Acest articol apartine categoriei: Echipamente si a fost scris in 6 September 2020

In ultimii ani mi-au trecut prin mana o multime de servere de cafea. Cu bune si rele nu pot sa spun ca intr-un fel sau altul nu si-au facut treaba. Cautand comparatii intre ele am realizat ca nu exista. De obicei oamenii sunt tentati sa compare doua brewere (V60 vs aeropress de exemplu) si uita de recipientul in care ajunge cafeaua. Cu acest articol incerc sa umplu acest gol si sa va ofer cateva detalii despre ce exista in momentul actual pe piata (si cumpara din Romania) si cum se comporta in exploatare.
Ce si cum am testat: singurul criteriu a fost cel al capacitatii. Nu am dorit servere mai mari de 400ml. Nu mi-a placut niciodata cum arata o extractie de aeropress de exemplu, intr-o carafa dubla de 600ml, indiferent ca l-am servit acasa sau intr-o cafenea de specialitate. Si nu e vorba de dilema cu paharul pe jumatate plin pentru ca aici vorbim de o treime plin, deci e clar. Cu ajutorul celor de la Artisan Coffee, Barshaker si Madison Coffee am reusit sa adun cam tot ce se gaseste pe piata, pentru fiecare produs gasiti link catre pagina de unde poate fi cumparat. Pentru extractie am folosit un dripper Kalita 185. Desi neimportant pentru test, am folosit 15 grame de cafea cu 250 grame de apa; bloom si 2 turnari. Testul de temperatura incepe practic la finalul extractiei dupa ce ridic brewerul de pe server, moment in care toate serverele erau in 73-74 de grade celsius. Am oprit cronometrul in momentul in care temperatura afisata a scazut sub 60 de grade. Am incercat apoi sa vad daca sunt compatibile cu aeropress-ul. Mai mult, am incercat si cu addon-ul Prismo pentru aeropress (care are un diametru un pic mai mare). Un ultim test a fost ‘invartirea’ unei cantitati de 200ml de lichid sa vad cum se comporta la forte centrifuge.
Atentie (mai ales pentru cei ce intra de pe dispozitive mobile)! Articolul este destul de mare si are inserate mici video-uri care se incarca mai greu, aveti un pic de rabdare.

BITOSSI 500ml
Server folosit ca reper in acest test, brand ce nu se identifica neaparat in nisa cafelei de specialitate. Avantaje/Dezavantaje:

  • suficient de larg pentru Prismo (deci si aeropress)
  • are aproape cea mai buna zona de curgere. Un ‘cioc’ relativ mic fata de capacitatea serverului, cu unghi perfect, o curgere super super lina.
  • partea superioara este mult prea mare, rezultand o scadere rapida a temperaturii
  •  

    HARIO Coffee Server Range V60 360ml XGS36TB
    Acesta este cu adevarat un clasic. Forma ‘in valuri’ poate fi recunoscuta extrem de usor, stii ca este un produs de calitate fara a vedea neaparat logo-ul. Avantaje/Dezavantaje:

  • are un capac de sticla cu garnitura cauciucata ce poate prelungi mult mai mult mentinerea temperaturii fata de test.
  • din pacate nu este suficient de larg pentru a acomoda aeropress-ul. Se poate folosi cu un pic de grija si asa dar exista un risc marit de spargere a serverului. Si am vazut de cateva ori acest lucru, deci nu as recomanda nimanui sa il cumpere pentru acest device. De Prismo nici nu se pune problema a fi utilizat.
  • are o zona de curgere larga, ceea ce duce la o relativa ‘imprastiere’ a cafelei in momentul in care este turnata in ceasca.

     
    HARIO RANGE SERVER V60-02
    Manerul si capacul din plastic au dus la obtinerea unei variante mai ieftine a serverului precedent. Avantaje/Dezavantaje:

  • retentie buna a temperaturii, mai buna decat fratele mai mare, chiar si fara capac.
  • compatibil cu Aeropress dar din pacate nu si cu Prismo, din cauza unghiului necesar zonei de guler a manerului
  • desi ciocul de curgere este mult mai agresiv fata de versiunea precedenta, din pacate imprastie lichidul la fel
  •  
    KINTO – S02 COFFEE SERVER 300ML
    Un server minimalist ce ocupa foarte putin loc in dulap. Avantaje/Dezavantaje:

  • cea mai bine gandita zona de curgere, asigurand un flow foarte bun, legat si usor de controlat
  • retentie foarte buna a temperaturii, fiind fara probleme in top 3
  • are o inaltime foarte mica (cea mai mica de fapt) si orice cantitate peste 200ml este problematica, neavand practic ‘loc de intors’
  •  
    KINTO SCS-04-CS coffee server 300ml
    Cumva asemanator cu precedentul server, dar avand peretii curbati. Il aduce tot Madison Coffee dar nu este momentan pe site. Avantaje/Dezavantaje:

  • din pacate ciocul este rotunjit astfel ca isi pierde din controlul turnarii
  • are cel mai mic maner, cu greu poti sa il tii cu doua degete
  • daca ar fi avut un capac de sticla, impreuna cu un filtru dozator, ar fi fost un server foarte bun pentru ceai
  •  
    HARIO Coffee Server V60 400ml olive
    Cel mai ‘lucrat’ server din comparatie. Combinatie foarte buna intre sticla, lemn si metal. Avantaje/Dezavantaje:

  • cel mai bun grip datorita manerului mare si solid, dar parca un pic prea departat de corpul propriu zis
  • nu retine temperatura ca alt servere, dar cu ajutorul capacului, sigur timpul creste considerabil
  • pretul ridicat il poate face neatragator pentru clientii obisnuiti dar pentru locatii ce investesc in echipamente de top, nu este o varianta de neglijat
  •  
    HARIO Heatproof Decanter 400ml HPDN2T
    Nu este chiar un server ‘obisnuit’ dar se pliaza pe cerinta de a avea un volum redus. Avantaje/Dezavantaje:

  • va trebui sa va uitati la filmul de la finalul articolului sa vedeti performanta termica
  • nu poate fi folosit pentru prepararea Aeropress-ului, de Prismo nici atat
  • am un dubiu asupra rezistentei lui, am spart unul la un moment dat, dar poate a fost datorita unei utilizari defectuoase si nu a unui defect de fabricatie
  •  
    AVX V60 – P2 – 400ML
    Un brand mai putin cunoscut ce produce echipamente destul de asemanatoare cu cele deja consacrate. Avantaje/Dezavantaje:

  • cea mai ieftina optiune din comparativ
  • nu exceleaza in retentia temperaturii dar nici nu dezamageste
  • pare un pic mai fragil, la fel ca si carafa de mai sus
  •  
    Cam astea sunt serverele ‘mici’ ce le puteti cumpara (in acest moment) din Romania. Suficient de multe incat sa aveti de unde alege, dar in acelasi timp, suficient de diferite pentru a face alegerea destul de grea. Din pacate timpul limitat nu imi permite evaluarea lor pe o perioada indelungata si cu o utilizare intensa – in special Aeropress, poate astfel ar mai fi aparut diverse surprize. Cred ca am adus suficiente puncte pozitive/negative fiecarui echipament iar impreuna cu filmul de la finalul acestui articol, in viitor, sa va fie mai usor sa alegeti cel mai bun server de cafea.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *