Acest articol apartine categoriei: Picaturi si a fost scris in 13 February 2014

Vin dupa cateva zile petrecute intr-un oras ce o sa organizeze World Barista Championship in 2016, Dublin. Avand aceasta informatie in cap, inainte de plecare, am inceput sa caut cafenele ce ar merita o vizita. Mi-am facut frumos o lista cu vreo 10 locatii, iar primul lucru cand am facut rost de o harta, a fost sa marchez pozitia fiecareia pentru a nu o rata. In final nu am ajuns la toate, topul este alcatuit doar pe baza experientelor proprii si nu a recomandarilor de pe diferite site-uri. Explicatia titlului o veti gasi citind acest articol (lung).

Locul 8 – Bakers Coffee Co

bakers_1 Sunt pe ultimul loc pentru ca au in denumire “coffee” dar cafeaua nu a fost buna. Cei ce preparau bauturile nu pareau sa isi dea interesul, poate si pentru ca trebuiau sa incaseze tot ce isi comandasera clientii anteriori. Cafeaua continea si robusta, intr-o cantitate suficienta incat sa fie deranjant in gust si aroma. Probabil ca vara e frumos sa stai pe terasa lor, sa te uiti la apa si sa auzi ‘glasul’ pescarusilor omniprezenti, dar in interior, desi era o ambianta placuta, prea semana locul cu o cantina. Mi-a placut meniul, format din niste placi metalice imense, pe care erau lipite litere din hartie cu denumirea si pretul. Un espresso dublu a fost 2,35 euro iar un flat white 2,65 euro.

Locul 7 – 37 Dawson Street

37_dawson_1Interior foarte interesant: de la capete de ursi la mari afise cu muschii corpului uman, pe pereti gaseai orice. Lumina difuza, dar din loc in loc te mai orbea cate un reflector. Destul de ciudat, mai ales daca erai treaz. Cafeaua nu am putut sa o beau, nu doar pentru ca era proasta dar parea si gresit preparata. Nici biscuitele cu care a venit ‘la pachet’ nu a fost mai bun, dar macar m-am odihnit pe niste fotolii moi (dupa vreo 4 ore de mers continuu). Cred ca pentru cei ce cauta locuri in care sa lucreze pe wi-fi gratis, cafeneaua asta este perfecta pana dupa-amiaza cand probabil se mai aglomereaza. Parea ca are o parte foarte dezvoltata de bar, dar nu am incercat-o. Am dat pe un espresso dublu si un latte, aproximativ 6 euro.

Locul 6 – Coffee Angel

coffee_angel De la oamenii astia nu am baut decat un flat white to go, servit dintr-o rulota. Aveau si cafea boabe pentru a fi pregatita acasa, cei 2 barista au fost amabili, rapizi si foarte bine pregatiti. Unul (cel putin) din tampere era un Pullman, asa ca mi-a fost clar ca nu vor sa faca rabat la calitate. Din pacate, in paharul ala de carton (care era oricum de o calitate cu mult peste ceea ce se gaseste in Romania), Etiopia preparata nu a mai iesit la suprafata. As fi vrut sa incerc si o locatie fizica (pe una din strazile ce intersecteaza Dawson Street), sa pot gusta dintr-o cana de portelan, insa nu am mai avut timp. Cred ca pe doua flat white-uri am dat maxim 5 euro.

Locul 5 – Third Space

third space Cu noroc am ajuns la aceasta locatie. Pentru ca, cafenea nu este. Poti citi o carte imprumutata de pe rafturi. Te poti juca cu copilul intr-o zona (mica, dar totusi) speciala. Poti vorbi cu ceilalti oameni (esti atentionat de acest lucru prin doua afise) de la mesele alaturate. Iti poti cumpara o bicicleta de oras. Si binenteles, poti servi micul dejun, dejun si cina. Ca au si o cafea surprinzator de buna….asta a fost un bonus. Nu ma asteptam sa imi placa, mai ales ca extractia parea cam lunga, dar cum mereu iau o gura din ce imi este servit…am gustat si apoi nu mi-a parut rau. Mai mult, as fi comandat si un cappuccino, dar dupa o super briosa si un mega sandwich, parca era prea mult.

Si pentru ultimele 4 locuri, in ordine alfabetica, fara o ordonare speciala:

3FE

3fe Nu ai cum sa te duci in Dublin, pasionat de cafea, si sa nu te duci la 3FE. Este un loc atat de cunoscut in lumea asta, incat ar fi foarte ciudat daca nu ai bea macar un espresso acolo la prima vizita. Nu imi dau seama foarte bine cum de s-a renuntat la prima locatie (centrala, cu posibilitate mare de vad), in defavoarea celei actuale (cam la marginea orasului, fara trafic – evident- ridicat). Totusi, cand am ajuns, era aproape plin (nici nu este foarte mare – 8 mese mici plus 2 mari la inaltimea unui bar), iar lumea venea si pleca intr-un ritm alert. Pe un perete erau expuse tipurile de cafea pentru acasa, intrumente de preparare sau cani cu emblema cafenelei (45 de euro pentru 2 cesti de espresso si o cutie de lemn, un pic cam mult totusi).
Doua lucruri nu mi-au placut acolo: 1. erau destul de multe resturi de mancare pe jos. Chiar daca fusese, sau inca era, o perioada de servit masa de pranz, in 15 minute cat am stat acolo, nimeni nu si-a dat interesul sa curete pe acolo; 2.in aer plutea un aer de business: nu neaparat de la cei imbracati la costum si sorbeau dintr-o supa si nici la cele venite sa isi cumpere un latte to go, ci asa in general. Poate a fost doar o impresie…
Cafeaua in schimb, senzationala! Si acum ma gandesc cat de tantalau am fost cand mi-am zis ca o sa ma intorc sa mai beau si (macar) un brew, pentru ca nu am mai apucat. Habar nu am cat am platit pe ce am consumat, probabil undeva la 15-20 de euro.

Brother Hubbard

brother_hubbard Excelent loc, extrem de mic dar plin de viata. Si datorita oamenilor ce il frecventau dar si pentru cei 2 barista plus o ospatarita ce il deserveau. Unul dintre barista, un bulgar ce se stabilise de 6 ani in Irlanda, mi-a ‘aratat’ ca pun pret pe calitatea produsului, atunci cand si-a dat seama ca cestile sunt prea reci si le-a incalzit cu apa, sters si abia apoi folosite pentru preparate. Cafeaua folosita era de la 3FE, lucrau cu un Nuova Simonelli Competizione si foloseau 2 Anfim-uri. Ar fi fost extrem de pacat pentru ca toate astea sa nu fie folosite al maxim. Si au fost. Iar aici nu am mai amanat si mi-am mai luat inca un flat white. In momentele alea nu prea mai conta ca afara ploua cu galeata.

Roasted Brown

roasted_brown Dublin-ul este un oras plin de mici stradute. Care evident ca nu apar pe hartile turistice. Ei bine, tot pe o ploaie intensa, cautam aceasta cafenea in tot Temple Bar-ul si nu o gaseam. Si am tot dat ture pana la un moment dat l-am intrebat pe un tip de la un restaurant unde este strada respectiva. A scos telefonul si a intrat pe Google Maps, el nestiind unde este. GPS-ul a indicat exact: era prima strada la stanga in urmatorii 20 de metri. Amuzant, nu? Cafeneaua este la primul etaj al unei cladiri ce gazduieste diverse proiecte artistice. Si ajung la bar, rapid imi spun comanda, iar tipul de acolo imi spune ca ei au inchis si ca daca veneam cu 30 minute mai devreme ma putea servi. Dar ma vede super ud si ma intreaba de cand ii caut. Cand a auzit ca de aproximativ o ora, a lasat mopul cu care stergea pe jos si a zis sa astept un pic ca imi face imediat cafeaua. Cum nu am fost obisnuit cu o astfel de atitudine, cred ca am fost prea socat initial ca sa imi manifest bucuria. Zilele acelea foloseau cafea tot de la 3FE: erau pe punctul de a semna un contract cu o prajitorie din Londra pentru a le praji propria cafea iar stocurile se terminasera. Un espresso, un cappuccino, un chai latte si un ceai. Produse pe care nici macar nu m-au lasat sa le platesc, tipul fiind foarte entuziasmat ca cineva din Romania a venit in Dublin si pe langa alte chestii turistice, viziteaza si cafenele. Si nici el nu era chiar strain de tara noastra, familia lui incercand sa construiasca (si partial reusind) case pentru orfani, el insusi vizitandu-ne de minim 1 data pe an. Probabil banuiti deja ca nu am mai apucat o noua vizita…

Vice Coffee

vice_coffee Cand preiei o locatie in care a functionat 3FE de la inceput, trebuie sa te ridici la un nivel foarte mare. Iar baietii de la Vice au reusit fara probleme sa mentina (poate chiar sa depaseasca in unele locuri) legenda lui Colin Harmon. Practic, a fost prima cafenea vizitata, si start-ul a fost excelent. Cafeaua tot de la 3FE, desi pentru partea de filtru puteai alege si de la Drop, servire perfecta, atitudine maxima a baristilor. Mi-au placut mamicile venite cu carucioarele cu bebelusi sa isi bea cafeaua, mi-au placut minimalistele meniuri, sticlele transformate in corpuri de iluminat si oamenii frumosi ce formau clientela. Aveau si parte de seara, nu foarte diversificata, dar cred ca pentru conceptul lor era perfect ce ofereau.

Deci care este faza cu “Nu suntem departe!”?


Am vazut ca nu iti trebuie spatii de 150 de metri patrati ca sa iti faci un loc in care clientul sa vina cu placere. Am vazut ca daca ai totusi un loc mare, dar aparatele, cafeaua si oamenii nu sunt ceea ce trebuie, locul nu o sa fie perceput ca un loc unde poti bea o cafea buna. “Bine, bine….astea le stiai din Romania, nu trebuia sa te duci pana in Dublin sa le afli!”. Ba tocmai ca trebuia. Pentru ca daca aici la noi timpurile au fost altele, mentalitatea poporului este alta iar puterea de cumparare cu mult diferita, irlandezii astia sunt diferiti. Si cu toate astea, din punct de vedere strict al locurilor unde poti consuma un espresso, espresso!, nu suntem chiar asa de indepartati. Da, ar mai fi fost unele locatii unde nu am ajuns, vezi si lista asta cu cele mai bune 10 cafenele din Dublin care poate ar fi crescut un pic calitatea perceputa, dar per total, sunt ferm convins ca ii putem ‘ajunge’ usor.
Asa ca dragi colegi ce lucrati in cafenele, in baruri sau restaurante, iar printre indatoriri aveti si prepararea cafelei, haideti sa invatam cum se fac lucrurile corect. Haideti sa ne bagam nasul un pic si prin espresoarele si rasnitele de pe bar. Haideti sa citim informatia asta ce o ofera in avalansa internetul, iar apoi sa o explicam celor ce au puterea sa schimbe ceva in locatii. Haideti sa trecem de la rasnitul a jumatate de kilogram de cafea dimineata, la on demand. Apoi sa cumparam cafea proaspat prajita. Sa stim sa ne dam seama cand un espresso este extras corect iar apoi sa invatam sa facem o inima intr-o ceasca. Iar la final sa curatam pentru urmatorul client sau urmatoarea tura. Veti vedea ce bine o sa fie. In timp, nu toate din prima. Si nu va ganditi neaparat din start la bani. Incercati sa ‘castigati’ si din privirea aceea pierduta in placere a unui client ce v-a ascultat si nu a pus zahar in cappuccino, iar dupa ce a gustat si-a dat seama ca intr-adevar nu ii mai trebuie nimic cafelei. Restul…nu va faceti probleme…vor veni cu siguranta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *