Acest articol apartine categoriei: Echipamente si a fost scris in 9 May 2020

Acum fix doi ani, pe 10 aprilie 2018, plateam 25 de lire pentru un alt proiect de pe kickstarter ce avea legatura cu cafeaua: Peak Water Filter Jug. Proiectul fiind initiat de catre Maxwell Colonna Dashwood am avut incredere ca va fi finalizat (cam in acea perioada au inceput fail-urile a multor proiecte si extrem de multi bani pierduti de cei ce le sustineau). Cu un target de finalizare in luna Noiembrie, totul parea a fi perfect. Doar ca o serie de factori au facut ca primele unitati sa fie trimise la inceputul lunii aprilie 2020! Pe 9 aprilie am primit mesajul ca pachetul a plecat spre adresa de destinatie si in aproximativ 3 saptamani (!!!) a ajuns in bratele mele.
Cutia a venit intr-o alta cutie suficient de groasa incat sa absoarba socurile si sa se asigure ca ajunge in intregime la utilizator. Urmele de la colturi ce se observa in poza alaturata sunt din cauza mea, nu din cauza expeditorului. Tot de pe cutie aflam cine a ajutat la finantarea proiectului si ca este un produs “Made in UK”. Exista si o explicatie sumara a ideii din spatele acestei carafe filtrante, care va ajuta in decizia de cumparare in momentul in care cutia va sta pe un raft intr-un coffee shop sau magazin.
In cutie, pe langa carafa propriu zisa, gasim o bucata filtru, un set de testere pentru determinarea alcalinitatii apei ce urmeaza a fi filtrate si un manual de utilizare. Testul este foarte usor de folosit, se introduce in plan vertical bucata de hartie in apa de la robinet (sau plata sau deja filtrata prin alta metoda) se asteapta 5 secunde si apoi trebuie tinuta in pla orizontal timp de 10 secunde fara a fi miscata. Dupa aceasta perioada, o culoare se va stabiliza si o vom putea compara cu ce exista printat pe hartia explicativa. In cazul meu, in Bucuresti, cu apa de la retea, valoarea parea a fi intre 120 si 180 ceea ce, consultand manualul, ma trimitea la setarea minim 3, maxim 4 (din 5).

La exterior, carafa nu este impresionanta (cel putin din punctul meu de vedere). Culoarea e cel putin dubioasa, un gri sobolan ce nu pare sa se potriveasca cu usurinta in bucatariile normale. Plasticul este din acela dur, care pare foarte casant si cu siguranta se va zgaria extrem de usor. Ce este albastru este partea interioara, care este produsa dintr-un plastic mai ‘moale’ si mai ‘fin’ si este detasabila. In ea se va monta cartusul filtrant. In partea superioara avem un buton rotitor ce indica nivelul de filtrare si un alt marcaj ce ajuta la setarea corecta a echipamentului.

Despre filtrul in sine nu am prea multe de spus. Ca nu are rost sa fie comparat vizual cu ce exista pe piata de la alti producatori pentru ca totul tine de design-ul general al produsului. Pot sa va spun ca este destul de mare si suficient de gros incat sa poata ‘gazdui’ mai multe straturi de filtrare. Ce contine, cu exactitate, probabil ca nu vom afla foarte in detaliu (practic acesta fiind ‘secretul’ produsului) dar sincer nu ma intereseaza, nu sunt chimist incat sa spun daca acele componente sunt ok sau nu.

Desi initial pe partea interioara a carafei existau bucatele de plastic ce pareau lipite de pereti, dupa o spalare corespunzatoare cu apa calduta si sapun, totul era curat ca lacrima. Filtrul se monteaza cu un pic de apasare fortata pentru a ne asigura ca a ajuns in pozitia corecta. Daca nu este suficiente de mult ‘impins’ oricum partea superioara nu va putea fi montata, deci pana la urma il veti apasa pana la capat, indiferent daca considerati ca apasati prea tare sau nu. Butonul rotitor superior trebuie pozitionat catre indicatorul “release” in momentul montarii dar si al demontarii. Demontare care se efectueaza simplu, tragand in sus de acea zona rotunda decupata in filtru.
Aveti in pozele din stanga valorile apei ce circula prin tevile din sectorul 2 din Bucuresti. Nu sunt valori rele, comparativ cu alte orase din Romania stam chiar foarte bine. Nu ne comparam cu zona nordica a Europei dar nici nu curge mizerie ca in Londra (mai putin in momentele cand ‘se lucreaza’). In mod normal folosesc de cativa ani (dar schimbat regulamentar, in fiecare an) un filtru BWT ce imi aduce o mica scadere a ppm-ului dar asigura o filtrare suplimentara a apei de la retea. Am ales insa sa filtrez apa de la retea pentru a fi cat mai aproape de realitatea utilizatorilor casnici.

Iar acestea sunt rezultatele dupa ce am setat carafa pe nivelul 4 de filtrare. Daca ph-ul nu este afectat, se observa o scadere dramatica a ppm-ului, de la 127ppm la 59ppm. Iar daca folosesc setarea maxima, ajung la un uimitor 8ppm !!! Ca sa imi intelegeti exuberanta: pana in acest moment, posibilitatea de reducere in cadrul locuintei proprii a ppm-ului apei, cu echipamente uzuale si ieftine, era practic inexistenta. Peak Water Filter Jug face acum ce inainte realiza doar un sistem de osmoza inversa ce costa sute sau chiar mii de euro, cu un efort minim din partea utilizatorului si cu singurul stres de a inlocui filtrul dupa ce cantitatea filtrata de apa a fost depasita. Pentru asta, Maxwell Colonna Dashwood si echipa sa, trebuie sa fie felicitati si recunoscuti ca pionieri si initiatori al unui (sper) val de produse ce vor aduce o calitate mai mare a apei ce este folosita in prepararea cafelei la filtru. Ca idee, data viitoare intrebati in cafenelele preferate ce apa folosesc pentru preparare, cu ce o filtreaza si ce ppm are si apoi veti trage singuri concluziile.

In momentul acesta, il puteti precomanda direct de pe site-ul producatorului, costa 43 de lire cu un filtru inclus. E pentru toata lumea? Probabil ca nu. Daca stai in zone cu apa peste 200ppm e clar ca nu poti obtine rezultate optime in partea de cafea la filtru. Evident, o sticla de apa plata din magazin cu valori mai scazute, te ‘aranjeaza’. Insa in momentul in care vrei sa te joci un pic cu ceea ce poti obtine in ceasca, filtrul din carafa asta face minuni.
E ceva ce nu imi place la acest produs? Sigur ca da. Nu imi place culoarea si plasticul din care este facuta partea exterioara. Nu imi place ca ‘usita’ de deasupra, cea care se ridica pentru a fi adaugata apa, e destul de subtire si pare extrem de fragila. Si ar fi fost bine ca butonul de reglare sa fi avut niste striatii care sa ajute la grip-ul lui atunci cand este rotit. Si o ultima bila neagra, care s-a rezolvat intre timp, la primele batch-uri dupa primele recomandate de activare, am simtit un puternic gust plasticos, apoi cauciucat apoi cumva ‘statut’ al apei rezultate. Cam dupa 7-8 refill-uri (adica aproximativ 10L), gusturile dubioase au disparut si totul este in regula. Cu siguranta urmatoarele editii vor rezolva micile imperfectiuni si vor aduce carafa asta pe, macar, toate barurile cafenelelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *