Acest articol apartine categoriei: Echipamente si a fost scris in 21 June 2020

In urma cu aproximativ 6 saptamani, va povesteam despre PEAK WATER FILTER JUG. Daca este ceva enervant la solutiile carafa-filtre separate este ca dupa un anumit volum de apa filtrat (sau o anumita perioada de timp), ele trebuie sa fie inlocuite pentru ca isi pierd din caracteristicile initiale. Si in cazul solutiei de fata, se recomanda schimbarea la maxim 2 luni de zile, indiferent daca s-au depasit sau nu valorile de volum recomandate.

Un aspect negativ remarcat in articolul precedent, era partea “plasticoasa, cauciucata, statuta” a apei rezultante din primele batch-uri. Care a disparut o perioada, dar pe masura ce filtram mai multa apa, parea ca revin in carafa. Iar la un moment dat, niste particule fine au inceput sa apara in apa filtrata. Cateva mesaje si vreo doua saptamani mai tarziu, primeam un nou filtru.
Se pare ca unele din primele filtre (am fost printre primii back-eri de pe kickstarter) au avut aplicat un strat prea subtire de lipici ce fixa peretii interiori, astfel facand ca in timp, sa se dezlipeasca si sa amestece un pic gresit ingredientele. Daca priviti cu atentie fotografiile din primul articol si cele de acum, se observa clar diferentele intre cum se ‘vede’ prin material acea zona marginala.

Valorile obtinute cu noul filtru sunt:

 • Nivelul 1 – 97 ppm
 • Nivelul 2 – 90 ppm
 • Nivelul 3 – 94 ppm
 • Nivelul 4 – 70 ppm
 • Nivelul 5 – 12 ppm
 • Veti spune ca ceva nu e in regula, ca valorile primelor nivele nu par in ordine si nici imbunatatirile in filtrare nu sunt semnificative. Din discutiile cu Maxwell am inteles ca nivelurile nu sunt proportionale si in functie de apa folosita si de compozitia ei, pot fi diferente mai mari sau mai mici. In versiunile viitoare, in urma feedback-ului utilizatorilor, poate vor aduce imbunatatiri si in zona aceasta. Apoi, o alt diferenta sunt valorile mai mari fata de cele din primul articol. Aici raspunsul este ca valoare ppm a apei folosite initial a fost de 127 ppm iar acum, pe teava, curgea apa ce avea valoarea de 156 ppm cu un ph de 8,3.
  La fel ca in trecut, sunt absolut uimit cum de poti ajunge la valori de 60-70 ppm (sau in extrem 10 ppm) cu o simpla carafa si apa de la robinet cu o investitie minima. Intre timp au aparut alte optiuni de cumparare, cea mai buna fiind carafa plus 3 filtre pentru doar 69 lire. Sau pentru cei ce deja au comandata carafa, un set de 2 filtre (ce ar trebui sa ‘tina’ 4 luni) costa 25 de lire. Sa ai apa (teoretic) perfecta pentru cafea (sau baut) cu 30 lei pe luna mi se pare o afacere foarte buna. Probabil ca in viitor vor aparea si pack-uri de 6 bucati pentru a fi suficiente un an de zile.
  In concluzie, sustin in continuare ca acest produs este un must have in (macar) toate setup-urile brewerilor de cafea in spatiu casnic si ca merita suma platita (si in momentele actuale si timpul de asteptare mai mare).

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *