sistemul de ancorare in rasnitele de pe piata si necesita ajustari in functie de model. Si alt dezavantaj este ca tamparea direct pe masa nu mai este posibila, spouts-urile avand un sistem de quick release ce nu suporta presiuni mari. Tot La Marzocco a adus conceptul de precision portafilters, pentru a ajuta baristii, mai ales pe cei ce le foloseau espressoarele cu cantar incorporat. In momentul in care stii ca ai o deviatie de maxim 0,05 grame intre doua bucati de metal de 700-800 de grame, calculele se fac mult mai usor.
Si ajungem si la materialul din care este facut manerul. Aici e vorba de gusturi si de cat de flexibili sunt producatorii sa ofere optiuni. Synesso si Slayer ofera variante nenumarate de personalizare, multe tipuri de lemn pe care il poti alege pentru a finisa manerul (si nu numai). Exista si multi producatori privati ce fac la comanda fel de fel de forme atipice sau folosind materiale neconventionale, dar nu sunt mai mult decat niste excentricitati. Feeling-ul cel mai placut l-am avut in perioada in care am lucrat cu un Black Eagle Gravimetric ce avea manerele imbracate in piele. Dezavantajul a fost ca din cauza rulajului foarte mare, pielea se deteriora destul de rapid. Momentan sunt extrem de multumit de cum arata cele din lemn si cat de frumos imbatranesc si nu le-as schimba niciodata pe variantele de plastic ce mi se par total neatragatoare.
O atentionare: inca mai exista in 2020, locuri ce folosesc acelasi filtru de cafea de single shot (maxim 10 grame de cafea) si in portafiltrul cu o singura ‘iesire’ si in cel cu doua. Si chiar daca veti comanda un “dublu” (si il veti plati in concordanta) de fapt este un single shot extras cu portafiltru cu double spouts.
Un ultim ‘model’ de portafiltru ar fi cel naked, adica cu partea de jos taiata complet, filtrul din interior avand partea inferioara complet descoperita. Acum multi ani am fost de vreo 4 ori la un strungar sa imi taie un portafiltru de La Spaziale, la vremea aceea nu exista pe piata o astfel de varianta pentru acel tip de espressor. Avantajul a fost ca am putut vedea destul de bine cat de corect am facut distributia cafelei in filtru si cat de constanta este compactarea cafelei. Iar la filtrele de 58mm (sau 58,4mm) aceasta imagine este mult mai clara, si este evident cand exista chanelling si o extractie defectuoasa, pentru ca se formeaza mici jeturi de apa ce murdaresc toata zona de preparare (inclusiv pe cel ce prepara). Dezavantajul major al acestui tip de portafiltru este ca nu se poate face split la o extractie dubla, in cazul in care in cafenea se serveste ‘single shot’ sau ‘single shot + lapte’.
Un portafiltru ce nu a fost curatat poate fi cauza unui espresso prost. Stiti ca aveti cafenele unde va bucurati ca barista X e pe tura si cand este Y nu intrati ca nu v-a placut cum a fost ultimul long black servit de el? Ei bine, poate fix curatarea portafiltrului a fost motivul pentru care produsul nu a fost la fel de bun. Mai acordati o sansa omului din spatele espressorului si mai incercati o data. Poate de data asta, acea zona a fost curatata de curand si bautura va fi fantastica.