Acest articol apartine categoriei: Competitii interne si a fost scris in 18 May 2017

Va mai aduceti aminte ca la un moment dat regionalele de barista au fost anulate? Era foarte dificil pentru un barista din Cluj, Iasi sau Sibiu sa plece de acasa pentru o saptamana in vederea participarii la finalele din Campionatul National de Barista. La un moment dat, poate se va reveni la acel format. Pana atunci, o initiativa demna de toata lauda a celor de la Scoala molodveneasca de cafea, reaprinde flacara competitiilor de barista si in tara. Fara a limita accesul celor dornici de participare, competitia se adreseaza ” tuturor persoanelor care lucrează într-o
cafenea ori locație care comercializează băuturi pe bază de cafea, la momentul înscrierii în competiție”.
Regulamentul oficial pentru competitia de barista Mesterii Cafelei 2017 il gasiti accesand acest link.
Cateva consideratii:

1. Cred ca perioada nu e chiar optim aleasa. Inteleg faptul ca ‘profita’ de un eveniment mai cunoscut, Street Delivery Iasi, insa e fix dupa campionatele mondiale de barista din Budapesta. Am tot sustinut ca baristii romani trebuie sa participe macar o data la aceste evenimente mondiale, indiferent ca se duc ca simpli turisti sau ca voluntari. Pana nu vezi ce se intampla acolo, bun sau rau, nu iti poti imagina cu adevarat aceasta industrie. Sper ca foarte multi imi vor urma sfaturile si vor alege sa isi petreaca cateva zile in Budapesta. Constient fiind ca nu toti vor pleca in vacanta, exista premisele unei participari destul de numeroase.
2. Cred ca timpul de concurs pentru finala, 10 minute, este cam mic pentru 9 preparate. Tinand cont ca se vor prepara 3 espresso, 3 bauturi cu lapte si 3 brew-uri, poate ca un timp cu 2 minute mai mare era de preferat. Asta pentru ca prefer o prezentare frumoasa, fluida si calma in detrimentul uneia lipsita de informatii si grabita de frica unui cronometru.
3. Surprinzator, Aeropress-ul, probabil cea mai rapida metoda de preparare a unui brew, nu este acceptata in concurs.
4. Cantitatea de cafea servita trebuie sa fie intre 120-375 ml. Sunt absolut convins ca majoritatea concurentilor vor ramane in limita inferioara, din motive de timp. Insa e ciudat ca recipientele in care trebuie servite bauturile catre jurati trebuie sa se incadreze intre 150-235ml.
5. Consider ca temperatura si presiunea de lucru a espressoarelor de concurs ar fi trebuit cunoscute ca valori fixe si nu ca intervale.
6. Tot in ideea de “variabile fixe”, ar fi trebuit anuntata ‘apa oficiala’. Si pentru espresso, dar mai ales pentru proba de brew si mai ales daca se accepta ca fiecare concurent sa vina cu propria apa.
Cu toate acestea sunt sigur ca aceasta competitie va fi un succes si poate fi considerat un antrenament extrem de bun pentru Campionatul National de Barista.

2 thoughts on “Mesterii Cafelei Iasi 2017”

  1. Si care este perioada, de fapt ?
    Caci nu sunt dispus sa descarc regulamentul ca sa o aflu, sper sa ma intelegeti…
    Deci… dupa Budapesta, am inteles 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *