Acest articol apartine categoriei: Piata de cafea din Romania si a fost scris in 5 December 2020

De aproape 3 saptamani beau niste cafea extrasa din capsule trimise prin amabilitatea lui Marius Nica de la Olivo Coffee Roasters din Cluj. Aceste capsule sunt compatibile cu sistemul Nespresso, practic putand fi folosite de o mare diversitate de echipamente. De-a lungul timpului am mai mentionat pe aici de ‘pasiunea’ mea de a gusta diverse tipuri de capsule, de la Dolce Gusto la Tassimo, Illy sau Senseo. Evident, ‘liberalizarea’ sistemului Nespresso face ca in ultima vreme sa folosesc doar echipamentul corespunzator acestor capsule. Si faptul ca o serie de prajitorii din Europa au inceput sa ofere ca alternativa si optiunea de cafea macinata si ambalata in aceste mici recipiente ajuta curiozitatea mea in legatura cu acest produs.
Din pacate, majoritatea cafelelor au fost mai slabe calitativ in comparatie cu capsulele home-made ce le umpleam cu cafea proaspat prajita (va urma la un moment dat si un articol despre device-ul folosit in producerea lor). Motive pot fi multe: de la data prajirii, la tipul de prajire, la conditiile de transport, la gradul de macinare si cantitatea din capsula. In majoritatea cazurilor, prajitorii isi trimiteau cafeaua boabe la o fabrica (nu neaparat in aceeasi tara) unde intra pe banda alaturi de alte cafele si iesea capsula fara o verificare foarte exacta din partea primilor. Apoi mai facea cateva zile pe drumul de intoarcere, alte zile/saptamani pana era trimisa la clientul final si alte zile/saptamani pana era consumata. Asa ca…ce pretentii sa mai ai?
Dar acum totul se schimba. M-am bucurat cand am aflat ca cei de la Olivo au reusit sa achizitioneze un aparat ce le va permite producerea acestui tip de produs, local, fara pierderi de timp. Mai mult, orice modificare a gradului de prajire/macinare se va efectua mult mai usor, controlul calitatii fiind extrem de facil, fiind suficient sa extragi o capsula din lotul produs pentru a da ok-ul de vanzare. Si asta se cunoaste. Capsulele astea sunt mult mai bune decat majoritatea ‘ofertelor’ de pe piata europeana. Si fara sa aiba acel gust de capsula, de plastic supraincalzit si de cafea dubioasa inauntru.
Costa mult? Depinde cu ce comparam. Fata de (aproape toate) variantele din supermarket-uri (marci proprii sau nu) sunt mai scumpe. Fata de “originalul” Nespresso sunt cam la acelasi pret. Fata de ce cumparam eu din alte tari, considerabil mai ieftin. V-am spus ca nu se compara la gust, da? Sunt 6,5 grame de cafea macinata nu foarte fin, dar bine compactata si impachetata intr-o capsula biodegradabila. Aici e o chestie: faza este ca cel putin folia ce inchide capsula, dupa extractie, chiar se degradeaza rapid si mucegaieste usor. Daca stiti ca nu veti folosi espressorul timp de 2-3 zile, ar fi bine sa va aduceti aminte sa scoate capsulele (inclusiv ultima extrasa) din aparat pentru a nu se dezvolta in interior familii de mucegai. Se curata…dar ideea cu aparatele astea era sa nu fie atata bataie de cap. Pentru curatare puteti folosi aceste capsule. As vrea ca partea colorata de pe interior sa fie cumva codata cu cafeaua, ea avand aceeasi culoare si pentru blend si pentru single origin. Daca scoti doua capsule si esti un pic neatent, nu mai stii care e una si care cealalta. Dar probabil asta e usor de rezolvat in batch-urile viitoare.bil
Asa ca daca detineti un aparat compatibil Nespresso, faceti-va un bine si comandati capsulele astea de cafea de specialitate de la Olivo Coffee Roasters.

Leave a Reply

Your email address will not be published.