Acest articol apartine categoriei: Picaturi si a fost scris in 12 December 2018

Cand am aflat vestea ca Alpha Dominche a murit, mi-am spus ca mai mult de cateva comentarii in urmatoarea ‘tura’ de stiri va fi suficienta. Doar ca subiectul a fost preluat de catre James Hoffmann intr-un video pe Youtube si mi-am dat seama ca poate ar trebui spusa toata povestea. Evident ca audienta mea este infima fata de a lui James, dar asta nu ma impiedica deloc. Tot ce a prezentat, este corect. Dar incomplet. Pentru ca ii targeteaza doar pe cei ce au sustinut proiectul pe Kickstarter sau Indiegogo. Care chiar daca au sarit cu peste 500.000 de euro in conturile celor de la Alpha Dominche, ca numar, sunt putini. Doar ca discutia ar trebui sa sa intinda si la clientii ce au cumparat SteamPunk-ul, nebunia aia de brewer ce se vede in fotografia alaturata. Care, dintr-o data, s-au trezit fara suport tehnic, fara piese de schimb si fara alte detalii de la ‘creatori’. Si cea mai nasoala chestie este ca echipamentul asta functioneaza doar legat la un server principal. Care server, dupa cum apare intr-un mesaj de pe site-ul oficial, nu se stie cat va mai merge. Sunt cafenele in lumea asta care au doar brewer-ul asta in dotare. Cu astia cum ramane? Sunt sceptic ca vor face “un bine” si vor distribui liber software-ul pentru a putea fi modificat si utilizat local. Pentru ca daca doreau sa iasa cu bine din afacerea asta maro, gaseau o solutie si pentru prostii de pe internet si pentru prostii din horeca ce le-au cumparat aparatele. Vindeau compania pe bucati, o dadeau gratis angajatilor, o bagau pe filiera chineza, ceva macar incercau. Succesul de pe platformele de crowdfunding a venit ca urmare a numelui ce si l-au creat in ultimii ani in piata clasica, avand un produs disruptiv si aproape neconcurat de nimeni. Si atunci de ce sa inchizi taraba in felul asta?
Mai este un aspect: “We have been searching for a strong partner for the USA for some time, and Alpha Dominche’s pursuit and appreciation for technology, precision, and consistency is a great match for the Dalla Corte brand,” says Paolo Dalla Corte, CEO at Dalla Corte”. Anul trecut, cei de la Dalla Corte se pupau cu astia de la Alpha si le dadeau distributia in Statele Unite. Cam ce scuipat si-au primit acum cand aia ‘strong’ alesi de ei, tocmai au dat mumu intregii comunitati?
Cam astea sunt aspectele ‘uitate’ de James in filmarea de pe Youtube. Nu cred ca nu le cunostea si nu ma pot intreba de ce a ales sa le lase intr-o umbra si sa vorbeasca doar de funding si hipstereala. O bucata din automatizarea promovata de multi influenti din acest domeniu era realizata de SteamPunk. Si in loc sa vorbim de golul lasat in urma de disparitia lui, ne cramponam in discutii mult prea lungi pentru un french press mai sofisticat (caci asta era Flask-ul).

2 thoughts on “Ce nu v-a spus James Hoffmann despre Alpha Dominche”

  1. Daca va luati dupa tot felul de guristi… si nu mai e nimeni in stare sa judece cu capul lui… asta patim cand la scoala fizica si biologia devin cenusarease, singurele meterii care ne conectau cu lumea si intelegeam cum functioneaza.
    De educatie financiara nu mai vorbim… suntem codasii Europei, dar si fruntasii la imprumutat pentru cadouri de Craciun 😉

    1. Nu cred ca exista tari unde majoritatea cetatenilor au o educatie financiara ridicata. Sa nu uitam ca multe din bancile si IFN-urile din Romania au multi ani de existenta in tarile alea cu apa calda. Daca aia erau asa de isteti, nu ar fi rezistat atat in piata, nu mai vorbim de extindere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *