Acest articol apartine categoriei: Competitii externe si a fost scris in 12 January 2022

Campionatele de barista au nevoie de echipamente pentru a se putea desfasura. Ele sunt oferite de catre sponsori, iar la campionatele mondiale sunt implicati chiar producatorii respectivelor masini. In ultimii ani, Nuova Simonelli si Victoria Arduino au fost companiile ce au furnizat espressorul oficial pentru World Barista Championship. Castigurile au fost de ambele parti, spun eu. Mii de cafenele si-au dorit primul model de T3, alte mii au trecut la Black Eagle cand acesta trona pe scena principala a concursului.

Specialty Coffee Association tocmai ce a anuntat ca hegemonia NS/VA a incetat. Desi erau zvonuri ca aceasta se va intampla, am crezut ca pana la final se vor intelege. Noua masina oficiala a concursului WBC este Tempesta by Storm Barista Attitude. Daca nu stiti de unde sa il ‘luati’ pe producator, poate numele de Astoria va este mai cunoscut. Nu pot sa spun ca mi-au placut vreodata espressoarele fabricate de acestia. Doar Storm-ul a fost gandit pentru zona de specialty, dar pentru ca am vazut mai mereu prototipuri sau prime editii, ceva nu functiona la ele. Sincer, nu imi aduc aminte sa fi vazut un Storm instalat intr-un specialty shop in Romania. Se va schimba asta odata cu noul anunt? Nu cred. Pe langa capabilitatile tehnice, un espressor trebuie sa exprime ceva si vizual si sa se integreze cumva in design-ul unei locatii. Iar modelul asta nu il vad atat de versatil si customizabil, iar toate zonele acelea ‘goale’ s-ar putea sa incurce multi antreprenori/arhitecti. Pentru ca in poza apare ca fiind o singura evacurare, cumva in spate. Dar in realitate mai vine s scurgerea de la tava pe care au ‘uitat’ sa o mai monteze sa dea bine la poza. Mai e o chestie: daca va uitati un pic mai bine in fotografia atasata, exista un loc imens intre tava de scurgere si zona de extactie. Si de aceea sunt montate acele inaltatoare. Practic, toate rutinele de competitie vor include un Stem sau ceva similar, pentru ca nu iti poti permite sa lasi sa cada de la o asemenea distanta espresso-ul. Singura chestie buna este acel buton central programabil, care probabil va fi start/stop.

Mahlkonig a pierdut sansa de a avea rasnita oficiala a concursului de barista in detrimentul Victoria Arduino Mythos MY75. Cumva de asteptat, in foarte multe locatii functionand un Mythos One alaturi de orice espressor de top. Presimt un mini val de anunturi de vanzare a Mythos-ului original pentru un upgrade la versiunea cea noua (inclusiv eu 🙂 ), pe langa cei ce isi vor cumpara oricum noul model. Pentru ca e mai usor de dat cateva mii de euro pe o rasnita decat muuulte mii pe un espressor. Si aici cred ca cei de la VA au jucat inteligent. Pentru ca daca la espressoare oamenii au fel de fel de criterii de achizitie, la rasnite nu se aplica acelasi lucru si se duc in ceea ce piata considera ca e cea mai buna alegere. Iar o emblema cu “rasnita oficiala WBC” cantareste mult. Plus ca e mult mai usor de plimbat prin lume 2 paleti cu rasnite, decat 15 cu espressoare.

In final, BWT water+more a fost desemnat sponsorul oficial al apei de concurs. Aici nu e asa de complicat. Ce ar trebui ei sa faca, mai ales ca mai este mult timp pana in septembrie la Melbourne, este sa anunte (macar) valorile de PH si PPM ale apei ce va fi disponibila in cadrul competitiei. Si vad concurentii ce filtre de la ei folosesc pentru a ajunge la rezultate asemanatoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *