Acest articol apartine categoriei: Piata de cafea din Romania si a fost scris in 25 February 2021

Cum? A mai trecut un an? Si noi tot cu Instagram-ul? Asa se pare.
In 2019 si 2020 scriam niste articole despre cum se vede zona asta de cafenele de specialitate in reteaua sociala Instagram. Militam pentru o mai mare implicare a celor ce administreaza conturile pentru a crea o comunitate mult mai inchegata a urmaritorilor pentru a rezulta un ‘engagement’ crescut si (in final) o relevanta reala pe platforma. Indiferent daca sunt parte a echipei cafenelei sau oameni angajati special pentru asta, tinta lor trebuia sa fie cresterea organica si nu (doar) prin boost-uri platite. Pentru ca oamenii aia reali vor fi de ajutor la un moment dat.
Si apoi, a venit pandemia peste noi. Stiti cum au decurs lucrurile: restrictii, limitari, inchideri, lockdown, redeschideri partiale, indici de incidenta, deschis la interior, inchis la interior, hai inca o data sa deschidem, mai vedem ce va fi ….
In momentele de inceput, cand dintr-o data clientii nu mai existau fizic in shop-uri, fiecare a incercat sa tina afacerea in picioare, inclusiv cu vanzari online. Dar aici intervine o problema. Pentru ca daca pana in momentul ala nu te-a interesat un site web, un magazin online si o comunitate legata de ele prin facebook si instagram, este foarte greu sa le faci (bine) in doua zile si sa si capeti relevanta (macar) in cautarile de pe google. Evident, si acolo se rezolva cu niste ad-uri platite ca sa sari un pic randul, dar de unde atatia bani?
Dar cum ar fi fost daca dupa ce ati fi citit articolele alea din anii precedenti si ati fi vazut ca de abia ati crescut conturile cu 50% sa va spuneti/sa le spuneti responsabililor: “vreau o crestere organica a follow-erilor de minim 300% si poate un 150% crestere in interactiuni!”. Ca nu era nici foarte greu, numerele de pornire fiind oricum mici. Dar nu, ati preferat sa puneti cate o poza pe saptamana si sa “faceti story-uri” zilnice pentru cifre frumoase de la o zi la alta. Iar treaba asta este mind blowing pentru mine. Cum sa te chinui sa “faci continut” (chiar daca majoritatea sunt repost-uri ale fanilor) care dispare in 24 de ore si care dupa acele ore nu va mai avea nicio relevata, in conditiile in care ai putea sa faci in asa fel incat sa ramana ceva in urma, ceva la care oricine sa se poate intoarce si sa aprecieze chiar si dupa o perioada mai lunga de timp?
Si delasarea asta s-a cunoscut. Stiti unde? In valorile de pe coloana 2, coloana 4 si coloana 6. Acelea sunt procentele de crestere/descrestere fata de anul trecut. La unii mai bine, la altii mai rau. Dar global, sa ai o crestere de doar 22% a numarului de follow-eri ca urmare a cresterii numarului de postari cu 29% dar sa ai o scadere de 8% a interactiunilor pe ultimele 10 posturi, este PENIBIL. Daca in momentele alea nasoale ati fi creat continut pentru urmaritori, daca ati fi mentinut ritmul si dupa ce ‘traba a inceput sa mearga’, acum nu am mai fi vorbit de cifrele astea. Daca anul trecut cresterea a fost de 50% si anul acesta a fost de 20%, la ce cifre ar trebui sa ne asteptam in viitor?
Ati bagat mii de euro in design-ul locatiilor sa le faceti ‘instagramabile’ dar pare ca nu reusiti sa castigati de pe partea asta. Bagati bani in postari sponsorizate dar return-ul este extrem de mic. Platiti oameni sa se ocupe de social media si ei vin cu cresteri de doar 20% (nici nu mai vorbim de cate conturi reale si cati boti sunt de fapt). Si sunteti ok cu astea? Your choice! Dar mi-ar placea sa imi spuneti public/privat (cum s-a intamplat de cateva ori pana acum) de ce ati ales sa faceti lucrurile in modul in care il faceti si sa imi demonstrati ca aceste cifre nu au nicio relevanta si ca de fapt retelele sociale nu influenteaza nimic si ca se folosesc pentru ca toata lumea le foloseste.
Si ca sa incheiem in aceeasi nota ca anul trecut, o poza cu niste scari a adunat mai multe like-uri decat toate postarile cumulate a tuturor cafenelelor din tabelul de mai jos. Felicitari!

Aceasta parte e dedicata cafenelelor ce s-au deschis de mai putin de un an care nu au date relevante din 2019-2020.

3 thoughts on “Social media Versus Specialty Coffee Shops 2021”

  1. Noi suntem intr-o reorganizare totala conform vremurilor.
    Spatiul din spate la Cocor e inchis, cautam ceva ce are terasa.
    Excelent subiect si arata ca suntem cam toti tavaliti.
    Hai sa avem cafea buna, asa ne vom reveni toti.

    1. Da, asta e un alt subiect. Trist din pacate. Iar locurile ce ar permite terasa sunt putine, scumpe si nu neaparat aducatoare de clienti. Poate gasiti ceva mai mic, mai intim, cu un relativ spatiu in fata care sa poata sa se sustina mai usor.

      1. Nu cautam un spatiu mic. cautam un vis de cafenea ce sa existe cu sau fara pandemie.
        nu credem in loc mic de “existat” pana dupa pandemie.
        Evident, va fi ceva marca Milu Café

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *