Zilele trecute am dorit sa fac o demonstratie de extractie cu un portafiltru naked pe un espressor Nuova Simonelli Musica. Rezultatul il vedeti in filmul de mai jos. Desi pare o extractie buna la prima vedere, daca priviti mai atent in partea stanga a centrului, este o zona care are tendinta sa lase apa sa curga cu totul diferit fata de restul diametrului filtrului.

Dupa ce am terminat de preparat, am scos filtrul si l-am privit in lumina. Iar ce am vazut nu mi-a placut deloc. O mare parte din gaurile filtrului VST de 15 grame erau blocate de cafea. Cafea care nu putea sa fie acolo doar din ultimele 5 extractii din acea zi. Iar apoi mi-am dat seama unde am gresit. Cu cateva zile inainte, am avut niste rude in vizita. Evident ca le-am facut cafea. Doar ca ei neavand prea mult timp la dispozitie, m-au “grabit” un pic. Iar la finalul prepararii, nu am mai scos cafeaua din filtru si nu am mai curatat portafiltru. Doar l-am inchis si am plecat sa socializez. Iar cand am decis sa fac din nou cafea, la momentul filmarii, nu am curatat nimic, doar sters filtrul pe interior.
filtruIar rezultatele se pot vedea in imaginea urmatoare, unde cu puncte rosii sunt marcate gaurile (semi)astupate ale unui filtru profesional. Concluzia este: dupa utilizare, echipamentele trebuie curatate (chiar si minimal) pentru a preintampina situatii de tipul celei prezentate. Doar cu apa, cu apa si solutie de curatat, cu filtru ‘orb’ si solutie, nu conteaza pentru inceput. Important este ca sa va intre in rutina si acest pas, pentru a avea extractii reusite in mod constant.
PS: cu toate astea, espresso-ul ala din film a fost demential!

Slow motion version:

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *