Acest articol apartine categoriei: Asa NU! si a fost scris in 28 January 2016

Articolul asta nu are legatura cu produsele Hotspot Coffee. Discutam despre ce s-a postat pe pagina lor de internet.
Ma bucur cand apar articole in care publicul larg este educat despre ce inseamna cafea proaspat prajita, espresso, metode alternative de preparare si alte echipamente. Nu imi place insa cand apar articole de tipul celui ce a fost postat de curand pe blog-ul prajitoriei Hotspot Coffee. Va anunt de pe acum ca este o lectura destul de lunga.
Incepem cu titlul: 7 secrete ale unui espresso perfect
Pe langa faptul ca este un titlu ce pare luat dintr-un ziar de cancan, asteptarile cititorului sunt deja maxime. Doar citind ceva, sa afli nu un secret, ci sapte….asta da realizare. Fiind secrete, se presupune ca foarte, dar foarte, putine persoane sunt detinatoarele lor.

articol_hotspot_1
Te-ai astepta ca sa afli secretele din primul paragraf. Mai asteapta. Momentan, iti sunt enumerate niste caracteristici ale unui prezumtiv espresso perfect.
articol_hotspot_2
Hei, dar ce avem noi aici? Am ajuns in sfarsit in fata desconspirarii secretelor espresso-ului. Si primul este ca trebuie (conform unei formule clare si “de baza”) sa folosim 7-10 grame de cafea. Sau 8-10 grame. Fiind de baza si clara, nu este loc de variatii. Avem si o temperatura a apei data in grade fahrenheit, pentru ca, nu e asa, sunt foarte multi americani care citesc ghiduri in limba romana si se incurca atunci cand vad grade celsius. Si daca nu stiati, ca doar de aceea este un secret, apa trece pe sub o presiune de 9 bari. La faza cu 20 kg forta sunt aproape pierdut, cam stiu unde ar vrea sa bata autorul, dar este departe.
Fiind o industrie dinamica, asa trebuie sa fie si macinatura: nici prea fina, nici prea grunjoasa. Exact nu?
La final, expresia “Espresso perfect la tine acasa“, este apogeul secretelor. Intrebare de 1000 de puncte. Cate secrete ati gasit in textul original? Nu cate nu stiati, cate sunt ele enumerate in total. 7 da?
articol_hotspot_3
Si pentru ca am terminat cu complicatul ala de espresso si secretele lui, trecem la alte metode de preparare ale cafelei. Cafeaua la ibric. Aflam ca trebuie sa folosim 100ml de apa pentru fiecare ceasca. Nu stim insa daca adaugam 8 grame de cafea pentru un ibric sau pentru o ceasca. La zahar, s-a specificat ca o lingurita. Dar ca veni vorba de zahar. Acel paragraf este CRIMINAL. Nu imi dau seama cum cineva care se ocupa cu vanzarea unui produs, iti spune clar ca produsul ala iti face rau? Ati auzit pe undeva ca cei de la Coca-Cola sa spuna pe eticheta:”auzi, daca bei o sticla de 2l intr-o zi, te vei ingrasa ca un porc!”? Auzi, cafeaua are efect stresant asupra organismului! Pai si de ce o mai vindem? De ce o promovam? De ce nu suntem in inchisoare pentru ca aducem in piata produse care pot afecta consumatorul? Bai, SERIOS ?!?!?!
articol_hotspot_4
Cafeaua la moka.
Buuuun. Vrem sa ne simtim un pic italieni. Si dam de o alta perla:”cafeaua si apa sunt de baza”. NO SHIT SHERLOCK! Vrem sa preparam o CAFEA, nu antricot de vita! Normal ca importanta este cafeaua si apa!!! Ma rog, trebuie sa ai aproximativ 50 de mililitri de apa, pe care sa ii aduci la temperatura de fierbere de 110 grade. Nu conteaza ca apa din echipament este complicat de masurat ca si temperatura, noi trecem temperaturi optime ca sa dea bine in text.
Si trebuie sa punem apa in recipientul de jos pana la nivelul valvei. Dar daca aia 50 ml nu sunt suficienti ce facem? Sau daca sunt prea multi? Sau daca nu am valva? Nu conteaza, urmeaza pasii!
articol_hotspot_5
Cafeaua in Chemex.
Probabil ca unii dintre voi s-au intrebat de ce am bolduit “la”-ul din titlurile precedente. Pai pentru ca in cazul acestui echipament s-a transformat in “in”. De ce o cafea nu poate fi facuta “la Chemex” sau “in ibric”? Ehhhh detalii. Paragraful numarul 2 imi confirma faptul ca autorul nu a vazut in viata lui un chemex. Vorbeste de aplicarea filtrului gros cu 3 foii in partea de jos, ramanand astfel de inteles ca in partea de sus o sa fie filtrul cu o singura foaie. Si daca nu vrem sa gustam hartie de filtru, ar fi bine sa umezim toata zona. Atat de concis si de bine argumentat! Urmeaza alte nebunii: cand “presaram cafeaua in filtru trebuie sa se creeze o cadere mica”. Say what? In care cadere, trebuie sa formam neaparat un canal cu degetul? What what?

Ca un gand final: e de admirat ca autorul a folosit diacritice. La fel cum este de admirat dorinta de a aduce informatii cititorilor. Nu este bine insa cand informatiile sunt eronate, incomplete sau fara legatura cu realitatea. Au fost momente cand am crezut (si inca nu mi-a pierit inca ideea) ca acest continut a fost tradus cu google translate si stilizat un pic pentru a fi cat de cat publicabil.
Si am mai crezut ca altcineva o sa citeasca si o sa se sesizeze. A trecut totusi o saptamana de la publicarea articolului, a mai aparut unul intre timp, dar nimic nu a fost corectat. Iar unele lucruri chiar trebuie spuse, tocmai ca in viitor sa nu se mai repete.

La final, un screenshot cu tot articolul, ca si pt celelalte fotografii, click pentru marire.
articol_hotspot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *