roasting_resultIn acest caz, campionatul destinat prajitorilor de cafea, numele oficial fiind de World Coffee Roasting Championship. Dar se poate aplica cu succes in majoritatea competiilor.

Pentru o usoara parcurgere, voi face o lista:

  • in momentul in care este anuntata data competitiei, fa niste calcule. Nu incepe cu “e prea din scurt”, “nu am timp sa ma antrenez”, “nu am timp in general”. Cumva trebuie sa te decizi cat mai repede daca participi sau nu. Fara lalaieli inutile.
  • chiar daca initial ai spus ca nu vei participa, nu te razgandi in ultima zi de inscrieri, indiferent de ce ti se spune sau ce ti se recomanda. Iti mai aduci aminte ca erai ocupat si nu le puteai face pe toate la un nivel ridicat? Nu s-a schimbat nimic intre timp (poate doar daca intr-adevar s-a schimbat ceva esential).
  • cu toate acestea, te inscrii in ultima zi. Intelegi cumva ca sansele de a castiga sunt mici. Era acel proverb cu “ingrasatul porcului in ajun”. Se aplica si pentru concursurile de barista. to ce poti sa faci este sa maximizezi timpul ramas
  • asta inseamna sa nu te duci prin oras sa bei o cafea intr-un locatie recent deschisa

    si apoi sa cauti un restaurant sa mananci niste costite avand scuza ca nu ai avut cheia de la o camera in care era o carte foarte importanta. Da, espresso-ul ala baut la barbosul din Dianei a fost minunat, dar parca nu te-a ajutat a doua zi, nu?

  • chiar daca ai fost anuntat ca se va incepe la ora 10, fa un efort si vino la maxim 9’30. Stii ca niciodata competiile astea nu incep la timp? Nu conteaza, tu trebuie sa ajungi mai devreme. Si trebuia sa stii asta daca ai fi citit regulamentul.
  • aaaa regulamentul. L-ai citit de cateva ori si crezi ca il stii si ca l-ai inteles? Esti praf! Ai fi stiut astfel ca daca nu ajungi la timp pentru ‘orientation meeting’ poti sa fi descalificat. Ai sarit peste partea asta prietene?
  • si ai fi stiut ca la ‘green grading’ timpul de atentionare este la 15, respectiv 5 minute. Si ca nimeni nu te mai anunta ‘din oficiu’ la 1 minute. Dar te poate anunta daca ii ceri acest lucru. Telefonul ala lasat pe cronometru nu ti-a servit la nimic se pare. Asa ca daca ai depasit si timpul maxim de penalizare, nimic nu te mai salveaza, nici macar faptul ca ai avut un scor bun la proba asta. Tot punctaj zero obtii.
  • daca te hotarasti sa scrii intai pe un carnet, procentajele de la diamentrul boabelor, fa un efort supraomenesc si la un moment dat noteaza-le si in fisa de jurizare. Ca pe carnetelul ala hipsteresc nu se mai uita nimeni.
  • iti dai seama ce bine era daca respectai primul punct din aceasta lista? Aveai suficient timp sa prajesti macar de 2-3 ori pe prajitorul folosit in competitie, mai ales ca nu stiai cum se comporta “in sarcina”. Iar ma iei cu timpul limitat? Ai putut intre doua sesiuni ale concursului sa te duci sa prajesti pentru o comanda inoportuna? Ai putut! Asa puteai sa faci de la inceput!
  • daca alegi sa faci postblend cafeaua din concurs, ai grija sa ii treci caracteristicile si pe fisa de jurizare. Nu te puncteaza nimeni ca ai scris la fiecare origine din blend dar la produsul final nu ai completat nimic. Nu ai stiut exact cum se procedeaza? Ghinion. Cine te-a pus sa nu intrebi la orientation meeting? Aaaa am uitat. Nu ai fost prezent!
  • O parte din probleme sunt rezolvabile printr-o mai buna organizare. Si din partea oficiala dar mai ales din partea concurentilor. Dar mai ales din feedback. Indiferent ca este pozitiv sau negativ, feedback-ul este vital. In orice componenta a acestui concurs (si nu numai).

    Pentru amatorii de statistici, clasamentul final competitia de prajire cafea Romania 2015:
    1.Alexandru Niculae – 204,62 p
    2.Catalin Tilvar – 193,75 p
    3.Vali Marin – 183,15 p
    4.Stefan Dinescu Craciun – 164,08 p

    Related Post

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *