Acest articol apartine categoriei: Competitii externe si a fost scris in 14 August 2015

wbc_rules_update Mie nu mi-a placut noua regula cu o singura rasnita agreata pentru World Barista Championship. Concurentii cauta sa fie diferiti, sa foloseasca diverse varietati de cafea, diverse procesari si nenumarate profile de prajire. Chiar daca lucreaza pe espressoare diferite de ceea ce acum este masina oficiala a competitiei, Victoria Arduino Black Eagle, in momentul in care incepeau sa se antreneze, aveau un partener. Rasnita de cafea.

Si cu rasnita aia dezvoltau o relatie, in care dupa mii de shot-uri, stiai ce inseamna acel mic huruit care se auzea dupa 4 shot-uri consecutive. Si da, plateai foarte multi bani cand trebuia sa te cari cu 25 de kilograme din bucuresti pana in Seoul, dar aveai macar o chestie familiara langa tine in aceasta aventura.
Doar ca in ultimii ani, de cand Nuova Simonelli a lansat modelul Mythos 1 si ulterior Mythos 1 Barista, in live-stream-urile concursului WBC se vedeau majoritar siluetele negre ale acestor rasnite. iar celor de la Mahlkonig nu le convenea chestia asta. Si atunci si-au spus ca daca tot dau galeti de bani pentru a fi sponsori principali ai concursului, de ce sa nu isi impuna propriile produse. Ceea ce, pana la un punct, este normal. Doar ca au limitat pana si chestia asta. Initial se hotarase ca doar Mahlkonig K30 Vario Air poate fi folosita in concursurile viitoare. Doar ca planurile de vanzari nu merg chiar ca in slide-urile din birouri si probabil nici nu posibilitatile tehnice de productie, asa ca oamenii s-au mai gandit si au hotarat ca sa accepte si Mahlkonig EK43 ca rasnita oficiala de concurs. Si asta in conditiile in care ei nu vor ca cei ce concureaza sa foloseasca cea mai buna rasnita a lor, Mahlkonig K30 Vario Peak !!!
Iar noi, ca niste oi perfecte, nu avem ce face si lasam capul in jos si ne conformam. Iar aici nici macar nu mai este vorba de obiectivitate ci de bani. Macar pentru espressor se face o competitie pe baza unor specificatii si a unor teste reale. Aici? Cine da suma mai mare poate sa hotarasca si ce sa se foloseasca de catre toti competitorii din lume. Aceasta este inca o dovada ca pe langa toate discutiile despre calitate, pentru World Coffee Events, prin extensiile SCAA si SCAE totul se rezuma la bani.
Bonus: ei nu obliga asociatiile nationale sa foloseasca in finalele lor stric aceste rasnite. De ce? Pentru ca altfel ar trebui sa le puna la dispozitie cu titlu gratuit. Si apoi, ei cum mai castiga bani?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *