Acest articol apartine categoriei: Fara categorie si a fost scris in 29 March 2020

E evident pentru toata lumea ca traversam o perioada dificila. In ultimele 3 saptamani am inceput sa scriu vreo 6 articole despre diverse chestii legate de industria de cafea, de piata locala de specialty coffee si horeca in general si de problemele pe care le vedeam eu in urma masurilor anuntate de guvernanti. La un moment dat insa ma opream. Ma gandeam ca e prea dur subiectul, ca lumea nu doreste sa citeasca acum critici, ca focusul meu nu ar trebui sa fie pe ce nu se face corect ci sa ajut in ce se incearca sa se faca, indiferent de rezultate. Asa ca le-am lasat in draft, poate unele subiecte le voi relua la un moment dat.
Daca deja v-ati suprasaturat de filmele cu “cum sa faci cafea la echipamentul x” sau “cum sa faci paine in casa fara drojdie” am og recomandare: COFFEE ROASTER (the game). Stiu, multa lume doreste sa fie prajitori de cafea, ei bine, jocul asta nu o sa va ajute deloc. Te ajuta sa “pierzi” 5-15 minute din multele ore de izolare in care poate te plictisesti. Da, jocul este ‘pe bani’, dar poate nu e o suma asa mare incat sa conteze (cel putin in viitorul apropiat).
Pentru cei mai comozi dintre voi (sau pentru cine va fi prins de cele 1550 de cuvinte din textul urmator), exista si un film cu jocul explicat la finalul textului.
Jocul incepe cu ecranul din poza alaturata. Sus este numele cafelei pe care o veti praji. Nu are nicio relevanta. In varianta fizica a jocului, pe spatele cartonasului sunt informatii despre tara de origine si de particularitatile zonelor de productie. In varianta online nu am gasit posibilitatea accesarii acelor informatii. In partea de sus, aveti prezentat continutul token-urilor cu care veti juca. Cele cu 0 (zero) sunt boabele verzi de cafea care pot ajunge, prin prajiri succesive (cu 1-2 pasi) la nivelul 4. Dupa acest nivel, ele vor deveni black beans si nu le doriti in ceasca finala pentru ca se scad puncte. Cele cu un bob de cafea si o sageata spre un zero sunt hard beans si ele trec doar spre 0. Token-urile cu picaturi de apa reprezinta umiditatea si ele se vor evapora in momentul in care vor fi extrase. Ele indica si pozitia de start a nivelului ‘temperaturii’. Chestiile colorate au multiple roluri si le voi explica pe masura ce le voi folosi. In partea inferioara este target-ul de puncte (in cazul asta pentru 19 roast points primesti 15 puncte) si posibile extra puncte prin combinarea flavour token-urilor.
Asa arata prima “mana” a jocului (poza din stanga). In partea de sus, sunt doua ovale cu zero si unu. Daca se acopera cu token-urile respective, nu neaparat in acelasi timp, ‘castigi’ acel token multicolor ce este un joker foarte util. Dupa cum va spuneam, umiditatea va disparea, cele 3 hard bean-uri se transforma in 3 token-uri cu 0, iar cele cu 0 vor ajunge la nivelul 1. Multe miscari nu se pot face asa ca vom continua ‘prajirea’. Urmatoarele doua poze sunt inca doua prajiri, in care cu exceptia evaporarii umiditatii si transformarea unor hardbean-uri, nu se intampla nimic.
OK, incepe sa devina interesant. Din cele 9 token-uri extrase, 2 se evapora iar cele cu 0 si 1 le folosesc pentru a lua jokerul. Daca va uitati in partea de sus, urmatorul nivel (cel cu 10) este ‘first crack’. Aici ne vor fi introduse in joc 2 black beans. Desi nu era necesar, dar pentru exemplificare, am folosit un token albastru in zona din stanga pentru a activa o actiune: din 5 piese, 3 le pastram iar 2 le trimitem la gunoi si ies definitiv din joc (poza din dreapta). Aceste actiuni sunt foarte utile cand se doreste eliminarea black beans-urilor sau prezervarea unor jetoane considerate importante. Amanarea pentru mutarile urmatoare poate fi riscanta pentru ca vor fi destul de putine jetoane disponibile pentru mutari extra, dar nici nu as recomanda folosirea lor ‘aiurea’, mai ales ca in cazul asta nu vroiam sa scap de nimic in mod special.
In momentul in care trecem de first crack, orice jeton cu numar (0-1-2-3) se va praji dublu fata de normal. Astfel ca cele cu 0 vor ajunge la nivelu 2, iar cel cu 2 se transforma in 4. Tinand cont ca la final trebuie sa am 19 puncte, nu ma deranjeaza foarte tare acel 4. Am mai incercat ceva (poza din draepta): sa folosesc un alt jeton colorat pentru a pune inapoi 2 jetoane si sa extrag alte doua. Din pacate cele doua nou extrase au fost jetoane colorate asa ca nu m-au ajutat foarte mult. O precizare: oricand se pot folosi token-urile si in partea dreapta a ecranului de joc (asa cum veti vedea in pasii viitori) insa in momentul in care se folosesc in acea zona, nu se mai pot folosi in partea stanga, va trebui sa asteptati tura viitoare pentru a juca in acea zona. Oricum, in momentul in care tineti apasat pe un jeton, jocul va ‘arata’ unde (mai) poate fi folosit.
Am ajuns la nivelul 11 si iata ca bobul de cafea de nivel 4 a reaparut. Doresc sa ramana la acest nivel deci trebuie sa aplic un jeton colorat, cel verde, care ma ajuta sa il pastrez la aceeasi valoare. Pentru ca altceva nu prea pot pastra, aleg si un bob de nivel 0. Zona in care am aplicat (cea ce seamana cu un fagure de miere) inseamna ca daca reusesc sa folosesc si jetonul albastru voi avea asigurat un flavour token in zona de cup tasting de la final, deci puncte in plus. In pasul urmator, ajung la second crack, inca 3 black beans-uri sunt introduse in joc iar apoi, token-urile cu valoare vor creste in pas dublu. Desi mai am jetoane colorate, nu le pot folosi cu boabele de nivel 0, cu exceptia celui verde, dar nu ma ajuta in acest moment sa salvez acest tip de ‘bob’, eu vreau sa am valori cat mai mari pentru a putea ajunge la target-ul ce imi asigura punctaj mare in ceasca finala.
Nivelul 12 devine complicat. Pentru a avea o marja mai mare de posibilitati, folosesc jetonul rosu pentru a extrage inca 2 jetoane. Mutarea aceasta imi aduce un jeton verde si un black bean. Folosesc jetonul verde pentru a activa ultima zona din partea stanga a jocului, cea care trimite la gunoi toate black beans-urile. Cum am pornit cu 0 si au intrat 5 (la first si second crack), posibilitatea de a scapa de 3 este foarte atragatoare. Nu ma opresc aici, folosesc un jeton verde in partea dreapta pentru a putea pastra la acelasi nivel boabele de 2 si 4. Pana una alta, 4 boabe ajung la nivel 2 iar unu la nivel 4.
Acum e momentul sa completez locurile lasate libere pana acum. ‘Castig’ tokenul de flavour prin folosirea jetonului albastru (care desparte un bob de nivel mare in 2 mai mici) si inca o data cu albastru pentru a castiva tava (care la cupping imi va asigura 3 locuri in care pot pune boabele proaste). Tot in ideea de a acumula puncte, folosesc un jeton rosu pentru a ocupa un loc ce imi poate asigura 3 puncte sigure la final, mai ales ca mai am la dispozitie o singura tura.
Acum se observa cat de folositor este acel token universal pentru ca ma ajuta sa inchid inca un bonus din zona dreapta. Voi avea 5 boabe de nivel 3, doua de 2 si doua de nivel 1. Un sfarsit foarte bun al primei etape a jocului, mai ales ca am reusit sa adun 3 bonusuri speciale. Cele doua ramase mi-ar fi adus 2 extrageri duble din care puteam sa aleg ce bob vreau sa pastrez sau la final, daca doream sa pot sa aleg doua jetoane pe care vreau sa le inlocuiesc alegand din 3 nou extrase. Ambele sunt foarte bune, te ajuta in anumite situatii, dar oricum nu cred ca este posibil sa fie obtinute toate. Practic, din 12 initial (plus inca unul din joc) nu as fi ajuns la 14 (numarul necesar pentru toata tabla). Acum mai ramane doar partea de cupping care se desfasoara intr-ul alt ecran cu destule optiuni de reducere a hazard-ului, ramanand evident partea de ‘noroc’ data de algoritmul din spatele jocului.
Si cam asta e ultimul ecran. Se extrage pe rand cate un jeton pe care il poti pune ori in partea stanga, in cele doua tavi (si nu intra in calcul) ori in ceasca din dreapta unde aduna (sau nu) puncte. Am luat numarul maxim de puncte pentru roasting. Am 3 puncte in plus pentru flavor tokens si inca doua puncte pentru ca am avut minim 3 boabe cu acelasi nivel. Daca as fi avut vreun black bean in ceasca, s-ar fi scazut cu numarul de x-uri de pe fiecare bob (au 1 sau doua), la fel si cu hard bean-urile (daca mai ramane vreunul nedezvoltat pana in acel moment). Momentan, lucrez cu mai multe strategii, in functie de target-ul ce trebuie atins, dar intotdeauna incerc sa obtin minim cele 3 puncte bonus si tava ce imi asigura cele 3 locuri extra in care pot pune piesele nedorite. Daca aveti de ales intre extragerile duble si schimbarea a doua piese la final, as alege a doua varianta pentru ca imaginea asupra cestii este mult mai clara decat atunci cand se activeaza bonusul extragerilor, adica in linia numarul 2.
Ca si concluzie, asta a fost un joc foarte bun, nu am depasit decat o data 20 de puncte si atunci cred ca din norocul incepatorului. Pentru cei mai competitivi, exista niste clasamente pe care le puteti consulta si rank-ul fiecaruia creste pe masura desfasurarii jocului dar si challenge-urile sunt in concordanta. Se pot juca si serii de cate trei jocuri si mai exista un modul ‘expert’ pe care momentan nu l-am deblocat, poate voi veti reusi.
Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *