Acest articol apartine categoriei: Barista @ home si a fost scris in 22 January 2017

nespresso-selection-vintage-2014-7 Pentru ca in curand o sa fiti invadati de articole de la diversi “inlfluenceri” despre noul sortiment Nespresso, va spun (si va si arat, pentru ca am cumparat produsul, nu doar l-am vazut/gustat intr-o prezentare fancy) ce trebuie cu adevarat sa stiti.
Incepem cu un citat de pe pagina oficiala:

Selection Vintage 2014, o ediție limitată sofisticată, extrem de rară și prețioasă, dezvăluie rezultatul a 3 ani de maturare a boabelor de cafea în condiţii speciale, atent supravegheate de experţi remarcabili

nespresso-selection-vintage-2014-6Si doar citind acest rand de text, imi dau seama ca totul este bullshit. Sau rahat in romana. Sau minciuna, pentru cei mai pretentiosi. Hai sa va explic.

Nespresso Selection Vintage 2014 contine cafea din Columbia. In aceasta tara, prima recolta incepe prin martie iar urmatoarea in septembrie. Dupa cum se poate vedea in poza alaturata, data productiei capsulei Nespresso este 28.11.2016. Nu o sa fiu rau sa spun ca este din recolta septembrie, vom presupune ca este din martie. Martie 2014, ca doar asa scrie pe cutie.

nespresso-selection-vintage-2014-4Hai sa numaram impreuna. Martie 2015 = 1 an. Martie 2016 = 2 ani. Martie 2017 = 3 ani. Ceva nu se leaga, ca astia spun ca are deja 3 ani de maturare a boabelor. Normal ca nu se “leaga”. Doar ca aici intervine marketingul, George Clooney si restul endorserilor ce nu isi pun nicio intrebare dupa ce banii sunt virati in cont. Din punctul meu de vedere, cafeaua aceasta este un ‘old crop’. Pe care nu au mai apucat sa il vanda la momentul oportun, dar s-au gandit ca o editie speciala rezolva totul.

nespresso-selection-vintage-2014-3 Asa ca au facut niste capsule rozalii, le-au stantat frumos cu 2014 si le-au lansat pe piata la 2,25 lei bucata. Tinand cont ca majoritatea consumatorilor sunt orbiti de bling-ul brandului, sansele ca cineva sa comenteze sunt mici. Pentru ca altfel ai fi ‘luat de prost’ ca dai 100 de euro pe kilogramul de cafea. Mai ales ca, daca tot vrei sa ai (teoretic) cea mai buna calitate posibila intr-o capsula, plus cafea proaspata prajita, ar trebui sa cumperi de la ‘necunoscutul’ ala de Maxwell Colonna ce ofera cu adevarat micro lots. Pentru ca, un alt element de unicitate al Nespresso Selection Vintage, scos in evidenta de catre departamentul de marketing, este ca nu exista decat o cantitate limitata. Va dati seama cat de limitata este, incat ei isi permit sa o lanseze in 140 de tari si sa o ‘tina’ pe rafturi o perioada? Mda, cam atat de limitata.

nespresso-selection-vintage-2014-0 Si pentru ca stim ca odata ce ai cumparat aceasta editie “Vintage” a unei cafele te vei simti unic in lume, hai sa iti mai spun una: te-au mai pacalit o data. Daaaa. Pentru ca daca ai fi locuit in Franta, ai fi putut cumpara Nespresso Selection Vintage 2011. Daaaa. Cu aceeasi descriere a procesului, fara sa fie cu nimic schimbat ca intre timp au mai ‘trecut’ inca 3 ani peste respectiva cafea. Poate impreuna cu cea din 2014 la pachet, ca sa faca si ei un mic upsale. Dar na, cand ai parte de astfel de microlot-uri in Romania, parca nu iti mai pui atatea intrebari.

nespresso-selection-vintage-2014-1 Totusi, stiti ce este interesant? Ca respectiva cafea, preparata dupa reteta recomandata, este acceptabila daca o comparam cu restul sortimentelor de la Nespresso. Vrei sa mai bei un espresso dupa primul? Evident ca nu. Dar il poti consuma fara sa ti se intoarca stomacul pe dos si fara sa iti ramana in aftertaste doar cenusa, asa cum se intampla la multe alte produse din gama. Si nu, chiar nu am fost platit pentru ultimul paragraf, dar trebuie sa fim corecti pana la capat.

La final, va las cu filmarea extractiei unui espresso din Nespresso Selection Vintage 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *