Acest articol apartine categoriei: Stiri si a fost scris in 19 July 2015

ace-coe-news Sper ca majoritatea cititorilor acestui site sa aiba o oarecare idee despre ce inseamna Cup of Excellence. Pentru ceilalti, un mic ajutor: COE este un program dezvoltat si pus in practica de catre ACE – Alliance for coffee excellence ce implica o testare prealabila (cu ajutorul unui juriu certificat) a cafelelor dintr-o anumita zona geografica sau dintr-o tara producatoare urmand ca mai apoi, dupa o sortare riguroasa, sa fie organizata o licitatie online pentru cele mai bune loturi degustate. Calitate foarte buna a cafelelor regasita in preturile de vanzare si o recunoastere a acelor producatori ce “cauta” sa ofere maximul din fermele lor.
Doar ca acum, ACE a decis ca ar fi bine, ca timp de (macar) un an de zile, sa opreasca programul in El Salvador, Nicaragua, Mexic, Burundi si Rwanda. Motivele le regasiti in imaginea de la inceputul articolului. Daca voua vi se par niste chestii atat de greu de facut incat sa sabotezi producatorii din acele tari si sa iti privezi membrii platitori de accesul la cafele de calitate, apasati imediat X-ul din coltul ferestrei. Ceilalti….
Sa le luam pe rand:
1. A new auction platform:este adevarat, nu am interactionat cu interfata de licitatie decat din postura de privitor nu din cea de licitator. Poate sunt optiuni ce trebuie adaugate, poate timpi mai scurti de reactie din partea site-ului, poate perioade de gratie de cateva secunde sau zeci de secunde la finalul licitatiei pentru a avea certitudinea ca cel mai mare pret a fost obtinut, etc. Dar astea nu ar trebui sa fie problemele celor ce conduc organizatia. Ci ale firmei ce asigura platforma de lucru. Daca nu este in stare sa faca schimbari, sunt sigur ca in toata lumea asta mai exista minim 3 companii ce pot asigura acest serviciu.
2. Update exciting competition standards: pai standardele sunt standarde. Trebuie aplicate si in Burundi si in Brazilia. Dar cum sa zici ca opresti competitia din unele tari pentru a crea standarde mai bune, cand in continuare le folosesti pe cele vechi (mai proaste) in alte tari?
3. Creating and implementing and electronic cupping form: NO SHIT! Adica va trebuie o aplicatie online care sa fie accesibila din orice colt al lumii si pe orice platforma? Ceva in genul Tastify? Wow a fost foarte greu! Si banuiesc ca foarte complicat de creat asa ceva, mai ales ca mai sunt minim 3 aplicatii care fac acelasi lucru. Cumva toti angajatii Cup of Excellence sunt programatori si trebuie sa lucreze la acest task?
4. Improving post auction logistical issues with respect to purchased lots and deliveries:OK, asta poate fi un punct cu adevarat important (de aceea banuiesc ca a fost lasat la sfarsit). Dar totusi, vorbim de tari care produc cafea de zeci sau sute de ani. Nu au gasit ieri copacii astia si s-au gandit ca le-ar trebui niste firme de export pentru a putea vinde produsele. Sunt sigur ca daca te duci in fiecare tara unde cafeaua este un bun exportabil, gasesti o multime de companii care te “ajuta” sa o aduci ‘acasa’. La o adica, fiecare este liber sa isi aleaga propriul intermediar, dar ma indoiesc ca cei ce dau 30.000 de euro pe un lot de cafea isi vor alege exportatorul pe baza celui mai ieftin pret sau unul gasit intr-o bodega din Rwanda.
Evident ca nu pot spune: conducatorii nostrii au nevoie de mai multi bani in aceasta perioada, si cum nu ne putem opune dorintei lor de a lua sute de mii de euro dividende, trebuie sa “mai taiem din costuri” pentru a “face dezvoltare”. Pe undeva exista si un lucru bun in asta: cei ce isi doresc cafele certificate Cup of Excellence vor licita in tarile ramase iar astfel, pretul obtinut de acei producatori o sa fie sensibil mai mare decat cel de pana acum. Dar nu se putea da acest kick celor proaspat exclusi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *