Pe la jumatatea lunii decembrie am primit din partea celor de la Fortuna Cafea, un pachet in care se afla noul lor sortiment ce urma sa apara pe rafturi: Meridian Specialty. Si in continuare va voi spune cate ceva despre acest produs.

Meridian Specialty este un produs nou în categoria cafea prăjită boabe și măcinată. Se adresează consumatorilor care caută și apreciază gustul sofisticat, ușor acid și persistent al unei cafele premium. Elementul diferențiator este dat de specialitățile de cafea 100% Arabica, în care se îmbină arome fructat florale exotice cu ciocolată amăruie. Meridian Specialty se numără printre puținele noutăți apărute în ultimul timp pe piața locală a cafelei boabe și măcinate. Cafea Fortuna este singura companie cu capital românesc de pe piața locală a cafelei.

Inainte de a inchide pagina pentru ca devine neinteresanta, va spun ca nu mi-a fost trimis niciun pachet. L-am cumparat singur din Carrefour. 17 lei pentru 250 de grame.

Ar contine 100% cafea arabica, cofeina putina, prajita mediu. Cica are 4/5 forta. Ce o insemna asta, numai marketingul de la Fortuna stie. Ma rog, detalii…. Cica se vor putea gasi si pungi cu cafea boabe de 1 kg, eu in acel moment nu am gasit-o decat pe aceasta care era deja macinata. Din pacate, gradul de macinare este mult prea mare pentru a putea fi folosita cu succes in combinatie cu espresoare care ‘stiu’ un pic de meserie. Combinatia Meridian Specialty cu un filtru V60 a dus la formarea unei mase mult prea maloase pentru a putea fi genera o extractie corecta. Cel mai bun rezultat l-am obtinut folosind un filtru clasic si o reteta un pic modificata din standard. Va veti intreba:”de ce si-a batut asta capul cu toate astea?”. Raspunsul este: pentru ca dupa ce am deschis punga si am mirosit continutul, mi-am dat seama ca merita efortul. Nu avea nimic in comun cu restul cafelelor normale de pe acel raft. Nu mirosea a ranced, a carbune, a jeg, a robusta, a vechi sau orice chestie negativa. Nimic. Poate e chiar minunata folosind un ibric. Inca nu am incercat, dar am alta idee, va urma intr-un articol viitor.

Acum ca am terminat cu cafeaua asta, hai sa va spun ce e in neregula cu ce genereaza ea. De mult doresc sa scriu un articol in care sa atrag atentia asupra diverselor locatii din Bucuresti (si probabil exista destule si in tara) unde pe geam putem vedea “specialty coffee” dar de fapt, in rasnita sa fie un ‘blend italian’. Dar am tot asteptat o reactie de la “comunitate”. Si m-am cam saturat de asteptat. Nu am timp si nici interes sa pun exemple cu aceste locuri, dar daca cu totii vom tacea, peste o vreme ne vom lovi de diverse chioscuri care vor vinde ‘specialty’ si nu le vom mai putea face nimic. Si nu direct lor, ci masei mari a consumatorilor ce vor credea ca acel produs submediocru este ceea ce scrie pe firmament. Cam asa se va intampla si cu cei ce vor scrie pe pachete ‘specialty’ si vor vinde peste tot, de la buticuri de bloc pana la cash and carry-uri. Si nu, Meridian Specialty, nu e o cafea proasta. Insa trebuie mult mai multe chestii sa fie indeplinite pentru a putea, pe drept, sa poarte acea titulatura.

Fotografii cu cateva explicatii:

stanga: cafea macinata pentru espresso vs dreapta: cafea meridian specialty
jos: cafea macinata pentru V60 vs sus: cafea meridian specialty
Asa arata finalul dupa un V60
Si cum apare in ceasca dupa prepararea la un filtru clasic
Jos: particulele fine ramase dupa macinatura cu o rasnita EK43S vs sus: particule fine ramase dupa cafeaua Meridian Specialty

Related Post

2 thoughts on “Fortuna Meridian Specialty Coffee”

  1. Si mai trebuie onestitate…

    “Cafea Fortuna este singura companie cu capital românesc de pe piața locală a cafelei.”

    Chestia asta pute a mult rahat… care inca nu a facut plici

    1. Cred ca, comunicatul de presa a fost mai lung si cineva l-a modificat, ca sa fie mai interesant. Cred ca originalul se referea la top 3-5 jucatori din piata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *