Acest articol apartine categoriei: Picaturi si a fost scris in 11 January 2017

bebi-oprea-articol-trendshrb Am tot primit mesaje in care subiectul principal era un eventual articol despre piata de cafea de specialitate din Romania (Bucuresti). Macar o concluzie pentru anul 2016. Desi primesc multe “laude” si mai mereu am frigiderul plin dupa articole mult prea precise, poate ca voi scrie si acest articol in curand. Dar pentru moment, altceva.
Si o sa fie un pic ciudat, pentru ca nu voi scrie despre barista ci despre barmani.
Am citit zilele trecute un interviu cu Bebi Oprea in TrendsHRB. Luat cu alte treburi, am amanat acet articol cam mult, dar cred ca cineva ar trebui sa ia un pic de atitudine. Poate nu sunt din acelasi ‘film’ cu barmanii si nu inteleg toate particularitatile meseriei, insa acel articol este dubios rau.

Incepem cu niste citate:

Bebi Oprea este (dupa cum apare din primul paragraf) “fondator al Bar Academy si promotor al mai multor concepte de locatii horeca”.

BarAcademy este prima scoala de barmani profesionisti din Romania autorizata sa sustina cursuri de calificare barman, de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) si Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS). In acelasi timp BarAcademy Romania este autorizata sa sustina si cursuri de specializare Barman Preparator.

Cursurile vor fi susţinute de o echipa de formatori acreditati si traineri profesionisti, condusi de Bebi Oprea, fondatorul BarAcademy si co-fondator al Asociatiei Barmanilor Profesionisti din Romania

Iar citatul care a declansat acest articol este:

Majoritatea vin pentru bani usori, viața usoara, fete frumoase, dupa care o parte din ei descopera si meseria. Insa este loc de cariera! Dupa 15 ani in bar poți sa te gandesti la un post managerial, poți sa te gandesti sa ai barul tau. Din pacate, greseala pe care o fac mulți este ca isi imagineaza ca daca isi deschid barul lor, este cea mai mare realizare, dar nu este nici pe departe asa.

Si daca nu ati inteles nimic pana acum (dupa ce ati citit interviul original), hai sa va explic.
Avem un om din industrie care profeseaza de 20 de ani in piata de horeca. Deasemenea detine o scoala de barmani. Mai mult, este si fondator al unei asociatii a barmanilor din Romania.
Iar el se plange ca nu exista oameni pregatiti profesional, care nu participa la concursuri, care nu se intereseaza de domeniu. Iar apoi niste sageti catre producatorii de bauturi alcoolice ca nu mai aloca sume mari pentru concursuri si alte sageti catre asociatia pe care a infiintat-o ca nu isi face datoria. Si nu inteleg cum vine asta. Daca cei ce lucreaza in baruri, au facut cursuri organizate de diverse companii acreditate, nu practica meseria la un nivel multumitor, inseamna ca acele ‘scoli’, inclusiv a lui, nu isi fac treaba bine. Daca asociatia barmanilor chiar s-ar comporta ca o asociatie profesionala probabil ca si brandurile ar dori sa colaboreze mult mai des. Daca ei si-ar face datoria cum trebuie, poate ca si localurile si-ar permite sa puna in meniu cocktail-uri de 40 de lei si oamenii ar fi suficient de bine platiti incat sa nu mai fie momiti sa plece in alte tari.
Iar citatul cu asteptatul a 15 ani pentru a face ceva pe cont propriu este devastator pentru cei tineri (si nu numai) ce poate chiar se gandesc sa isi deschida o afacere in domeniu. Si asta pentru ca nu vine de la vreun ziarist aiurit ci de la cineva din domeniu, care se presupune ca stie ce zice. Si te gandesti ca poate are dreptate. Eu sunt convins ca nu are.
Poate ca unul din motivele pentru care piata asta a barurilor sau cocktail-barurilor nu progreseasa si nu se dezvolta suficient de rapid este pentru ca vine unu care zice ca doar dupa 15 ani te poti gandi (TE POTI !!!!) sa ajungi pe un post de manager. Pai cu mentalitatea asta, cred si eu ca nimic nu se leaga si ca aia cu spirtoasele nu mai doresc sa sponsorizeze nimic.
Ce se poate intampla atat de tragic daca un barman ce lucreaza doar 2 ani, decide ca vrea sa isi deschida un loc al lui? O sa traga toata industria in jos? Atat de mult conteaza o locatie? Atat de scarbiti vor fi clientii incat nu vor mai frecventa niciun local asemanator? Evident ca nu. Daca respectivul nu ofera servicii si produse corespunzatoare, clientii nu vor exista si o sa inchida taraba. Poate va invata ceva din experienta, si dupa inca 2 ani o sa deschida ceva corespunzator. Domeniul bartendingului este atat de dinamic, Marius Gogoasa a dat un link catre top100 bauturi mixate, incat sa ii zici cuiva sa astepte 15 ani (BAI 15 ANI !!!) inainte sa se gandeasca la altceva in afara de ture lungi de noapte, e inuman.
Asa ca dragi barmani care doriti sa va deschideti la un moment dat propria locatie: nu il ascultati pe Bebi Oprea! Munciti, invatati, perfectionati-va, munciti un pic mai mult si apoi deschideti locul vostru! Nu conteaza ca va avea 10 locuri si 5 bauturi. Daca o sa fiti o gazda buna si o sa le preparati perfect, credeti-ma ca veti reusi. Si da, poate o sa fie cea mai mare realizare a voastra si o veti simti. ACUM! NU PESTE 15 ANI!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *