Acest articol apartine categoriei: Competitii interne si a fost scris in 24 April 2016

aeropress-final-4Si s-a terminat si prima editie a Campionatului National de Aeropress din Romania. Castigatorul, si reprezentantul tarii noastre in Dublin la World Aeropress Championship este Lazar Alexandru Gabriel de la Victor Fresh to Go din Cluj Napoca (in tricou negru in fotografia de mai sus)
Si pentru ca sunt putine lucruri ce (eventual) ar necesita o rectificare la editiile viitoare, le scriu aici:
1. Numarul participantilor trebuie limitat in asa fel incat sa poata fi facuta o piramida de concurs corespunzatoare.

Astazi au fost 37 de participanti iar in ultima serie au “intrat” patru concurenti. Cum pana atunci, s-a concurat “in 3” (sanse de 33%), ultimii au avut doar 25% probabilitate de a castiga. Si in orice concurs, toti ar trebui sa aiba parte de sanse egale. Mai mult, daca ar fi fost cu 2 concurenti in plus, ar fi fost 13 serii si in urmatoarea etapa, s-ar fi ajuns din nou la participare in 4. Tot legat de piramida, cred ca din moment ce la inceput s-a tras la sorti pozitia in “grupe”, factorul de random era prezent, deci dupa prima etapa, nu mai era nevoie de inca o tragere la sorti si era suficient sa fie grupati primii trei, apoi urmatorii trei si tot asa.
2. Daca exista sponsor ce are in domeniul de activitate comercializarea de filtre preofesionale, folosite in majoritatea locatiilor, haideti sa facem in asa fel incat sa existe o sursa de apa constanta care sa alimenteze un boiler, din care fiecare concurent sa se serveasca daca doreste sa o foloseasca in concurs.
3. In regulament scrie clar ca juriul trebuie sa primeasca minim 200ml de lichid in ceasca. Cred ca doar datorita corectitudinii concurentilor, acea cantitate minima a fost servita, pentru ca am vazut variatii destul de mari in cestile duse spre jurizare.
4. Desi rezultatul final ma bucura enorm, nu pot sa nu remarc ca acest concurs a fost mult prea apropiat de brewers cup decat in mod normal. Ideea acestei competitii, asa cum o vad eu, este de a pune in evidenta versatilitatea aeropress-ului. Prin folosirea de cafele diferite, metoda in sine desi importanta, isi pierde din influenta in rezultatul final. Fiind totusi prima editie, de undeva trebuia inceput, si este de inteles alegerea organizatorilor, mai ales cand ai un numar atat de mare de participanti.
5. Desi nu e vina exclusiva a organizatorilor, e un pic ciudat ca in cadrul unui concurs de aeropress, cineva doritor in a gusta rezultatul aceastei metode de preparare sa nu o poata face. Da, un espresso se face mult mai repede, insa pentru a populariza si aeropress-ul ca metoda de luat in calcul pentru cafeaua de zi cu zi, un astfel de stand ar fi fost oportun.

Gata! Suficient cu chestiile negativiste, trecem si la lucrurile bune:
1. A fost foarte multa lume. Indiscutabil cel mai vizitat eveniment dedicat cafelei din tara noastra pana in acest moment. Si chiar daca in baza biletului de intrare se primeau doua bauturi gratis, nu cred ca acesta a fost motivul hotarator pentru care atat de multa lume a ales sa plateasca 10 lei, mai ales ca in oras erau alte evenimente gratuite.
2. Oamenii chiar erau interesati de cafea. Si de echipamente de preparare. Si de cursuri. Si ce carti au mai aparut in acest domeniu. Si ce workshop-uri se organizeaza.
3. Felicitari organizatorilor pentru alegerea MC-ului in persoana lui Liviu Fratila, probabil cel mai pasionat om de cafea din toata media romaneasca, atat de pasionat incat ne-a convins ca cel mai mare forum din Romania e prea mic pentru noi astia cu gandul la extractii si a creat espressoman.ro.
4. Din aceste cauze, atmosfera a fost senzationala, cu aplauze si incurajari pentru cei ce erau pe scena. Iar asta se simte si iti da incredere ca nu faci doar “o cafea”. Si s-a pastrat pe toata durata zilei, fara sa tina cont de cine participa efectiv in acel moment. Minunat!
5. The Ark, ca si locatie a evenimentului a fost exact ceea ce a trebuit pentru un astfel de concurs. Am vorbit cu foarte multa lume, care a fost de aceeasi parere, fiind impresionati de acea cladire. Da, zona in care se afla este un pic diferita de centrul orasului, insa totul se schimba in momentul in care pasesti inauntru.
6. Expozitia de fotografii a fost senzationala, sper ca cei care au fost prezenti sa o fi observat.
7. Admirabil si eforul celor ce au venit din afara Buucrestiului, ca membri ai juriului sau concurenti, in conditiile in care stim cu totii in cat timp se parcurg distantele medii-lungi pe soselele din Romania.

One thought on “Lazar Alexandru Gabriel este castigatorul Campionatului National de Aeropress din Romania 2016”

Leave a Reply

Your email address will not be published.