Acest articol apartine categoriei: Despre cafea si a fost scris in 21 April 2020

A
AGTRON Din cand in cand primesc intrebarea: “ce agtron are cafeaua asta?”. Si desi in teorie este o intrebare buna, care poate avea o relevanta, este atat de seaca, incat orice raspuns scurt de genul “75” nu are nicio valoare. Agtron este o companie care a devenit ‘adidas-ul’ comunitatii de cafea. Si desi mai exista si alte companii care activeaza pe aceeasi piata: Probat cu Colorette sau Javalytics, cei de la Agtron au fost acceptati de catre SCAA si SCAE (atunci cand existau ca entitati diferite) ca reper. S-au publicat afise si s-au editat niste cataloage cu bucati de plastic colorat in diferite nuante pe care ar fi trebuit sa le pui langa boabele prajite ca sa iti faci o idee despre ‘numarul agtron’ (extrem de scumpe). In ultimii ani, datorita usurintei accesului la tehnologie, o serie de noi companii (Tonino, Lighttells, RoAmi) au scos pe piata produse care generau niste numere ce spuneau ei, corespundeau intr-o mai mare sau mai mica masura cu scala gourmet a celor de la Agtron. Toate, repet, TOATE aceste aparate necesita o rutina speciala ce trebuie facuta pentru fiecare masurare. Si chiar si atunci, rezultatul poate fluctua. Asa ca dragi parteneri de discutii, atunci cand intrebati de culoarea agtron, fiti pregatiti sa stiti sa raspundeti cum a fost facuta masurarea cafelei pe care voi o considerati “perfecta” ca numar, ca sa discutam despre acelasi lucru. In cazul in care nu stiti cu ce aparat a fost facuta masuratoarea, cu ce a fost calibrat acel aparat, daca citirea s-a efectuat pe boabe sau cafea macinata, si daca a fost macinata, ce rasnita s-a folosit, pe ce setare si ce valori medii ale particulelor de cafea au acele particule macinate sau durata de la prajire la citire, haideti sa ne mai gandim daca merita pusa.
Nu ar trebui sa fie pusa (dupa regulile actuale) nici la campionatele de roasting. Pentru ca iti lasa atat de putin timp la dispozitie cu device-urile de masurare, incat totul este un best guess. Si pentru ca ai niste prajitoare de sample, care de multe ori sunt complet diferite ca si transmitere a caldurii de la prajitor la boabele de cafea, pot genera valori diferite ale “acelui numar” in prajitoarele folosite in competitia propriu zisa.
Dar ca sa ramaneti cu ceva dupa acest articol: indiferent de producator, daca aveti doua citiri masurate identic a doua prajiri sa stiti ca valoarea ‘mai mare’ reprezinta cafeaua prajita (mai) light iar valoarea ‘mai mica’ o va avea cafeaua prajita (mai) dark. Totul tine (pe scurt) de lumina si de absorbtia ei in momentul in care ajunge si se reflecta de masa de cafea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *