Acest articol apartine categoriei: review si a fost scris in 19 June 2022

Filtre de hartie. Un subiect plictisitor. Sau nu ?!?!?!
Pana acum cativa ani, cand cineva invata sa prepare cafea la filtru (indiferent de model), printre primele sfaturi primite era “alege un filtru de culoare alba in detrimentul celor maro si intotdeauna trebuie umezite inainte”. Cam atat. Nici nu erau multe optiuni, pentru V60 exista doar Hario. La un moment dat, consumatorii au inceput sa observe niste diferente si au fost un pic mai atenti la ce cumpara. Si asa au inceput povestile cu filtrele “cu tab” (acea bucata suplimentara de hartie ce ajuta la desfacerea filtrului) si cele fara. Si ca unele sunt fabricate in locatii diferite, de unde si diferentele in extractie.
Acum nu prea se mai discuta pe acest subiect desi intre timp pe piata au aparut o multime de alte brand-uri, cu fel de fel de “imbunatatiri”. Culmea, o crestere a ofertei nu a dus neaparat la o explozie de bucurie a utilizatorilor. Si asta si pentru ca optiunile “specialty” sunt un pic cam scumpe comparativ cu versiunile considerate clasice, deci prea putini se incumeta la cumparare (oricat de mult se promoveaza pe social media).
In ceea ce ma priveste, am preferat varianta clasica de filtre Hario (cumparate la cutie de 40 de bucati direct din Japonia) pana cand am incercat pentru prima oara Cafec Abaca ac4-100w. Am continuat sa folosesc din cand in cand si alte variante de la Cafec dar rezultatele nu au fost neaparat mai bune.
Cand am primit noile Cafec Abaca+, impreuna cu informatiile ‘de marketing’, am fost destul de circumspect in ceea ce priveste performantele. Mai ales ca diferentele nu puteau fi foarte mari fata de ceea ce se gaseste deja in piata. Si pentru ca celelalte variabile din prepararea unei cafele pot influenta cu mult mai mult rezultatul final, decat o bucata de hartie, nici nu cred ca trebuie sa disecam foarte mult subiectul.
Va las cu o extractie simpla (15 grame cafea, bloom + 2 turnari. EK43S la 11, 250 grame) sa o puteti compara cu ce folositi in prezent. Ca o concluzie, sunt mai rapide (evident) decat varianta light roast dar la fel ca cele clasice rosii (va exista un video si cu acea extractie). Momentan, pentru ca in Romania inca nu sunt aduse de catre distribuitor, nu mai pot face alte teste sau comparatii dar sper ca asta se va schimba in curand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *