In ultimii ani am tot incercat diverse solutii create pentru cei ce cauta sa consume cafea si in spatii mai putin conventionale sau cu implicare minima. Cei ce cautau acel efort minim, au rezolvat problema prin cumpararea de masini ce folosesc diverse sisteme de capsule. Cei ce doresc sa bea o cafea in locuri unde accesul la curent este limitat sau nu doresc investitia in echipamente/consumabile scumpe au destul de putine optiuni. Pentru ca nu sunt multi consumatori ce au “kit de calatorie” in care sa se regaseasca o rasnita manuala, cantar, aeropress, burner, recipiente pentru apa/cafea si evident o punga cu cafea, diversi producatori incearca sa rezolve problema prin pack-uri single use. Din intamplare, am ‘strans’ (pentru ca nu am avut timp sa fac recenzii separat) cateva exemple de cafea la plic si m-am gandit ca nu ar fi o idee rea sa vedem ce putem obtine prin prepararea lor.
Asadar, avem pe masa cafea de la Growers Cup (in 2013 scriam un articol despre lansarea in Romania a acestui produs), Yume Coffee Roasters, Tucano Coffee si Lavazza. In teorie, toate brand-urile sunt usor accesibile, doar varianta de la Lavazza este exclusiva unor companii aeriene ce opereaza si in Romania (dar sunt si alte optiuni pe alte zboruri cu alte companii).
LAVAZZA FRESHLY BREWED
Vazusem tipul acesta de produs cu ceva timp in urma dar dintr-o greseala proprie, am distrus paharul de carton. Pentru ca in esenta, asa este: un pahar oarecum obisnuit ce are in partea de jos o anumita cantitate de cafea acoperita etans cu un invelis de aluminiu ce este indepartat inainte de a turna apa. Paharele nu par a avea vreo certificare ECO dar nu e ca si cand ne-ar interesa asta, doar calatorim cu un mastodont ce merge cu 800km/h prin aer. Filtrarea se realizeaza printr-un filtru de plastic incorporat in capac, capac ce este suficient de bine modificat incat sa nu fie deranjant in timpul consumului. Am urmat intocmai instructiunile tiparite pe pahar pentru a fi cat mai aproape de ce a dorit producatorul. Din pacate, la apa din avion nu am avut acces asa ca am folosit un apa produsa de un filtru BWT Best Taste. O surpriza foarte placuta a fost cand am inspectat cafeaua din interior, cele 6,8 grame fiind foarte uniformmacinate cu fines-urii minime. Aici se vede tehnologia de care dispune compania si nivelul de detaliu la care pot livra un produs, indiferent de tipul acestuia sau de targetul publicului. Din pacate, desi promovata ca fiind 100% arabica, rezultatul in ceasca nu a fost extraordinar. Dupa primele 2 minute recomandate in instructiuni, am obtinut un TDS de 0,9. Doar ca in avion, cafeaua nu o bei intr-o perioada atat de scurta si extractia va continua pana la finalul bauturii, adica un produs inconstant pe tot parcursul consumului. Va recomand ca dupa aproximativ 3-4 minute (macinatura fiind foarte apropiata de ce as folosi pentru un french press) sa turnati tot lichidul in alt pahar/cana pentru a ramane intr-o zona optima de extractie si sa va bucurati de o cafea cat de cat acceptabila.
TUCANO COFFEE
Pachetul acesta mi s-a parut a fi mai mult un sample decat un produs gata de vanzare, datorita sigiliului care parea a fi un pic decalibrat. Dar nu e un motiv de ingrijorare, aceste detalii se rezolva relativ usor in productie. Chiar si sample fiind, mi-ar fi placut sa fie mentionata si data de prajire. Insa, restul informatiilor despre cafea au fost prezente. Cele 14 grame de Kenya (desi pe pachet era specificat 12 grame) veneau cu descriere aromatica, tip de procesare, altitudine si informatii de preparare. La acest tip de ambalaj, la fel ca si in cazul celor de la YUME, este relativ simplu de procedat: se desigileaza pachetul in partea superioara, se trag de cele doua ‘urechi’ de carton catre exterior si se aplica pe ceasca sau paharul dorit. Ma rog, relativ dorit, pentru ca diametrul acestora nu trebuie sa fie foarte mare pentru a nu deforma forma filtrului. Nu ramane decat sa fie adaugata apa, la fel ca la un pourover clasic, dar cu limitari din motive constructive. La final, cu un TDS de 1,8 ce poate parea mult prea mare, a rezultat o cafea buna, note distincte fructate dar cu o intensitate ce i-ar fi putut descuraja pe unii consumatori.
YUME COFFEE ROASTERS
Desi pachetul interior este identic cu cel de la Tucano, ce gasim in interiorul acestuia este pe o alta treapta. Mai ridicata. Cu o recomandare de a folosi 150ml de apa pentru cele 11 grame de cafea am reusit o extractie minunata cu un TDS oprit la 1,24. Desi pe plic nu exista nicio referinta a ceea ce poti gasi inauntru, o data de productie sau alte informatii, oricine poate (ajutat de instructiunile grafice simple) sa prepare o cafea delicioasa. Practic, a fost singurul plic din cele 4, dupa care am avut o parere de rau ca nu mai am si pentru a doua cafea. Sau a treia.
GROWERS CUP
Probabil ca aceasta este cea mai veche cafea (din punct de vedere al datei de prajire) din tot acest lot de produse. Cumparata dintr-un aeroport, a ramas in dulap pana cand m-am hotarat sa scriu acest articol. Am avut la dispozitie doua variante, medium si medium-strong, dar pentru a pastra cat de cat balansul in comparatii am ales plicul cu medium pe eticheta. Respectand instructiunile foarte detaliate de pe spatele pachetului, am reusit la final sa am o cafea cu TDS de 1,25 folosind cele 20 de grame de cafea furnizate in plic. In teorie, rezultatul ar fi trebuit sa fie macar decent. Cu parere de rau, nu a fost. Poate si ca a fost cam veche, ca a fost un pic prea prajita sau ca temperatura recomandata a fost cam mare. Sau poate ca pur si simplu, originea (Honduras) cu acel profil de prajire si cu toate cele mentionate inainte, au rezultat in ceva mediocru. Este posibil insa ca la o preparare in zona de “strong” o data cu cresterea extractiei sa fie mai interesanta pentru un anumit sector de consumatori. Avantajul acestui sortiment ar fi ca permite prepararea unei cantitati mai mari de cafea iar prin turnarea in alt recipient (la fel ca si la paharul Lavazza) s-ar evita si o degradare in timp a gustului.
Aceste produse, indiferent ca sunt plicuri, pahare sau pungi, isi cladesc viitorul avand ca trigger comoditatea consumatorului sau lipsa altei optiuni. Poti sa ai cele mai bune boabe de cafea din lume pe care sa la macini inainte de preparare, in detrimentul Lavazza, din pacate vei fi nevoit sa folosesti aceeasi apa dubioasa din avion. Sau poti avea un intreg coffee corner acasa dar din lipsa de timp sau interes sa iti iei prima cafea de la aparatul insalubru din statia de metrou.
Din fericire, cele doua optiuni de la YUME si Tucano, pot fi cumparate si preparate in orice loc in care exista o sursa de apa calda si ceva cu care sa torni acea apa. Chiar si in avion. Un plic costa 5 lei si reprezinta poate cea mai simpla metoda de a avea ceva bun in ceasca fara mari batai de cap. Sunt constient ca plicurile astea nu sunt solutia magica pentru a populariza rapid consumatorul catre specialty coffee dar pot da o mana de ajutor in acest sens. Iar apoi cand clientii vor constientiza ca daca vor depune un efort un pic mai mare (adica sa isi mai cumpere o rasnita, un dripper si boabe proaspat prajite) vor obtine o ceasca mult mai buna si mai ieftina, se vor transforma ei insisi in promotori ai consumului de cafea de specialitate. Si abia atunci va incepe distractia.