Acest articol apartine categoriei: Stiri si a fost scris in 23 April 2012

Prima stire: Acum o luna, au aparut primele stiri cum ca Starbucks foloseste un colorant ‘natural’ obtinut dintr-un gandac pentru 2 bauturi si 4 sortimente de prajituri. Daca ati baut Strawberries Frappuccino sau ati mancat o prajiturica ce avea o glazura sau umplutura roz, sansele sa fi ‘gustat’ un pic din gandacul ala pisat sunt foarte mari. Ideea este ca acei gandaci, pe numele lor englezesc cochineal, numiti prin media romaneasca coşenile, cochinela sau carmini, sunt folositi de foarte mult timp si in foarte multe produse, fara ca atata lume sa se sesizeze. Unde veti vedea E120 sa stiti ca mancati/beti gandaci pisati.
Toata ‘tevatura’ a inceput atunci cand, la presiunea organizatiilor vegetariene si a celor ce militeaza pentru consum de alimente naturale, Starbucks a decis inlocuirea colorantilor artificiali cu unii naturali. Si asa au ajuns la acel extract. Doar ca unul din angajatii lor, ce face parte din miscarea ecologica, a observat pe noile pachete ingredientul organic si a facut o alta petitie pentru inlocuirea acestuia din compozitiile produselor. Aproape 10.000 de oameni semnatari, Starbucks se sesizeaza, admite ca foloseste respectivul colorant si ca face eforturi pentru a gasi un inlocuitor. Dupa aproape o luna, directorul din Statele Unite scrie pe blogul oficial ca o sa foloseasca un produs bazat pe rosii pentru a putea pastra culoarea consacrata a bauturilor/prajiturilor.
Eu personal nu am nimic impotriva folosirii acelor ganganii. Pentru ca americanii ii spun BUG iar noi, ca sa nu cream confuzii si panica ar trebui sa ii spunem ganganie. Pentru ca in Romania, cand auzim de gandaci, in minte ne apar chestiile alea negre si cu carapace tare ce le gaseam in bucatarii noaptea acum 25 de ani. Nu ca in zilele noastre nu mai sunt, dar numarul lor e foarte mic. Revenind, nu e nimic anormal sa foloseasca acel colorant, atata timp cat toate organizatiile de certificare au decis ca e ‘safe’ pentru organismul uman, dar se pare ca nu te poti pune cu vegetarienii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *