Acest articol apartine categoriei: Despre cafea si a fost scris in 16 August 2019

De multa vreme, majoritatea celor ce ofera sfaturi de preparare a cafelelor prin diferite metode de brew, in momentul in care ajung la temperatura apei, mentioneaza ca ar trebui sa folosim o temperatura intre 90-96 grade. Pe langa faptul ca trec super usor peste acest “detaliu” de o importanta vitala in obtinerea unui produs bun (dar despre asta poate intr-un alt articol), toti iti spun sa aduci apa ‘la fierbere’ si sa o lasi intre 30 de secunde si 1 minut sa ajunga la temperatura optima. Mereu mi s-a parut un sfat stupid pentru ca era clar ca apa nu are cum sa scada atat de rapid in temperatura. Doar ca niciodata nu am avut destul chef sa combat mitul asta. Pana ieri, cand, dupa o noua vizionare a unui videoclip ce ne spunea ca e suficient sa lasam 30 de secunde apa si apoi e ok sa incepem sa preparam, mi-am rupt 10 minute si am filmat uramatorul clip.
Din el veti vedea de fapt cam cat timp ar trebui sa asteptati ca sa ajungeti la temperatura ‘dorita’.
Kettle-ul a avut 600 grame de apa, o cantitate corespunzatoare pentru a avea suficienta apa de pregatire si preparare.

Later edit: pentru ca am primit diverse intrebari pe subiect, mentionez ca apa lasata de capul ei va avea un timp diferit de ‘scadere’ deoarece o influenteaza mai multi factori: temperatura ambientala, capacitatea kettle-ului, cantitatea de apa din kettle, materialul din care este construit, daca ramane in apropiere de sursa de incalzire(in video eu am l-am mutat de pe zona inductiei tocmai pentru a elimina caldura retenta in sticla), daca este sau nu acoperit, daca se mai toarna o cantitate de apa inainte de inceputul extractiei, etc. Asa ca nici temperaturile afisate in video-ul de mai jos nu trebuie luate ca un adevar de necontestat, fiecare situatie poate fi diferita.
Ce recomand este investitia intr-un termometru simplu ce va va aduce mult mai multa constanta si siguranta in preparare, iar numararea secundelor sa ramana pentru o alta etapa a procesului de extractie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *