Acest articol apartine categoriei: Piata de cafea din Romania si a fost scris in 29 July 2014

arc Acum 3 saptamani, pe fluxurile de stiri din Romania venea informatia ca Asociatia Romana a Cafelei (ARC) lanseaza un site www.desprecafea.ro ce isi propune sa ofere:”informatii despre obiectivele asociatiei si membrii acesteia, despre istoria cafelei, tipurile de cafea, modul sau de prelucrare, retete de bauturi si dulciuri pe baza de cafea, studii legate de beneficiile consumului acesteia.”
O initiativa foarte frumoasa insa a ridicat mai multe intrebari (cel putin din partea mea):
1. site-ul www.desprecafea.ro exista de mult timp, chiar Asociatia Romana a Cafelei l-a mai lansat cel putin o data in 2006, asa cum se poate citit aici sau aici. Nu era mai corect sa ii spuna “relansare”?
2. Totusi, din 2006 pana in prezent, Asociatia Romana a Cafelei a fost atat de prezenta in media incat nu am auzit de ea, mai ales ca oficial, este activa din 2001. Mai cititi o data ce isi propun si incercati sa va aduceti aminte daca si cand ati auzit o informatie de la ei.
3. Nu ma astept ca Asociatia Romana a Cafelei sa promoveze aceleasi lucruri ca si Asociatia Romana a Cafelei de Specialitate, insa spre deosebire de SCAE

, ei chiar nu fac nimic pentru consumatori. Nici informare, nici evenimente si nici competitii. In cercurile inalte, probabil ca o unire a celor de la Strauss, Nestle si Mondelez, atarna greu in luarea unor decizii. La oamenii ce se plimba descumpaniti printre rafturile magazinelor si sunt obligati sa cumpere pachete verzi, rosii sau negre, nu ajunge nimic bun.
4. Citez de pe site:”Stiai ca espresso a fost descoperit cu mai bine de 10 secole inainte sa devina populara cafeaua? Insa, acest lucru nu a fost cunoscut pana in secolul al XX-lea, cand oamenii au inceput sa produca bautura cunoscuta azi sub numele de espresso!”. Bai voi sunteti sanatosi la cap? Pentru cei ce au scris ineptia asta, o explicatie: un secol are O SUTA DE ANI. 10 secole = 1000 de ani. Primele patente pentru espressoare se incadreaza in jurul anului 1900. Daca voi considerati ca prin anii 900 saracii aia isi preparau espresso, sunteti dusi cu capul. De fapt, daca stam sa calculam de la momentul invocat, popularitatea cafelei, ajungem la concluzia ca mayasii isi preparau espresso inainte de a se descoperi planta de cafea. Sublim!
5. Daca calculam timpul trecut de la infiintarea acestei asociatii, 13 ani, si il corelam cu ce se intampla in piata (dezinformare, lipsa de cultura, cafea proasta, oameni neinstruiti, consumatori blocati, etc), asistam la un succes fulminant al acestor 3 societati din Romania. Sau poate succesul este in niste conturi ce nu sunt publice?

2 thoughts on “Asociatia Romana a Cafelei”

  1. Probabil ca au relansat site-ul si si-au dat seama ca trebuie sa puna si niste articole/studii/informatii. Si atunci cineva a luat de pe ici, de pe colo, a tradus, a adaptat si a iesit exact ce ai remarcat si tu. Nu se asteptau ca oamenii sa citeasca informatiile trecute acolo. 🙂

    1. Diferentele intre cele doua veriuni de site nu sunt mari in ceea ce priveste informatia. Personal cred ca precedenta tema era mai interesanta. Atata timp cat au mai “castigat” cateva articole pe 10-20 de site-uri, unde respectivii redactori s-au bucurat ca ‘fac continut’, probabil ca nici nu mai conteaza cine citeste ce s-a postat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.