Acest articol apartine categoriei: Piata de cafea din Romania si a fost scris in 28 January 2019

In ultimii doi-trei ani de zile, ca urmare a exploziei de cafenele din Bucuresti dar si din tara, subiectul “tu cu cine faci social media?” a fost destul de prezent in discutiile dintre antreprenori. Noul val de business-uri (plus inca unul ce va veni odata cu finalizarea proiectelor din Startup Nation) deschide posibilitati multiple de creativitate celor ce activeaza in zona de creatie. Doar ca la fel de bine pot fi si scam-uri.
Am fost solicitat de suficient de multe ori pentru a face “ceva” in zona asta incat sa imi dau seama ca exista totusi niste carente. Din ambele parti. Antreprenorii ‘boboci’ nu prea mai au bani de dat pentru servicii de calitate, platite corespunzator. Si au doua solutii: ori se ocupa personal ori gasesc o persoana care sa faca job-ul asta, dar fara mari pretentii. Cum de cele mai multe ori primele luni dintr-un business sunt haotice, cu fel de fel de probleme de rezolvat si cu (sper) din ce in ce mai multi clienti, partea de promovare nu este pusa pe primul plan. Si atunci se apeleaza la solutia “nu stii pe cineva care sa ma ajute?”. Si se gaseste cumva o persoana, poate un nomad digital care oricum lucra din cafenele, dornica sa accepte job-ul asta, mai ales ca acum primeste “masa si casa” gratuite. Si poate ca fac treaba. Dar daca nu? Si cum contabilizezi rezultatele? Dupa numarul de followeri? Dupa like-uri? Si cand tragi o linie?
Vedeti, aici sunt problemele. Pentru un cont nou de instagram, care porneste practic de la zero, orice like sau follow in plus este un castig. Dar daca dupa 3 luni sunt doar 300 de noi “prieteni”? Sau dupa 6 luni sunt sub 1000? Evident, crestere exista, insa cum decizi daca ca este calitativa si maxima? Nu de alta, dar daca as angaja pe cineva sa se “ocupe” de contul de Instagram si Facebook, parca as dori niste rezultate mai bune. Cat de bune?
Partial, acest articol sta in draft de mai bine de 1 an de zile. Decizia finalizarii a venit ca urmare a vizionarii documentarului despre Fyre Festival pe Netflix. Ca sa va faceti o idee, dupa un teaser foarte bine facut, niste poze cu cateva fete frumoase pe o plaja si vreo cateva sute de postari ale unor inflenceri pe Instagram (un patrat portocaliu), festivalul a fost sold-out in cateva ore. Preturile incepeau de la 1500 de euro pentru o persoana.
Evident ca nu putem cere aceleasi rezultate de la oamenii nostri de la ‘media’, dar poate ca nu ar fi rau sa avem stachete mai ridicate.
Va veti intreba poate:”ce te intereseaza pe tine ce fac antreprenorii cu banii lor, pe cine angajeaza sau ce rezultate produc aia?”. Pai ma cam intereseaza. Pentru ca ei, din momentul in care deschid locatia, devin parte a ‘comunitatii’. Iar eu vreau sa sustin aceasta comunitate. Si vreau sa se dezvolte. Sa fie vizibila. Sa conteze pe piata cafelei din Romania. Sa fie recunoscuta si la nivel (macar) european. Doar asa putem sa evoluam atat individual cat si ca un tot unitar.
Care e faza cu tabelul alaturat? Am luat locatiile din harta cafenelelor de specialitate din Bucuresti si din conturile lor de Instagram am extras in prima coloana numarul de urmaritori, pe cea de-a doua am trecut numarul total de postari de cand exista contul, a treia coloana contine numarul total de like-uri (plus view-uri) a ultimelor 9 postari. De ce 9? Pentru ca grid-ul este de 3×3 si oricum nu as fi avut timp de mai multe calcule. Daca vreuna din locatii lipseste este pentru ca ori nu au postat nimic in 2019 (ex: Coffee Map Roastery) sau detin mai multe locatii in afara Bucurestiului si ultimele postari nu aveau legatura cu ce se intampla pe plan local (Meron). Ce se observa cu ochiul liber este ca toate conturile au un numar jenant de urmaritori. Da, JENANT!!!. In conditiile in care se baga o caruta de bani in amenajarea spatiului pentru a fi cat mai “instagramabil”, se fac tot felul de aranjamente ale modului de servire, se baga bani in influenceri si oameni de media, sa ai un total de sub 65.000 de urmaritori este foarte grav. Pentru 33 de coffee shop-uri!!! Adica un pic peste 2000 de oameni pentru fiecare locatie. Vi se pare ok? Credeti ca e suficient? Ca ce ati platit pana acum se justifica? Ce este si mai grav este ca din cei ce s-au obosit sa va aprecieze, “ajutati” negativ si de script-urile Instagram, nu ati reusit sa obtineti nici macar o paritate 1:1 (ultima coloana). In conditiile in care totalul este pentru ultimele 9 postari !!! Singurele exceptii sunt cele ce au beneficiat de promovare platita in Instagram, se observa usor urmarind media si rezultatul fiecaruia. Practic, aproape 300 de postari au strans putin peste 30.000 de like-uri.
E timpul sa faceti ceva! Sa vorbiti cu oamenii care ‘se ocupa’, cu firmele angajate sau cu propria persoana si sa hotarati niste obiective inalte care sa fie si indeplinite. As vrea ca fiecare cont sa se dubleze in maxim 3 luni. Sa fie de 10 ori mai mare intr-un an de zile. Sa formeze mici comunitati din clientii lor, care sa ii ajute prin propriile postari, sa aiba o vizibilitate marita. Nu cumparati followeri! Nu cumparati like-uri! Cresteti organic! Asa putem spera ca atunci cand macar jumatate din conturi vor publica o chestie comuna, impactul in piata sa fie evident. Pentru ca in acest moment, orice fata care posteaza o poza in costum de baie de la Therme, da rusine tuturor “oamenilor frumosi” din industria asta.

2 thoughts on “Social media versus Specialty Coffee Shops”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *