Acest articol apartine categoriei: Piata de cafea din Romania si a fost scris in 24 October 2014

cafea_jacobs Sunt unele momente cand observi niste lucruri si nu poti sa stai inert, fara sa faci nimic. Iar eu, scriu pe acest site. Acum cateva seri, fugitiv, am vazut o reclama la cafeaua Jacobs. Era o oferta in care se vindeau 500 de grame plus o cutie metalica, cu 16 lei. Adica 32 de lei pe kilogram. Haideti sa va explic un pic, daca aveti impresia ca este un pret corect. Fara TVA-ul catre stat, pretul ar fi de 26 de lei pe kilogram. In acest moment, pretul pe bursa pentru un kilogram de ARABICA

este de aproximativ 5 dolari. Adica 18 lei. Doar ca dupa prajire, ramai cu aproximativ 800 de grame, asta aducand pretul pentru un kilogram prajit la 22 de lei. Asa ca de aia 4 lei, trebuie sa se acopere costuri de transport, prajire, personal, distributie, taxe, accize, impozite plus PROFIT. Totul din 4 lei. Plauzibil nu? Nu prea, doar daca respectiva cafea nu este arabica, deci pretul de achizitie este mult mai mic, si se mai omit anumite plati. Ca doar este “Made in Germany”, nu?
cafea_verde_domnul_aluna Pe un site de cupoane, se vinde cafea verde. Care efectiv este prezentata cu un verde intens, mai ceva decat gazonul de pe Arena Nationala. Tot site-ul este de un grobianism maxim, dar asta nu i-a oprit pe (cel putin) 10 persoane sa comande cafeaua verde pentru slabit. Oferta este “Cafea verde boabe, 450 g, la doar 33 lei in loc de 66 lei”. Deci, kilogramul de cafea verde este undeva la 75 de lei. Consultati va rog calculele de mai sus ca sa intelegeti ce vreau sa spun. Unii vand o cafea “Premium” la un pret foarte mic, altii vand un rahat facut in photoshop extrem de scump.
Partea proasta este ca pentru ambele cafele, se gasesc cumparatori. Iar cei ce sunt vizati de aceste campanii, oricum nu isi pun problema de a cauta alternative, de a se informa corect si de (in final) a se intreba daca ceea ce consuma este un produs optim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *