Bursa de cafea a inchis ieri pretul pentru un pound de cafea (0,453 kg) la valoarea de 1,02 USD. Adica 2,23 USD/kg. Practic, acelasi pret cu care a inceput prima zi de tranzactionare din acest an. Avand aceasta informatie, ai crede ca pretul acestui produs e ceva constant, liniar si o baza buna pentru a face prognoze pentru viitorul arpopiat/mediu. Dar daca privesti graficul anual, o cu totul alta imagine se desfasoara. In total au fost 3 spike-uri rapide si perioade lungi de agonie la niste valori ce nu pareau verosimile acum 3 ani. Mai marii lumii s-au tot adunat pe la conferinte fastuoase, in sali de 5 stele si la hotelurile de acelasi rang, sa arate lumii ca le pasa. Ca vor face, vor drege. Chiar si SCA, asociatia care are in ‘grija’ specialty coffee a emis niste hartii si planuri dupa intalniri la nivel inalt. Si cu totii cheltuie sume imense de bani pentru transport, cazare, masa si imagine iar la pupitru vorbesc de sustenabilitate si cresterea pretului cu macar 20%. Ceea ce este o ipocrizie fara margini. Ca acel procent nu inseamna nimic, e doar o referinta a lor pentru 1 ianuarie 2018 cand, desi descendent, pretul nu era devenea o problema publica. Si spun publica pentru ca acea valoare oricum era mica insa nu se agita nimeni asa tare pentru ca nu era “cel mai mic pret pentru un kilogram de cafea in ultimii 10 ani” asa cum se intampla zilnic acum, cand fiecare ziarist care are de scris un articol si nu are idei, alege acest breaking news.
Si dupa introducerea asta hai sa va spun de ce nu o sa creasca pretul cafelei in asa masura incat producatorii aia amarati sa simta ca vin zile bune si pentru ei:
World coffee production in coffee year 2018/19 is estimated to be 3.7% higher than in the previous
year at 168.87 million bags, as output of Arabica increased by 1.8% to 102.68 million bags and Robusta
grew 6.7% to 66.04 million bags
In coffee year 2018/19, world
consumption is estimated to be 2.1% higher at 164.82 million bags, but coffee production exceeded
this by 4.05 million bags
Intelegeti? Ca marii producatori se fac ca nu inteleg! Daca ai productie in crestere iar cresterea consumului e mai mica decat ce se produce, sansele sa ai preturi mari sunt extrem de mici. Da, poti ajuta fermierii cu fel de fel de ajutoare pentru a putea supravietui si a ramane in continuare sclavi, dar la ‘oficial’ pretul tot pe acolo va fi. Singura rearanjare a cotatiei ar putea fi un dezastru natural in Brazilia si Vietnam (pentru 1-2 ani), in asa fel incat productia lor sa fie mult redusa, iar acea diferenta sa fie sustinuta din surplusul de acum iar cresterea consumului sa genereze preturi mai mari de achizitie si deci sanse mai mari la viata a producatorilor. Nici macar in acest caz nu e sigur ca shift-ul va fi foarte mare, sunt zvonuri ca Brazilia ar avea in rezerve nationale echivalentul a doi ani de productie, ceea ce e complet disruptiv.
Segmentul specialty nu il vad amenintat, oricum in zona asta se plateste minim 250% mai mult decat “direct-trade”-ul clamat de companiile cu bugete imense de marketing, dar probabil vor creste costurile asociate obtinerii acelui lot special de la acel producator special.
Daca aveti timp si doriti sa cititi tot raportul ICO despre cafeaua actuala, il gasitit AICI