Anul trecut mentionam in trecere premiile Horeca Awards 2017. Nu am vrut sa mai disec subiectul in acel moment, ca m-am gandit ca “a trecut” si ca nu mai are sens. Dar si anul asta se intampla acelasi lucru prost facut si as prefera sa nu mai fie nevoie ca la anul sa o iau de la capat.
Nu voi trece prin toate cele 21 de sectiuni de votare, le discut pe cele in care am ceva de spus. Daca cei din restul categoriilor vor dori sa spuna ceva, sper ca o vor face. Dar asta nu se va intampla, revin un pic mai tarziu pe acest subiect.
Mi se pare o lipsa imensa de respect pentru managerii locatiilor de baruri, puburi, cocktail-bar-uri sau terase atunci cand sunt pusi la gramada. De parca e aceeasi chestie sa ai in grija un pub cu un cocktail bar. Nu ca un job ar fi mai usor decat celalalt (mai ales cand ‘vrei sa faci treaba’) dar sunt abordari extrem de diferite pentru a face acele locuri “de succes”. Si cum sa pui la un loc o ‘terasa’ ce functioneaza 60% dintr-un an cu un bar ce trebuie sa functioneze tot anul?

Si in aceasta categorie gasim amestecaturi de cafenele cu ceainarii. Care era problema daca erau diferentiate? “Cea mai buna cafenea” si “Cea mai buna ceainarie” nu sunau bine? De ce ‘a mers’ sa faceti diferentierea la restaurante si la astia cu cafea si ceai nu s-a putut? Si recunoasteti, Nuba cafe e acolo doar pentru ca in denumire e acel ‘cafe’,nu? Pentru ca nici ei, pe pagina oficiala la “about us” nu se descriu ca fiind cafenea/ceainarie. La fel si despre Seneca Anticafe. Iar v-a pacalit numele. Ala e un spatiu de coworking, nicidecum o cafenea. Evident, poti sa bei o cafea facuta de un automat, dar automat din ala are si chioscul de la statia de maxi-taxi din capatul soselei Pantelimon, nu e nimic special. E un amalgam de locatii unde gasesti cafea de specialitate cu unele unde gasesti narghilea ‘de specialitate’ incat mi-e rusine mie de aceste alaturari. Mai are rost sa spun ca in lista apare un nume de cafenea care nu mai exista in realitate?

Aici pare ca nimic nu s=a schimbat fata de anul trecut, voi continand sa persistati in greseli. Pe langa faptul ca iar apar persoane ce nu lucreaza ca barista in locatii publice, acum apar unele care nu lucreaza ca barista sau care nu lucreaza in Romania. What the fuck?!?! Care este relevanta acestora pentru ce se intampla zilnic in locurile unde oamenii vin sa isi bea cafeaua? Si stiti ce ar fi fost frumos? Sa ‘legati’ numele tuturor nominalizatilor cu locul unde lucreaza. Desi stiu cat de popular este, ma indoiesc ca cei ce pot vota, il cunosc pe Ionut de la Two Minutes ca fiind Ionut Bindila Cosma. Vlad Cristian returneaza zeci de raspunsuri pe Facebook. Cum il gasim mai usor pe baiatul asta?

Acelasi lucru ca la baristi. Nu ii stim pe toti dupa numele intreg. Cand vin la masa au maxim un tag cu numele mic sau se prezinta simplu “Anca”, “Gabi” sau “Iulian”. Asa ca Anca Gherghina nu imi spune absolut nimic daca nu stiu nici macar unde lucreaza. E cea mai putin populata categorie, desi sunt o multime de restaurante in categoriile anterioare. Chiar asa de bune sunt ele incat nu pot produce un “waiter” bun de propus la un vot? Trebuia sa se laude cineva cu premiul asta si v-au trebuit cativa de umplutura si nu v-ati obosit prea tare? Exista toti acei nominalizati?
Iar la modul general: suntem in anul 2018. Chiar atat de inapoiati suntem incat la un sondaj online sa mai fim nevoiti sa scriem ‘de mana’ castigatorul pentru fiecare din cele 21 de categorii? Pana si Google are serviciu de formulare ce pot fi create foarte usor si mai ales UNICE. Pentru ca in cazul acestui vot, se pot genera coduri de vot valide fara o mare bataie de cap, fara sa fie legate macar de o adresa de email, deci posibilitate de fraudare extrem de mare. Da stiu, cineva o sa stea sa verifice manual toate voturile acordate…..hahahhahahaaaaaa.
Spuneam la inceput ca si altii vor spune bubele din categoriile lor. Din pacate eu stiu ca acest lucru nu se va intampla. Si asta pentru ca nimeni nu “vrea sa se puna” rau cu astia de la Horeca Insight (sau cu orice pseudo organizatie media). Chiar si aia care stiu ca nu vor castiga, nu vor spune nimic de rau, pentru ca la un moment dat poate vor avea nevoie de un advertorial, de o prezenta la un fel de conferinta, de un tag pe facebook si e bine sa te ai bine cu toata lumea. Nu conteaza ca aceste cacaturi se promoveaza si se perpetueaza de la an la an, daca compania noastra e nominalizata (deci ne putem lauda in piata) sau si mai bine, facem in asa fel incat sa castigam (laude maxime), suntem multumiti. Nu am auzit pe nimeni pana acum sa zica “Bai! Hai sa mergem in locul ala ca am auzit ca a castigat la Horeca Awards sau ca acolo lucreaza unu ce a castigat un premiu la festivitatea alora!”. Niciodata! Si nici nu cred ca se v-a intampla vreodata daca sunt organizate in halul asta.
In rest…..ne vedem pe 21 noiembrie la Fratelli pentru Gala Horeca Awards 2018, sa ne pupam in fata si sa ne injuram pe la spate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *