Acest articol apartine categoriei: Despre cafea si a fost scris in 24 April 2012

Ca orice ziarist respectat din Romania, cand iti ajunge o stire despre cancer in fata ochilor, te gandesti ca e ‘ziua ta’. Cum engleza pe care o stii nu te ajuta prea mult, folosesti google translate ca sa traduci articolele initiale. Cum traducerea nu este perfecta si macar sa iti dai seama ca unele expresii nu sunt traduse cum trebuie, lasi in afara articolului unele pasaje. Si cum habar nu ai despre ce vorbesc aia acolo, te legi de ce stii cat de cat. Cafeaua! Pai toata lumea o bea, asa ca suntem cu totii afectati si ne putem imbolnavi de cancer. Asta da articol. Problema cea mare este ca foarte multa lume crede ce aude la televizor si se creeaza panica aiurea. Sa explicam.
In 20 aprilie apare un articol in Daily Mail. Cum jurnalistii romani sunt abonati la stirile acestora, desi nu imediat, apar si traducerile. Din tot ce spun aia acolo, ei nu cunosc decat Nescafe Gold Blend si Nescafe Gold Blend Decaf. Asa ca baga stire cu “cafeaua e cancerigena!!!“. Problema este mult mai complexa, probabil ca respectivii ziaristi sunt prea ocupati sa se documenteze un pic inainte de a scrie/traduce ceva. Interesant este ca in articolul initial, se spune ca au fost facute 243 de teste pe diferite tipuri de alimente. Iar din acestea, 13 au avut un nivel ridicat de acrilamida. Pana sa ajunga la cafea, un om nu trebuie sa mai manance chipsuri sau biscuiti. Inclusiv biscuiti pentru copii. Iar studiile efectuate in laborator, pe ANIMALE, substanta fiind administrata prin apa, au demonstrat ca excesul de acrilamida poate provoca unele forme de cancer. Doar ca omul consuma altfel alimentele iar cantitatile posibile variaza enorm.
Si o sa ma refer doar la cafea. Singurul site consultat care mi-a “deschis ochii” referitoare la acrilamida din cafea este sportaholic.ro. In acel articol este un link cu un studiu referitor la cafeaua espresso iar la final inca 3 legaturi catre alte documente. Spuneam ca, cantitatile ce un om le poate prelua sunt variabile. Daca veti citi ce scrie pe sportaholic, primul lucru pe care il aflati este ca consumul de cafea arabica ar fi recomandat in fata celui de cafea robusta. Pe langa continutul dublu de cafeina din robusta, continutul de acrilamida este tot dublu. Mai mult, tara de origine a cafelei verzi conteaza foarte mult. Si nu in ultimul rand, metoda de prajire, preparare si cantitatea de cafea bauta.
Astfel, se aduna o multime de variabile, ce ne pot duce la concluzia ca putem sa bem linistiti un espresso dintr-o cafea 100% arabica (cantitatea de acrilamide fiind foarte scazuta) dar e foarte periculos daca zilnic consumam o cana mare de cafea facuta la ibric/filtru dintr-o cafea cumparata din comert, de obicei o robusta ordinara.

2 thoughts on “Acrilamida din cafea, periculoasa sau nu?”

  1. Aici mai conteaza si prajitorul. Daca arde boabele la prajire (se duce in second crack) cantitatea de acrylamida creste proportional. Cartofii prajiti sunt cel mai bun exemplu de delicii acrylamidice 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *