Acest articol apartine categoriei: Competitii interne si a fost scris in 15 December 2014

program Prefata: ce voi scrie in continuare sunt concluziile celei de-a doua zile a semifinalelor, fara sa vad concurentii din prima zi, nici macar in inregistrari. Iar cei ce se simt totusi atinsi de ceea ce voi scrie, sa stea putin si sa mediteze la esenta si dupa aia sa ma injure.

Titlul nu este gresit. Pentru ca o viza de state se obtine mai greu decat o sticla de whisky japonez la ora 2 dimineata in caminele din regie, finala nationala a Campionatului National de Barista a fost organizata cu mult inainte de “timpul” ei obisnuit (in primavara). Nici nu cred ca a contat foarte mult. Cel putin nu pentru unii dintre concurenti. Asa ca draga barista:

  • Oricat de buna este cafeaua si produsul final prezentat, nu poti sa ai un setup alcatuit dintr-o sticla cu sirop si 1 servetel !!!
  • Chiar daca te poti intelege cu cineva din priviri asupra unei cafele, nu poti vorbi in romana cu minim 3 jurati ce nu inteleg ce spui si sa te astepti ca sa fi notat corect !!!
  • Nu poti sa spui ca pui un ingredient in bautura personala si sa nu il pui pentru ca l-ai uitat in frigider !!!
  • Cred ca este esential ca atunci cand folosesti echipamente suplimentare (si nu numai) sa stii cum trebuie utilizate si ce sa verifici atunci cand ceva nu merge.
  • Mi-ar placea ca atunci cand vorbim de consistenta sa nu facem un ceai verde folosind apa fierbinte din espressor (la ochi) si sa avem o extractie de peste 3 minute.
  • Stii ca juratii te asculta si te noteaza in concordanta? Da, nu este bine daca spui ca se simte lamaie dar de fapt bautura sa aiba gust de piersica, dar este la fel de rau (sau chiar mult mai rau) sa nu spui nimic!!!
  • concursul asta este si pentru public. Daca nu il atragi cu nimic prin prezentarea ta, nu o sa te sustina, nu o sa aplaude, nu o sa aprecieze. Macar pentru 15 minute, da impresia ca esti pasionat de meseria asta. Apoi te poti intoarce in vizuina.
  • asa cum scriam si in acest post din 2013, cititi si respectati regulamentul!!!
    Si ar mai fi multe de spus, dar chiar nu vreau sa creada cineva ca am ceva cu vreunul din concurenti. Pentru ca, chiar nu am. Doar ca, din pacate, eu compar ce vad “la noi” cu ceea ce am vazut “pe viu” la 2 campionate mondiale. Si nu ne putem prezenta in acest mod. De castigat nu mai spun.
    Si o mai spun inca o data: Romexpo nu este locul potrivit pentru un asemenea eveniment! Poate si prestatia unor concurenti a fost influentata de faptul ca la 2 metrii de ei se vindeau geluri de dus si sampoane sau ca in difuzoarele de la scena principala se auzeau colinde tipate de niste ansambluri muzicale de copii cu varste de pana la 6 ani. Poate ca forfota aia generata de oameni veniti sa caste gura si ochii pe la standurile triste din cadrul Bucharest Cristams Shopping nu este chiar ceea ce ii trebuie unui concurs. Ca si cu aia 15 insi care se mai opreau din cand in cand pe acolo, imaginea cafelei de specialitate nu e schimbata. Inteleg ca un asemenea evenimet se face cu bani. Cu bani de la sponsori. Iar sponsorii vor vizibilitate si multa reclama. Insa nu ar trebui ca targetul sa fie cel corect? Este ca si cand am face reclama la becuri economice intr-un oras de munte unde nu exista electricitate. Hai va rog, faceti o sedinta si lasati expunerea aiurea si continuati sa sponsorizati competiile dar in locuri unde oamenii vin pentru cafea si socializare si nu pentru “oferte” la cozonaci.

  • One thought on “Campionatul National de Barista Romania 2015”

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *