Deseori sunt intrebat “cum sa imi prepar o cafea buna acasa”. Raspunsul nu este simplu deloc. Pentru ca nu este unul singur. Asa cum unii prefera sa isi cumpere cafeaua de la aparatele de vending din statia de autobuz, altii stau la coada la coffee shop-ul preferat pentru a consuma un flat white. Sigur, pentru ambele tipuri de consumator, o cafea preparata la ibric in tihna propriei case, poate fi de fapt cafeaua perfecta. Si de multe ori este. Doar ca mai devreme sau mai tarziu, se doreste o automatizare a procesului, o mai mare rapiditate in preparare sau mai putina atentie acordata intregului proces. Aici puncteaza decisiv aparatele ce folosesc capsule, dar despre acestea in alt articol. Astazi vorbim despre Technivorm Moccamaster.
Producatorul olandez a inteles ca pentru a reusi sa cucereasca si consumatorii de cafea din supermarket dar mai ales pe cei ce folosesc cafea proaspat prajita, trebuie sa foloseasca componente de calitate. Apoi au cerut feedback de la oameni implicati in industrie si au tinut cont de sugestiile primite. Si asa s-a nascut un echipament ce poate multumi o mare parte a celor ce isi prepara cafea acasa sau la birou. Modelul avut in teste este Moccamaster KBG 741 AO si mi-a fost furnizat de cei de la Barshaker. Primul avantaj pe care il putem observa este culoarea. Si nu neaparat cea rosie (care la mine in bucatarie a fost perfecta) ci restul paletei oferite. Majoritatea producatorilor folosesc plastic alb sau negru, iar in cazurile produselor mai scumpe, intalnim si niste inox. Sigur din cele 20 culori disponibile veti gasi una care sa se potriveasca cu faianta/gresia/blatul/dulapurile din bucatarie. Convingerea ca ati cumparat un produs de calitate va veni insa in momentul in care veti prepara prima cafea. Daca folositi o cafea proaspat prajita, o macinati inainte de preparare si folositi o apa corespunzatoare, sansele de a avea un produs excelent in ceasca sunt extrem de mari. Faza interesanta este ca initial eu am fost foarte sceptic asupra capabilitatilor de extractie ale acestui echipament. Pentru ca desi costa destul de mult, calitatea plasticului folosit lasa de dorit. Mai precis terminatiile de la baza, holderul filtrului de hartie – in special manerul, butoanele si plasticul din jurul butoanelor, toate par sa spuna:”aici am mai taiat din costuri”. Apoi m-am bucurat cand am vazut ca exista 9 gauri in shower head. Asta inseamna o mai mare distributie a apei pe suprafata cafelei macinate. Din pacate, in folosinta uzuala, din gaurile alea nu curge apa in 9 stream-uri unice, mai degraba tendinta fiind de unire a lor intr-un singur ‘jet’, asa cum se observa din videoclipul de mai jos.

Dupa aceste prime impresii, va dati seama ca deja nu ma mai asteptam la performante din partea acestei masinarii. Doar ca toate mintile alea luminate de la Technivorm au stiut ele ce au facut. Prima, a doua, a zecea extractie….toate au fost peste ce am baut pana in acel moment la filtrul de acasa. Pentru ca in ultimii ani, pentru familie, pregatesc (dimineata) o carafa de cafea la un filtru ‘obisnuit’, despre care aveam o impresie foarte buna pana am testat furia rosie Moccamaster. Iar odata stabilita o reteta pentru sa spunem 1 litru, aceasta este foarte usor de modificat pentru cantitatea maxima de 1,25 litri sau pentru o cantitate mai mica, prin variatii minime ale macinaturii si cantitatii de cafea folosite. Fata de filtrul personal, unde orice schimbare este urmata de mai multe incercari pana la atingerea unei noi calitati multumitoare, diferenta este foarte mare. Pare aparatul ideal, nu? Nu prea. Pentru ca ii trebuie o anumita pozitie pe blatul bucatariei pentru a fi utilizat fara mari batai de cap si aceea este cu fata spre utilizator. Veti spune ca e logic. Doar ca nu e chiar asa, multi dintre noi neavand loc de a pune pe lung un asemenea device si sa fie si in stanga unei prize. Eu l-am asezat perpendicular pe blat, cu cablul de alimentare cat mai ascuns. Doar ca asta a facut ca butonul de pornit/oprit sa fie foarte greu accesibil. Nu e un capat de tara, dar daca cineva pune apa ghidandu-se dupa marcajele de pe recipientul de apa, va fi dificil un refill corect din punct de vedere al cantitatii introduse. Ma rog, poate pentru majoritatea potentialilor cumparatori nu sunt aspecte asa de importante. Si poate pentru ei, important este ca se pot stabili doua paliere de temperatura pentru placa ce tine carafa de cafea incalzita dupa terminarea extractiei. Sau ca masina se stinge automat dupa 40 de minute. Sau ca acel rezervor de apa este foarte usor de curatat.
Povesteam mai devreme de shower head-ul acestui brewer. Stiti ce este totusi bun la el? Pe langa faptul ca reuseste sa extraga foarte bine cafeaua? Ca este detasabil!!! Asta inseamna ca cineva priceput ar putea face un head compatibil cu dispersie circulara si astfel folosirea unui V60 sau Kalita in locul filter-holderului original se va putea face mult mai usor decat in prezent. Da, am incercat si aceasta varianta dar ar mai fi trebuit facute niste modificari structurale aparatului si cum nu il detineam decat temporar, nu mi-am permis interventii ireversibile.
In concluzie: daca nu aveati idee ce cadou sa faceti (sau sa primiti) cu ocazia ‘sarbatorilor’ ce urmeaza, aveti banii necesari achizitiei (care nu sunt putini) si vreti sa duceti la un alt nivel cafeaua obtinuta acasa, Technivorm Moccamaster este o solutie demna de luat in calcul. Evident, cu o rasnita de cafea alaturi 😉
Galerie foto Technivorm Moccamaster Review

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *